Omzetbelasting

Btw-aangifte doen, met of zonder nieuw btw-nummer?

De belastingaangifte voor Q4 komt eraan. Wat verandert er voor jou nu het nieuwe btw-nummer wordt ingevoerd? Dit is wat je daarover weten moet.

Weet je al precies wat btw is en wil nu meteen zien wat er met het nieuwe btw-nummer verandert? Klik dan op deze link en je gaat meteen naar de laatste alinea's van dit artikel. 

Mijn btw-aangifte

Btw staat voor: Belasting over de Toegevoegde Waarde. Een andere naam die veel gebruikt wordt is omzetbelasting. Nederlanders betalen deze belasting over producten en diensten die ze aanschaffen.

Btw voor bedrijven

Btw is er ook voor bedrijven. Zij betalen btw aan leveranciers en ontvangen btw van klanten. Als ondernemer moet je dit weer verrekenen met de fiscus. Dat doe je met de btw-aangifte.

Let op! De btw-aangifte is dus niet hetzelfde als je belastingaangifte. Daarover lees je meer in dit overzicht.

Bedrijven betalen btw aan leveranciers en ontvangen btw van klanten.

Er zijn 3 btw-tarieven in ons land.

 1. 21%: het gangbare tarief
 2. 9%: voedingsmiddelen, geneesmiddelen en boeken bijvoorbeeld
 3. 0%: goederen die worden opgeslagen in douane-entrepot

Meer over btw-tarieven én de vrijstellingen lees je in dit artikel

Btw-aangifte, wanneer?

Hoe vaak moet je eigenlijk btw-aangifte doen? Meestal is dat vier keer per jaar, aan het einde van ieder kwartaal. Je aangifte moet dan voor het einde van de maand erop bij de Belastingdienst binnen zijn. Doe dat op tijd, want voor laatkomers heeft de fiscus een boete. Te beginnen bij € 50.

Of dit ook voor jouw bedrijf geldt, staat in het bericht dat de Belastingdienst je stuurt nadat je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Er zijn twee uitzonderingen.

 1. Elke maand btw-aangifte doen
  Je betaalt per kwartaal meer dan € 15.000 aan btw.
 2. Eens per jaar btw-aangifte doen
  Je betaalt per jaar minder dan € 1.883 aan btw. Je mag in dit geval overigens ook gebruik maken van de kleineondernemersregeling.

Btw-calculator

Bereken zelf je btw met onze handige calculator. Met deze tool zet je altijd de juiste bedragen op offertes en facturen. En hij is handig bij de boekhouding en btw-aangife. Zet de link in je favorieten of voeg hem toe aan je startscherm. 

Nieuw btw-nummer

En nu komt het. Eenmanszaken hebben een nieuw btw-nummer van de Belastingdienst gekregen. Daarover heb je in het najaar van 2019 een brief ontvangen. Dit nieuwe btw-nummer is niet meer gekoppeld aan het burgerservicenummer, het persoonsnummer waarmee elke Nederlander kan communiceren met de overheid.

Dit nieuwe btw-nummer is niet meer gekoppeld aan het burgerservicenummer.

En dat heeft een reden. Het btw-nummer was tot nu toe steevast je burgerservicenummer met 'B01' daarvoor. Dat maakte dit identificatienummer een gewild doelwit voor identiteitsfraude. Iedereen, ook kwaadwillenden, kunnen zo immers makkelijk je burgerservicenummer achterhalen. Een nieuw btw-nummer moet daar nu een einde aan maken.

Gevolgen voor je btw-aangifte

Wat betekent dit nu voor je btw-aangifte voor dit kwartaal en de kwartalen die nog komen gaan?

 • Je nieuwe btw-nummer moet je in ieder geval gaan gebruiken op je facturen, de website en bij transacties binnen de EU.
 • Blijf voor de communicatie met de Belastingdienst voorlopig nog even je oude btw-nummer gebruiken. De fiscus heeft namelijk nog niet alle IT-systemen op orde. Voor de eerstvolgende btw-aangifte heb je dus je oude btw-nummer nodig.
 • Er komt een moment waarop de Belastingdienst er klaar voor is en je het nieuwe btw-nummer ook voor je btw-aangifte moet gaan gebruiken. Wanneer dat wordt, is nog niet bekend. Maar je leest het uiteraard meteen op deze website. 

Bijgewerkt op: 19-12-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Boekhouding en administratie

Boekhouden en de administratie bijwerken: bij veel ondernemers en zzp'ers staat deze klus niet bovenaan het lijstje van leukste werkzaamheden. Toch is een overzichtelijke zakelijke administratie onmisbaar voor het opbouwen van een financieel gezond bedrijf. Als je als starter jouw bedrijfsadministratie wilt gaan inrichten, waar moet je dan op letten?

Bedrijfsadministratie inrichten

Bij het opzetten en inrichten van je administratie moet je onder andere aan de volgende zaken denken:

 1. Ga ik de boekhouding zelf doen of besteed ik dit uit?
 2. Heb ik een zakelijke rekening nodig?
 3. Hoe richt ik mijn administratie in?

Facturen en offertes opstellen

Lees hier hoe je een goede factuur en offerte opstelt.

Btw berekenen? Gebruik de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.