De start van | Stefan Westerweel

Bijgewerkt op 27 november 2018
7 min  leestijd
2.572
Auteur: Roy Timmerman
Stefan Westerweel

Timmerman Stefan Westerweel had in de loop der jaren al zoveel machines en gereedschap voor eigen gebruik aangeschaft, dat de stap van loondienst naar zzp’er steeds kleiner werd. Inmiddels is de Zeeuwse klusser een jaar zelfstandig ondernemer en moet hij al regelmatig nee verkopen. “De start gaat zo goed, dat had ik niet durven dromen.”

Naam: Stefan Westerweel
Bedrijf: Westerweel Bouw en timmerwerken
Actief in: Bouwsector
Gestart in: 2017
Contact: info@westerweelbouw.nl

Waar hij vroeger in loondienst aan het eind van de middag ‘zijn schoenen uitdeed’, rijdt Stefan Westerweel (34) nu langs potentiële klanten om een inschatting van de werkzaamheden te maken. Om vervolgens ’s avonds nog de offerte op te stellen. 

En zo is hij eigenlijk altijd met de zaak bezig. De timmerman uit Wolphaartsdijk, een dorp vlakbij Goes, is nu een jaar zelfstandig, maar heeft nooit getwijfeld over de stap. Je wil het of je wil het niet, klinkt het droog uit de mond van de nuchtere Zeeuw.

 

Image
Stefan Westerweel

Waarom heb je de stap gemaakt om voor jezelf te beginnen?
“Ik ben altijd al veel voor mezelf aan het werk geweest. Mijn vrouw en ik hebben een boerderij gekocht, die zijn we aan het ombouwen tot woonboerderij. Ik ben voor oorsprong timmerman en door de jaren heen word je steeds veelzijdiger.”

“Ik had dus al veel materiaal en gereedschap en dat maakt dat de stap naar zelfstandig ondernemen veel makkelijker. Ik ken de bouwwereld, de economie is nu gunstig en ik ben 34, een goede leeftijd om de stap te maken.”

Heb je lang getwijfeld?
“Nee hoor, je wil het of je wil het niet. Natuurlijk hebben we er goed over nagedacht. We hebben twee kinderen, en een boerderij. Ik werkte al vijftien jaar in loondienst en bij een vaste baan is alles geregeld. Daar heb ik bewust afscheid van genomen. Mijn vrouw stond achter de keuze en ik wist natuurlijk waar ik aan begon.”

Hoe begin je?  
“Ik diende mijn ontslag in en in de maanden dat ik in mijn opzegtermijn zat, werd dit ook wel bekend in de regio. Ik woon in een dorp, de mensen kwamen al naar me toe: ‘ik moet verbouwen, kunnen we eens praten’. Zo kwam ik aan het werk. Dan ga je een busje kopen, de machines en het gereedschap had ik grotendeels al.”

 

Image
Stefan Westerweel - Westerweel bouw en timmerwerken

Hoe kom je aan klanten? Heb je iets aan marketing gedaan? 
“Er komen veel opdrachten binnen via mond-tot-mondreclame. Ik had de verwachting dat ik het eerste jaar blij mocht zijn als er een paar mensen zouden bellen voor wat kleine karweitjes, maar het werden al snel grote opdrachten.”

“Ik doe alle soorten werkzaamheden in de bouw. Dat gaat van een dorpel vernieuwen, tot grote verbouwingen en aanbouw. Korte en lange klussen, maar ik vind vooral de afwisseling heerlijk.”

“Het gaat zo goed, ik zit tot over mijn oren in het werk. Ik moet ook al nee gaan verkopen. Dat doe ik liever niet natuurlijk, maar het kan niet anders. Niet leuk voor de klanten, maar aan de andere is het natuurlijk wel geweldig dat het zo loopt.”

Hoe combineer je lange en korte klussen?
“Je probeert meerdere mensen te helpen. Ook tijdens een grote klus. Dat houdt dus in dat je gewoon veel uren maakt. Het is niet net als bij een baas dat je om half vijf je schoenen uitdoet en klaar bent.”

"Met een goede ploeg mensen iets moois maken. Dat is het leukste om te doen."

En dan komt er de administratie en offertes nog bij
“In het begin zou dat wel wennen zijn, dacht ik. Maar ik vind het eigenlijk wel leuk om te doen. Offertes maken is vaak ’s avonds. Dan ga ik naar mensen om een inschatting te maken van het werk. Alles bespreken en daarna nog uitwerken. Zo ben je eigenlijk altijd met de zaak bezig.” 

“Een keer in het kwartaal ga ik naar mijn boekhouder, maar de rest van de administratie doe ik zelf. De bonnetjes, facturen, offertes houd ik zelf goed bij. Ondernemen is totaal anders dan in loondienst werken. Ik heb alles zelf ontdekt, je moet ook wel. Wil je werk hebben, dan zal je het zelf moeten regelen.”

Hoe heb je de start gefinancierd?  
“Ik heb geen lening hoeven afsluiten, ik heb door de jaren heen al het materiaal en de machines zelf bij elkaar gespaard en gekocht. Al mijn financiële zaken, zoals de zakelijke rekening en mijn hypotheek, doe ik bij de Rabobank.” 

 

Image
Westerweel Bouw en Timmerwerken

Hoe regel je de opslag van je materiaal en je voorraden?  
“Het zijn best veel spullen: bouwhekken, steigermateriaal en machines. Ik heb het deels thuis opgeslagen en een deel staat in een loods in de buurt.”

“Het materiaal bestel ik gewoon bij de groothandel en ik probeer het altijd zo uit te kienen dat het op locatie bezorgd wordt. Zodat ik ’s ochtends niet eerst zelf overal de spullen moet gaan halen.”  

Bij grote klussen moet je samenwerken met andere zzp’ers, hoe gaat dat?
“Het is makkelijk en prettig als je elkaar bij grote klussen kunt helpen. Die jongens huur ik dan in. Dat kunnen extra handen zijn of juist specialisten. Ik had laatst een verbouwing waar een loodgieter, elektricien, tegelzetter en metselaar rondliepen. Dan ben ik de aannemer.”

"Het gaat zo goed, ik zit tot over mijn oren in het werk. Ik moet ook al nee gaan verkopen."

Is dat ook je doel? Als aannemer gaan werken?
“Zoals het nu gaat, vind ik het erg leuk. Grote verbouwingen doen en dat organiseren. Maar ik wil wel lekker zelf meewerken. Met een goede ploeg mensen iets moois maken. Dat is het leukste om te doen.”

“Ik wil gewoon zo doorgaan. Ik ben nu al met een paar klussen voor volgend jaar bezig. Als dat doorgaat, is volgend jaar ook al grotendeels volgeboekt. De start gaat zo goed, dat had ik niet durven dromen.”


 

Image
Stefan Westerweel

Stefan Westerweel
Westerweel Bouw en timmerwerken


Wil je ook een sterke start maken? In ons Stappenplan voor een succesvolle start lees je alles wat er bij het starten van een bedrijf komt kijken. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over startersverhalen

Meer over startersverhalen
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten