Bastiaan Burgwal - LoanStreet

LoanStreet: online tool voor bedrijfsfinanciering

Als je een bedrijf start of als ondernemer verder wilt groeien, heb je waarschijnlijk extra bedrijfsfinanciering nodig. Maar dat regelen blijkt in de praktijk vaak moeilijker dan gedacht. Het nieuwe platform LoanStreet maakt het voor ondernemers eenvoudiger om bedrijfsfinanciering aan te vragen. Een interview met Bastiaan Burgwal, een van de oprichters van Sparkholder, eigenaar van het platform.

Wat houdt LoanStreet in?

"Bij LoanStreet krijg je in een paar minuten duidelijkheid over jouw bedrijfsfinanciering. Wij berekenen aan de hand van jouw boekhouding de financieringskansen van je bedrijf. De financieringsaanvraag kun je daarna direct doorsturen naar potentiële financiers of investeerders die bij ons platform zijn aangesloten. Wij willen ervoor zorgen dat de business van de ondernemer kan blijven draaien en soms is daar financiering voor nodig."

Hoe is LoanStreet ontstaan?

"Ondernemers hebben vaak moeite met het vinden van bedrijfsfinanciering. Een aanvraag is daarnaast nog onzeker: je steekt er veel tijd en geld in, maar hebt geen idee of je de financiering krijgt. Een gemiddelde aanvraag kost zo’n 4000 euro: aan tijd die je er instopt, de adviseurs- en accountantskosten. Terwijl op dat moment nog onduidelijk is of jouw aanvraag überhaupt een kans van slagen heeft."

"Met LoanStreet willen we die frictie aan de voorkant weghalen. We willen ondernemers snel een indicatie geven of financiering haalbaar is. Dit doen we door mee te kijken in de boekhouding van de ondernemer. Op basis van deze data maken we een inschatting van de kans op financiering. Vaak weet je binnen een minuut of jouw aanvraag kans van slagen heeft. Vervolgens kun je direct de financiering aanvragen bij de aangesloten partijen."

'Op basis van data uit jouw boekhouding maken wij een inschatting van de kans op financiering.'

Om welke financiers gaat het?

"We hebben 22 partners, waaronder onze launching partner Rabobank, leasemaatschappij DLL, 4 crowdfundingplatformen en 2 debiteurenfinanciers. Ondernemers die op zoek zijn naar financiering moesten altijd bij elk loket een afzonderlijke aanvraag doen. Nu kun je bij ons met één druk op de knop de aanvraag naar verschillende partijen sturen. Hierbij houden we rekening met het soort investering dat je wilt doen, en welke financier daarbij past."

"Wij vinden dat financiering gekoppeld moet zijn aan het doel. Als jij onroerend goed aanschaft, heeft het doel doorgaans een lange looptijd en moet de financiering ook diezelfde looptijd hebben. En dus geen looptijd van zes maanden, zoals bij veel alternatieve financiële instellingen gebruikelijk is. Die richten zich op kortlopende kredieten; dan moet je na een half jaar weer herfinancieren, waardoor ondernemers vaak in de problemen komen."

Hoe werkt die koppeling met de boekhouding?

"We werken samen met Exact Online en Twinfield, de twee marktleiders in Nederland op het gebied van online boekhoudpakketten. Een ondernemer geeft ons toestemming om de benodigde data uit zijn boekhoudpakket op te halen. Dat gaat via een beveiligde autorisatiemethode waarbij twee servers met elkaar verbonden zijn. Wij zien nooit de gebruikersnaam en het wachtwoord van de gebruiker, we kunnen ook niet inloggen in het boekhoudprogramma. De koppelingen zijn verder gecertificeerd door Exact en Twinfield en de software is op veiligheid getest."

'Bij LoanStreet krijg je in een paar minuten duidelijkheid over jouw bedrijfsfinanciering.'

"Op basis van de data uit het boekhoudpakket doen we vervolgens de check. Aan de hand van de prestaties in het verleden maken we tegelijkertijd een liquiditeitsprognose voor de ondernemer. We bieden met LoanStreet alles wat nodig is om laagdrempelig en eenvoudig in korte tijd een financieringsaanvraag te doen – iets wat nu vaak duur en tijdrovend is. Ondernemers willen niet te veel tijd verliezen aan een financieringsaanvraag, maar willen hun business laten groeien."

Wat kost een aanvraag bij jullie?

"Op dit moment rekenen we 348 euro, exclusief btw, waarbij de ondernemer alleen betaalt als hij daadwerkelijk financiering krijgt. Als wij na het doen van een check vinden dat je financierbaar bent en je krijgt het uiteindelijk niet, dan is dat onze fout en willen we niet dat je daarvoor betaalt."

Is LoanStreet ook een handige tool voor startende ondernemers?

"Dat ligt aan welke definitie van starter je hanteert, maar in onze ogen kan iemand die twee of drie jaar bezig is nog steeds een starter zijn. Die kan hier zeker gebruik van maken."

"Een ondernemer moet bij de aanvraag namelijk wel jaarcijfers kunnen overleggen, waardoor LoanStreet vooral bruikbaar is voor bedrijven die een jaar of langer bestaan. Financiers willen cijfers zien om een oordeel te vellen en een basis hebben om een prognose te maken."

"Ik snap dat niet iedereen dit wil horen, maar draai het eens om. Wij kennen elkaar niet en als ik jou dan vraag om mij 30.000 euro te lenen, zou je dat waarschijnlijk niet doen als ik geen eerdere prestaties kan overleggen."

"Als ik vervolgens laat zien dat ik in mijn eerste jaar een ton omzet heb gedraaid, in mijn tweede jaar een half miljoen en nu 900.000 euro is het voor jou veel aannemelijker om het geld uit te lenen. Zo denkt een bank of andere financier ook, dat vergeten ondernemers nog weleens."

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op Loanstreet.nl.

Bijgewerkt op: 02-01-2017

Wat vind je van dit artikel?

x2
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Wat doe jij met de kostbare eerste twintig seconden van je pitch? Kies je voor een cliffhanger in zin 2? Of begin je met een persoonlijke, heel herkenbare irritatie (waar jij natuurlijk dé oplossing voor hebt)? Wij dagen je uit om vier openingen te testen, zodat je straks investeerders en zakenrelaties direct wakker schudt.

Killer elevator pitch
Killer elevator pitch

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren.

Startkapitaal vergaren

Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:

  1. Wat kost het om een bedrijf te starten?
  2. Waar let de bank op bij jouw financieringsaanvraag?
  3. Hoe overtuig ik investeerders van mijn verhaal?
  4. Waarop moet je letten als je gaat lenen bij familie en bekenden?

Lees meer over de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.