Juridisch conflict? Een rechtsbijstandsverzekering biedt uitkomst

Rechtsbijstand

Een eenvoudig geschil met een klant of leverancier kun je vaak zelf onderling oplossen, maar bij ingewikkelde problemen kan juridische bijstand noodzakelijk zijn. Die hulp loopt al snel in de papieren voor een startende ondernemer. Tenzij... je een zakelijke rechtsbijstandverzekering hebt.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering krijg je juridische hulp van juristen of deskundigen van de verzekeraar bij het oplossen en soms zelfs voorkomen van conflicten.

Zo voorkom je dat de relatie met een klant of opdrachtgever verstoord raakt. En dat jij in het geval van een zakelijk geschil grotendeels alleen voor de kosten moet opdraaien. 

Wanneer komt zo'n verzekering van pas?

Met wie je ook een zakelijk conflict krijgt en waarover: een rechtsbijstandverzekering kan regelmatig van pas komen.

Denk maar aan een potentieel meningsverschil met een opdrachtgever, leverancier, medewerker of de gemeente. Of over garantiekwesties, arbeidsrecht, sociale wetgeving, je bedrijfspand, vergunningen, een foutieve levering of een niet-betaalde factuur.

Wat is niet verzekerd?

Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering verzeker je niet alle risico's. Zo zijn geschillen over belastingen en subsidies, tussen (ex-)firmanten of (ex-)vennoten, over industrieel of intellectueel eigendom en over surseance van betaling of faillissement in veel gevallen niet standaard meeverzekerd. Daarvoor zul je een maatwerkverzekering moeten afsluiten.

Welke premie is geschikt voor startende ondernemers?

De Rabobank biedt met Interpolis ZekerVanJeZaak® een handig pakket aan voor (startende) ondernemers. Hiermee kun je de belangrijke bedrijfsrisico's, waaronder zakelijke rechtsbijstand, in één keer afdekken.

Tip: overweeg jij om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, maar weet je niet goed waarop je moet letten? Lees dan eerst de algemene tips in het artikel Rechtsbijstandsverzekering afsluiten: wanneer verstandig? 

Bijgewerkt op: 17-11-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij een klein bouwproject zijn vaak veel partijen betrokken. Wat te denken van een hoofdaannemer, constructeur, loodgieter, installateur en stukadoor?

CAR-verzekering voor ondernemers in de bouw
CAR-verzekering voor ondernemers in de bouw

Verzekeren

Een goed voorbereide ondernemer telt voor twee, maar natuurlijk hoef je niet meteen alles te verzekeren. Start je als zzp'er? Dan hoef jij bijvoorbeeld (nog) geen rekening te houden met werknemersverzekeringen terwijl dit voor werkgevers juist een must is.

Maar hoe weet je nou welke risico's je moet afdekken? Dat hangt sterk af van je situatie en branche. Je wilt natuurlijk geen premie betalen voor wat je niet nodig hebt, maar wel goed verzekerd zijn. Hier vind je een overzicht van alle relevante verzekeringen voor ondernemers.

Het in elk geval aan te raden om te kijken naar de volgende vragen:

  1. Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering relevant?
  2. Bouw ik straks nog steeds pensioen op?
  3. Hoe zit het met mijn aansprakelijkheid?

Extra leestip! Alles wat je moet weten over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf hebben we opgeschreven in de whitepaper 'ben jij voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld'. Simpel en overzichtelijk, zodat je snel de juiste informatie hebt. 

Stuur mij die gratis PDF

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.