Wat is copyright en waar moet je op letten?

Bijgewerkt op 11 oktober 2022
5 min  leestijd
979
Auteur: Suzanna Timmer
Copyright

Stel: je wilt jouw website mooier maken door afbeeldingen, teksten of filmpjes te gebruiken die je op internet vindt. Mag dat zomaar? Het antwoord is nee. Copyright - of auteursrecht - en de regels: dit moet je weten als startende ondernemer!

  1. Wat is copyright?

  2. Wat mag wel en niet als ondernemer?

  3. Je gaat toch de fout in. Wat dan?

1. Wat is copyright?

Wanneer je zelf foto’s, afbeeldingen, filmpjes of teksten maakt, krijg je hiervoor automatisch copyright, ofwel auteursrecht.

Volgens de Auteurswet mag alleen de maker zijn werken publiceren en vermenigvuldigen. Ook mag alleen de maker bepalen of haar of zijn werk openbaar mag worden gemaakt en verder worden verspreid. Op deze manier beschermt de wet makers tegen het namaken of publiceren zonder haar of zijn toestemming.

Copyright op bijna alles

Bijna op alle teksten, beelden en video's op internet zit auteursrecht. Vaak zie je bij het opslaan van een beeld dat je op internet vindt en zou willen gebruiken de naam van degene die het beeld of foto heeft gemaakt. Copyright blijft lang geldig, namelijk tot 70 jaar na de dood van de maker.

Ook heeft de maker
bij verspreiding van een beeld of tekst het recht op naamsvermelding. Is het beeld achteraf bewerkt dan kan de maker zich daar eveneens tegen verzetten.

Portretrecht

Pas ook op met zomaar foto’s van iemand op internet zetten. Daarmee kun je iemands privacy schenden. Onder auteursrecht valt namelijk ook portretrecht. Het betekent dat je exclusief recht hebt op je eigen afbeelding en dat je bezwaar kunt maken tegen verspreiding zonder dat je daarvoor toestemming hebt gegeven.

Copyright social media

Voor social media gelden pas sinds juni 2021 strengere regels in de Europese Unie (EU). Platforms als Facebook, YouTube en Twitter moeten volgens die regels zélf controleren of beelden, afbeeldingen en foto’s wel geplaatst mogen worden. Degene die de plaatjes heeft geüpload, is dus zelf niet aansprakelijk. 

Zzp voorbeeldplan nodig?

Leg een goed voorbeeldplan naast je eigen plan. Hier vind je gratis voorbeelden voor de zzp'ers en diverse branches.

Download voorbeeldplan

2. Beelden publiceren op internet: wat mag wel en niet?

Mocht je beelden, foto’s of afbeeldingen willen publiceren als ondernemer, bijvoorbeeld op je bedrijfssite of je zakelijke blog, hou hier dan rekening mee:

  • Plaats nooit achteloos een plaatje of afbeelding op je site. Bijvoorbeeld een passend plaatje dat je via Google gevonden hebt. Beoordeel de bron. Bij twijfel, niet plaatsen.
  • Gebruik alleen afbeeldingen waarvan je zelf de rechten hebt. Of gebruik rechtenvrij beeld en afbeeldingen zonder auteursrecht, bijvoorbeeld via stockfotobanken. Sommige van die fotobanken zijn gratis, anderen zijn betaald. Shutterstock.com (betaald), Istock (betaald) Freepik.com (gratis) en Pexels.com (gratis) zijn enkele voorbeelden van stockfotosites. Gebruik stockfoto’s alleen redactioneel. Voor marketing kun en mag je ook stockfotografie gebruiken, maar de kans is groot dat een rechtenvrije afbeelding al vele malen eerder is gekozen en dus weinig origineel.
  • Vraag toestemming aan de eigenaar van het beeld. Vermeld deze eigenaar ook als bron van het beeld.
  • Embedden mag ook: dan sluit je via een code content van anderen in op je site. Daarmee plaats je bijvoorbeeld een video niet rechtstreeks. Hoe embedden werkt, wordt goed uitgelegd op Charlotteslaw.nl.

