Sportstudio De Boer

De start van | Sportstudio De Boer

Freek de Boer groeide met zijn bedrijf Sportstudio De Boer in vier jaar tijd naar bijna 900 leden. Zijn sportschool in Obdam onderscheidt zich door middel van kwaliteit, variëteit, begeleiding en deskundigheid. “Aandacht voor de klant is het belangrijkst, daarmee maak je het verschil.”

Naam: Freek de Boer
Bedrijf: Sportstudio De Boer
Actief in: Fitnessbranche
Gestart in: 2015
Website: Sportstudiodeboer.nl

Freek de Boer werkt al twintig jaar in de sport- en gezondheidsbranche; de eerste jaren in loondienst, daarna als zelfstandig personal trainer en sinds 2015 is hij eigenaar van Sportstudio De Boer in Obdam. Een fitnesscentrum onder de rook van Heerhugowaard dat, naast de corebusiness fitness, health en wellness, diensten aanbiedt van onder meer voedingsadviseurs, fysiotherapeuten, masseurs en schoonheidsspecialisten. 

Het begon allemaal met een vrijwilligerstaak bij het dorpshuis in Obdam, waar zijn dochtertje danste. Binnen een jaar nam Freek de vereniging over om een sportstudio te beginnen en groeide hij door naar 400 leden. Maar het dorpshuis bleek al snel te klein, eind 2016 volgde een verhuizing naar het huidige pand en inmiddels heeft zijn sportstudio al bijna 900 leden. 

Sportstudio De Boer training

Was zo’n groot multifunctioneel sportcentrum altijd al je droom?

“Nee, net als het ondernemen is dit geleidelijk gegaan. In deze fase van mijn leven, met mijn jarenlange ervaring, voelt het als een natuurlijk stap die bij mij past. Ik doe veel op gevoel en daar mag je altijd vertrouwen in hebben. Natuurlijk, je struikelt soms, maar ik zie alles als leermomenten. Het enige waar ik mee onderuit kan gaan is de financiële kant, de rest is te leren. En als je zelf iets niet goed kan, moet je er iemand bij zoeken.”

Wat was je grootste uitdaging? 

“Toen ik de vereniging overnam was het nog niet zo spannend; dat was losse materialen erbij kopen, dat kon nog vanuit mijn eigen buffer. Maar in het nieuwe pand kwam er een pittige verbouwing bij, ik had investeerders nodig. In deze tijd is er niet veel rente op spaarrekeningen en zijn er meer mensen geneigd te investeren tegen een redelijke rente. Tot op heden hebben we het met particuliere financiers gedaan. 

Verder denk ik niet in problemen, ik denk in uitdagingen en oplossingen. Snel schakelen heeft me de afgelopen vier jaar veel voordeel gebracht. Signaleren, aanpakken, oplossen. Dat is zoals het tot nu toe gaat.”

"Ga niet alles zelf doen, probeer gedegen advies in te winnen en zorg dat je ondersteuning krijgt"

Nooit wakker gelegen? 

“Ja, van de ideeën, hahaha. Nee hoor, ik sta altijd om 5.00 uur op. Ik heb energie voor tien, omdat ik doe wat goed voelt. Ik leef ook niet van vakantie tot vakantie, ik vind het superleuk. Dit is mijn passie.” 

In een paar jaar tijd ben je gegroeid naar bijna 900 leden, hoe ga je om met de snelle groei? 

“Je moet zorgen dat je ondersteuning krijgt in dingen waar je zelf niet goed in bent. Ik ben goed in het aansturen van mensen, maar in mijn eentje kan ik het niet. Op het gebied van administratie heb ik iemand nodig, dat kan ik er niet bij doen. Ik geef zelf nog trainingen, maar ik stuur vooral het team aan en begeleid waar nodig de andere ondernemers in het centrum.” 

Sportstudio De Boer workout

Heb je een gouden tip? 

“Zorg dat je de goede mensen om je heen verzamelt. Ik denk dat ik een grote stap heb gemaakt door een ervaren compagnon met financiële kennis erbij te vragen. We vullen elkaar aan. Ik werk meer vanuit het gevoel, maar ik heb van hem geleerd: gevoel is goed, maar cijfers moeten wel kloppen. Dan kun je op de lange termijn ook bestaan en dat is natuurlijk het doel. Dat zou mijn tip zijn; ga niet alles zelf doen, probeer gedegen advies in te winnen.”

Er zijn veel sportscholen, de markt is behoorlijk vol. Hoe onderscheid je je?

“Door kwaliteit, variëteit en altijd deskundige begeleiding te bieden. Je hebt nu veel basic sportscholen die alleen hun faciliteiten ter beschikking stellen. Als je begeleiding wilt, kun je een personal trainer inhuren waar je dan extra voor moet betalen. In een abonnement bij ons is altijd deskundige begeleiding inbegrepen. We onderscheiden ons met begeleiding, deskundigheid en kwaliteit. 

"Ondernemen op gevoel is goed, maar de cijfers moeten wel kloppen"

In de regio zijn we uniek in de geboden variëteit. Zo zijn we doordeweeks elke dag om 6.00 uur open en zijn we met nog veertien andere ondernemers in het gebouw aanwezig om een zo breed mogelijk totaalpakket te bieden. Verder bieden we unieke trainingsdoelen – bijvoorbeeld de Dam tot Damloop – en bouwen we daar professionele schema’s omheen om iedereen goed voor te bereiden op het halen van hun doel.”

Hoe verzorg je de marketing?

“Ik ga uit van de kracht van herhaling. Dat mensen pas handelen nadat ze het drie of vier keer gezien of gehoord hebben. En dat betekent heel actief zijn op social media. Ik heb nu een bedrijf ingehuurd om dat professioneel aan te pakken. In de regio werken flyers en advertenties goed. En we versturen mailingen en nieuwsbrieven via het ledenbestand.”

Wat zijn de belangrijkste lessen die je hebt opgedaan in de fitnessbranche? 

“In deze branche is de aandacht voor de klant het belangrijkst. Of dat nu goedemorgen is of inhoudelijk over het trainingsschema, iedereen heeft bepaalde aandacht nodig. Dat is de kracht. Als je die aandacht niet geeft, maak je niet direct het verschil. Verder moet je altijd blijven vernieuwen, of dat nu met lessen en apparatuur is, of met diverse andere ondernemers in een centrum. Blijf jezelf ontwikkelen.”

Sportstudio De Boer boksen

Terugkijkend, had je gehoopt dat het zo zou zijn?

“Het gaat boven verwachting. Natuurlijk, je moet over een paar jaar kijken hoe het er voor staat, maar we lopen nu voor op de prognoses. Nu is het de uitdaging om dat te behouden en idealiter uit te breiden.”

Wat zijn je ambities? 

“Als het zo doorgroeit, hebben we op termijn een groter pand nodig. En ik heb altijd weer nieuwe ideeën, ik zit nooit stil. Tegelijkertijd is het nu ook belangrijk eerst een pas op de plaats te maken om de geboden kwaliteit te blijven waarborgen en leden tegen geringere tarieven meer gebruik te laten maken van de overige diensten in het centrum.” 

Wat vind je het leukst van het ondernemen? 

“Om je eigen gevoel en ideeën te kunnen inzetten. Misschien dat dit in loondienst ook kan, maar nu weet je zeker dat je het kan doen. Je hoeft alleen maar in de spiegel te kijken en gas te geven. Of niet. Het is de vrijheid om je ideeën in de praktijk te brengen.”
Freek de Boer 
Freek de Boer

Bijgewerkt op: 16-08-2019

Wat vind je van dit artikel?

x23
x6

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.