Een franchiseformule beginnen: zo doe je dat - home

Een franchiseformule beginnen: zo doe je dat

Ondernemers die een goed lopende zaak hebben en willen groeien, kunnen zelf een extra winkel openen. Een alternatief is het opzetten van een franchiseconcept. Wat zijn de aandachtspunten en hoe maak je een succesvolle start als franchisegever? Dat lees je in de checklist: zo start je een nieuwe franchiseformule.

Wat is franchising?

Franchising is een samenwerking tussen een zelfstandige ondernemer (de franchisenemer) en een ondernemer met een bewezen formule (de franchisegever).

De franchisenemer maakt tegen betaling gebruik van het franchiseconcept en kan daardoor met minder risico direct een bedrijf starten.

In een franchiseformule worden bijna alle benodigdheden door de franchisegever gefaciliteerd: het pand, de inventaris, de marketing, de inkoop en de administratie. 

Aansluiten bij een franchiseformule

Het idee achter franchising is dat beide partijen elkaar versterken. De franchisegever breidt zijn concept zonder veel risico uit, terwijl de zelfstandige ondernemer gebruik maakt van een bestaande formule en voegt daar kennis van de lokale markt aan toe.

Bekende Nederlandse voorbeelden van een franchiseformule zijn onder meer Subway, Handyman, HEMA, Yarden en De Hypotheker. 

Van eigen bedrijf naar franchisegever

In dit artikel gaan wij uit van het perspectief van een franchisegever. Specifieker gezegd: we nemen het voorbeeld van een ondernemer die een succesvolle horecagelegenheid heeft opgericht.

Je hebt inmiddels een tweede en derde zaak in eigen beheer geopend en wil je goedlopende bedrijf uitbreiden in andere delen van het land. Je vindt drie zaken in eigen beheer wel genoeg, de overige zaken zou je graag via een franchiseformule uitrollen. 

Stel een franchise handboek op

Het eerste wat je als franchisegever maakt is een franchise handboek. Deze leidraad zou je als een ondernemingsplan voor de franchiseformule kunnen beschouwen. Samen met een juridisch adviseur stel je het document op, waarin je alle bedrijfsaspecten officieel vastlegt. Denk aan de huisstijl, de producten en de inkoopregelingen.

Een van de belangrijkste punten is het vastleggen van de werkbeschrijvingen. In alle zaken:

  • Dient het product op dezelfde manier gebakken te worden
  • Moet je de grootte van de porties beschrijven
  • Vermeld je welk serviesmerk gekocht moet worden
  • Wat voor glazen je voor verschillende drankjes gebruikt
  • Kortom: alle mogelijke omschrijvingen van werkmethodieken en processen komen aan bod. 

Afspraken met franchisenemers

Daarnaast stel je met iedere afzonderlijke franchisenemer een aparte overeenkomst op. Hierbij leg je de eerste looptijd vast (vaak een periode van vijf jaar), het recht op toepassing van de formule, de handelsnaam en het merk.

Je maakt afspraken over verzekeringen, betalingen, trainingen en de verplichtingen die jij hebt als franchisegever op het gebied van verkoopondersteuning.

Dan gaat het bijvoorbeeld om de inkoop van producten, reclame, marketing en de boekhouding. Je legt ook vast hoe jullie omgaan met de wederzijdse rechten en plichten met betrekking tot een eventuele beëindiging van het contract. 

Kies je voor soft of hard franchise?

Als franchisegever kom je voor de keuze tussen hard en soft franchise te staan. Oftewel: de hoeveelheid invloed die je de franchisenemer op de formule laat hebben.

Bij de softe formule mag een franchisenemer relatief veel zelf bepalen (de indeling van de winkel, extra producten om te verkopen), terwijl bij hard franchise bijna alles tot in detail is vastgelegd.

Hard franchise

In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van hard franchise. Bij deze vorm moet je als franchisegever veel zaken vooraf goed regelen en harde afspraken maken. Dit gaat onder andere over de inkoopcondities, het volgen van assortimentstrends, het regelen van marketing- en reclameactiviteiten en het administratiesysteem.

Doordat deze verantwoordelijkheden bij jou, de franchisegever, liggen, kan de franchisenemer al zijn tijd en energie in de zaak steken, bijvoorbeeld in het realiseren van een gedegen personeelsbeleid en lokale marketingstrategie.

Hard franchise in de horeca

Als je dit vertaalt naar de foodbranche, betekent dit dat in alle horecagelegenheden dezelfde setting wordt gecreëerd en dat er herkenbare producten worden aangeboden.

De klant heeft bepaalde verwachtingen en om teleurstellingen te voorkomen moeten de producten in ieder filiaal verkrijgbaar zijn, de porties van het eten overal hetzelfde zijn én hetzelfde smaken. Je wilt natuurlijk niet dat als een klant een portie bitterballen bestelt, hij in een vestiging in Den Haag acht stuks krijgt en in Nijmegen slechts zes. 

Soft franchise

Kies je voor soft franchise? Dan zijn er in de vestigingen ook lokale toevoegingen mogelijk: zo zal een franchisenemer in Eindhoven wellicht worstenbroodjes aan het assortiment willen toevoegen, terwijl een ondernemer in Enschede graag kruidkoek bij de koffie wil aanbieden.

Kies het juiste verdienmodel

Iedere franchisegever hanteert zijn eigen verdienmodel, maar er bestaat een aantal vaste vergoedingen dat je altijd aan de franchisenemer kunt vragen: de entreefee, de franchisefee (percentage van de omzet) en een reclamebijdrage. 

Deze bedragen en percentages kunnen overigens enorm verschillen per franchisegever. In de nationale franchisegids kun je van bijna alle franchiseformules de voorwaarden bekijken en dus ook zien wat jouw branchegenoten voor voorwaarden stellen aan hun franchisenemers. 

Voer een vestigingsplaatsonderzoek uit

Voor iedere nieuwe zaak die je wilt openen, dien je een uitgebreid markt- en brancheonderzoek te doen in jouw beoogde vestigingsplaats. Hiermee breng je alle zaken die jouw horecagelegenheid kunnen beïnvloeden in kaart. 

Wie zijn jouw concurrenten en klanten en wat zijn de laatste ontwikkelingen in de regio? Wanneer een paar maanden eerder in deze plaats bijvoorbeeld nog een vergelijkbaar eetcafé failliet is gegaan, doe je er verstandig aan om eerst goed uit te zoeken of nu wel een goed moment is om op deze plek een horecagelegenheid te beginnen.

Bijgewerkt op: 07-11-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Als starter kun je een nieuw bedrijf opzetten of kiezen voor een franchiseformule. Als franchisenemer ben je iets minder onafhankelijk, maar nog altijd zelfstandig én je kunt profiteren van de (schaal)voordelen van een grote organisatie.

franchising franchise beginnen
franchising franchise beginnen

Franchise

Als starter kun je natuurlijk ervoor kiezen om een bedrijf helemaal vanaf de grond op te bouwen, maar heb je al wel eens gedacht aan de mogelijke voordelen van een franchise?

Zeker in bepaalde branches kan het starten als franchisenemer aanzienlijk minder risicovol zijn dan wanneer je alles zelf moet doen. Maar ondernemen in een franchiseformule moet je natuurlijk wel liggen.

Hieronder vind je belangrijke informatie en tips voor mensen die een toekomst als franchiseondernemer overwegen, zoals:

  1. Checklist: dit moet je weten over franchising
  2. Vraag-antwoord: de voor- en nadelen van franchising

 

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.