3. Je gaat toch de fout in. Wat nu?

Het kan zijn dat je onrechtmatig een beeld, afbeelding of foto hebt geplaatst en inbreuk hebt gemaakt op iemands copyright.

Vaak word je daar op gewezen door de eigenaar zelf of via een advocaat van de eigenaar. In veel gevallen valt er wel te onderhandelen met de eigenaar. Het is altijd verstandig om eerst te onderzoeken of je daadwerkelijk de fout in bent gegaan.

Geen boete maar schadevergoeding

Van de kant van de eigenaar wordt meestal als eerste gevraagd om de bewuste afbeelding per direct te verwijderen. Ook wil de eigenaar vaak geld zien. Het gaat dan om een schadevergoeding. Boetes worden niet uitgedeeld.

Hoe hoog dat bedrag van de schadevergoeding is, kan erg verschillen. Het uitgangspunt moet dan zijn dat het bedrag ongeveer in de buurt komt van het bedrag dat je verschuldigd zou zijn geweest als de auteursrechthebbende toestemming zou hebben gegeven om het beeld te plaatsen.

In overtreding en rechtszaak

Je wilt niet dat een geschil rond copyright of auteursrecht uiteindelijk uitmondt in een rechtszaak. Toch kan het gebeuren, zeker als jij er zelf van overtuigd bent dat je een beeld, afbeelding of foto gewoon had mogen plaatsen. Maar buiten de schadevergoeding die je dan eventueel moet betalen, komen er ook nog kosten bij voor de juridische procedure. Als je de rechtszaak verliest, betaal je bijvoorbeeld de proceskosten.

Zakelijke rechtsbijstand

Is het toch zover gekomen, dan kun je om rechtsbijstand vragen. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering krijg je juridische hulp van juristen of deskundigen van de verzekeraar bij het oplossen en soms zelfs voorkomen van conflicten. Zo voorkom je dat jij in het geval van een zakelijk geschil grotendeels alleen voor de kosten moet opdraaien. 

De Rabobank biedt met Interpolis ZekerVanJeZaak® een handig pakket aan voor (startende) ondernemers. Hiermee kun je de belangrijke bedrijfsrisico's, waaronder zakelijke rechtsbijstand, in één keer afdekken.

Wat mag wel en niet rond copyright: de meest gestelde vragen

  • Wat is copyright?
    Copyright of auteursrecht valt onder de Auteurswet. Volgens de Auteurswet mag alleen de maker zijn werken publiceren en vermenigvuldigen. Ook mag alleen de maker bepalen of haar of zijn werk openbaar mag worden gemaakt en verder worden verspreid.
  • Mag ik zomaar afbeeldingen plaatsen die ik van internet haal?
    Nee, dat mag niet. Gebruik alleen afbeeldingen waarvan je zelf de rechten hebt. Of gebruik rechtenvrij beeld, zoals via stockfoto's. Je kunt ze vinden op stockfotobanken zoals Getty Images, Shutterstock en Istock. Gratis stockfotobanken bestaan ook. Voorbeelden zijn Freepik.com (gratis) en Pexels.com (gratis).
  • Wat doe ik als ik copyright schend?
    Het is altijd verstandig om eerst te onderzoeken of je daadwerkelijk de fout in bent gegaan en contact op te nemen met de eigenaar van beelden of foto's die je hebt gebruikt. Als het een geschil wordt, denk dan aan een goede zakelijke rechtsbijstandverzekering.
  • zakelijke rekening afbeelding

    Zakelijke rekening nodig?

    Als startende ondernemer krijg je van Rabobank een steuntje in de rug. Open nu een zakelijke rekening: de eerste 6 maanden gratis.

     

    Bekijk jouw voordelen

     

Meer over eigen website

Meer over eigen website
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten