De start van | De Clique

Bijgewerkt op 25 november 2020
5 min  leestijd
1.762
De Clique - Rabobank

Van sinaasappelschillen tot koffieprut. De Clique haalt afval op bij restaurants, winkelcentra en ziekenhuizen zodat er nieuwe producten van kunnen worden gemaakt.

Naam: Anja Cheriakova en Bas van Abel
Bedrijf: De Clique
Actief in: duurzame afvalverwerking
Gestart in: 2019
Website: declique.nl 

Als het aan Anja Cheriakova en Bas van Abel ligt, bestaat de term afval straks niet meer. Reststromen past eigenlijk beter. Grondstoffen voor nieuwe producten, dat mag ook.

Waar het volgens hen om gaat is dat we voedselrestanten niet meer klakkeloos een enkeltje naar de verbrandingsoven geven. Dat kan slimmer, duurzamer vooral. Met hun nieuwe bedrijf De Clique spelen Cheriakova en Van Abel daar op in.

Hoe ziet jullie concept eruit?

Anja: "Ongeveer een derde van wat een stad inkomt, gaat er als afval uit. Kijk je hier alleen naar bedrijven, dan is dat percentage zelfs nog hoger. Daar willen wij iets aan doen."

"Met De Clique halen we met onze elektrische autootjes de voedselrestanten bij bedrijven op die anders in de afvalbak verdwijnen. Onze partners maken daar weer nieuwe producten van."

Image
De Clique - Rabobank

Bas: "Koffieprut kun je bijvoorbeeld gebruiken om oesterzwammen mee te kweken. Oliën uit sinaasappelschillen worden opgewaardeerd tot smaakmaker, schoonmaakmiddelen en diervoeding. Het is onze ambitie om het ophalen en verwerken van deze grondstoffen op grootschalig niveau te gaan organiseren."

Met De Clique halen we met onze elektrische autootjes de voedselrestanten bij bedrijven op die anders in de afvalbak verdwijnen.

Maar daar heb je wel geld voor nodig.

Anja: "We hebben eerder een paar ton opgehaald bij Stichting Doen en Tekkoo, dat is een investeringsfonds voor circulaire bedrijven. Op dit moment lopen er gesprekken met impact-investeerders voor de verdere groei van de onderneming."

Op welke manier verdienen jullie hier geld aan?

Bas: "Bedrijven die van restromen nieuwe producten maken, betalen ons voor het ophalen van het afval. Dat halen we op bij onder meer restaurants, winkelcentra en ziekenhuizen."

"We trainen de medewerkers daar om hun reststromen op de juiste manier te scheiden. Daardoor raken hun afvalbakken minder snel vol. Op de lange termijn gaat dat voor deze organisaties zeker geld opleveren, omdat restafval ophalen steeds duurder wordt."

"Daarnaast bieden we zogeheten impactrapportages, zodat ze kunnen zien wat we met hun afval doen en hoeveel CO2 ze op die manier besparen."

Bedrijven die van restromen nieuwe producten maken, betalen ons voor het ophalen van het afval.

Anja: "Aanvankelijk was het ons idee om ook huishoudelijk afval te gaan ophalen. Daar kwam alleen gedoe van, omdat je dan aan het monopolie van gemeenten komt. We hadden toen bijna een rechtszaak aan onze broek."

Image
De Clique - Rabobank

Was het meteen duidelijk dat jullie dit samen gingen doen?

Bas: "Nee, eigen niet. Hiervoor ben ik CEO geweest van Fairphone, een bedrijf dat een duurzame smartphone op de markt heeft gebracht. Het waren tropenjaren en ik besloot om die reden om een sabbatical te nemen. Tijdens dat jaar kwam ik Anja tegen die enthousiast haar plannen met me deelde. We zijn toen samen verder gegaan."

Anja: "Ik ken de afvalbranche en heb veel kennis en ervaring als het over grondstoffen gaat. Ik zocht iemand die dezelfde duurzame droom deelt en tegelijkertijd weet hoe je een bedrijf bouwt."

"Met alles wat daarbij komt kijken, van het ontwikkelen van een businessmodel tot het inrichten van de distributie. Bas heeft die ervaring."


Tips van Anja en Bas

  1. Wil je niet alleen een bedrijf starten? Kies dan niet automatisch voor een goede vriend of vriendin, maar zoek dan iemand die je echt aanvult
  2. Spreek eventuele irritaties meteen hardop uit, anders loop je het risico dat de samenwerking na verloop van tijd alsmaar stroever verloopt.
  3. Persoonlijke ontwikkeling is essentieel. Jij bent je bedrijf en zult jezelf dus steeds moeten blijven bijspijkeren met nieuwe kennis en vaardigheden.


Waar zijn jullie tot nu toe tegenaan gelopen?

Bas: "Voor restaurants is het nu nog goedkoper om al hun afval op één hoop te gooien. Dat is een kronkel in het systeem. Het betekent dat we deze bedrijven echt moeten overtuigen om hun afval tóch beter te gaan scheiden."

"We ontdekten dat we ze hierbij moeten helpen en dat doen we nu dus ook, met het geven van trainingen."

Anja: "Het ophalen en verwerken van de grondstoffen is best een ingewikkeld logistiek proces. Daarnaast zijn er de partijen die er weer nieuwe producten van maken. Het bij elkaar brengen van al die ketenpartners is voor ons één van de grootste uitdagingen. We kunnen het simpelweg niet alleen."

We willen in elke grote stad in Nederland een ecosysteem opzetten waarbij reststromen worden verwerkt tot nieuwe producten.

Image
De Clique - Rabobank

De Clique is nu nog alleen in Utrecht actief. Al plannen om uit te breiden?

Anja: "Absoluut. We willen in elke grote stad in Nederland een ecosysteem opzetten waarbij reststromen worden verwerkt tot nieuwe producten en dan het liefst lokaal worden verkocht. Utrecht zien we wat dat betreft als proeftuin voor de systeemverandering die we voor ogen hebben."

Bas: "Voedselresten die in je eigen stad worden verwerkt en daar ook weer opnieuw worden verkocht. Hoe mooi is dat? We willen de komende jaren in ieder geval nog veel meer nieuwe producten gaan toevoegen aan het assortiment van De Clique."

Meer over startersverhalen

Meer over startersverhalen
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten