Digitale beveiliging voor je bedrijf

5 tips voor de digitale beveiliging van je bedrijf

Cybercriminaliteit kan een enorme impact hebben op je onderneming. Er zijn bedrijven die stilvallen door cyberincidenten na een technische storing of menselijke fout. Breng de basis op orde en verklein je cyberrisico’s.

Jaarlijks krijgt ongeveer één op de vijf Nederlandse bedrijven te maken met een cyberincident (Bron: CBS). Met onderstaande tips breng je de basis van de digitale beveiliging van je bedrijf op orde.

Tip 1: Backups van je data

Maak dagelijks een kopie van je kritische data, dit zijn alle gegevens die je nodig hebt om je bedrijf te laten draaien. Bewaar die back-up het liefst in de cloud én op een externe harde schijf of usb-stick.

Koppel deze wel altijd los van de computer. Anders loop je het risico dat deze bij een cyberincident ook wordt getroffen. En zorg voor een veilige opbergplek, bijvoorbeeld een brandwerende kluis.

Check regelmatig of de back-up goed werkt en zoek uit hoe je de gegevens terugplaatst op je computer. Daarmee voorkom je dat je na een cyberincident alsnog met lege handen staat en bespaar je jezelf een hoop extra stress.

Tip 2: Update je software

Houd ‘de poort dicht’ en je software up-to-date. Ransomware is een vorm van malware. Met ransomware vergrendelen cybercriminelen je computer en mobiele apparaten of versleutelen ze je digitale bestanden.

Ze beloven dat je de sleutel tot je data krijgt als je losgeld (ransom) betaalt. Maar je hebt geen enkele garantie dat je na betaling de bestanden werkelijk terugkrijgt. Het is slimmer om de back-up van je data terug te plaatsen.

Beveilig je computer

Je kunt ook je computer zo goed mogelijk proberen te beschermen tegen besmetting door ransomware en andere malware. Dat kan met een aantal simpele maatregelen:

 • Installeer een goede firewall 
  Een firewall is een beschermende barrière tussen jouw computer en alle andere computers waarmee je verbonden bent. Een firewall sluit de ‘poort’ af van een toepassing als je die niet gebruikt. Bijvoorbeeld van je inkomende of uitgaande e-mail en van het internet.
   
 • Gebruik antivirussoftware 
  Deze software controleert of er bekende virussen aanwezig zijn in de bestanden die je binnenhaalt. Antivirusprogramma’s houden verdachte en geïnfecteerde bestanden tegen en sommige herstellen ook geïnfecteerde bestanden.
   
 • Voer alle software-updates uit zodra je ze binnenkrijgt
  Een update van bijvoorbeeld Windows, Adobe Flash, AutoCAD of je server, herstelt alle kwetsbaarheden die zijn ontdekt in de software.

Tip 3: Klik niet zomaar op links/bijlages

Cybercriminelen versturen vaak e-mails met daarin een link. Als je op die link klikt, dan word je doorgestuurd naar een website waar om bepaalde inloggegevens wordt gevraagd. Dit wordt ook wel phishing (hengelen) genoemd.

Of ze installeren malware, zoals ransomware, op je computer als je op een besmette bijlage in een e-mail klikt. Wees extra alert als je een e-mail krijgt:

 • die je niet verwacht op dat moment of van die organisatie.
 • waarin de aanhef onpersoonlijk is. Bedrijven en instanties waar je klant bent, spreken je meestal niet aan met ‘Geachte heer of mevrouw’. Zij hebben je gegevens.
 • waarin de afzender je vraagt om persoonlijke gegevens.
 • waarvan het e-mailadres van de afzender afwijkt van wat je gewend bent. Een phishingmail lijkt van een betrouwbare afzender te komen, maar vaak klopt de bedrijfsnaam nét niet in het e-mailadres.
 • waarin je het verzoek krijgt om je gegevens te controleren, bij te werken of aan te vullen. Banken en overheidsinstanties vragen nooit op deze manier om je persoonsgegevens.
 • die spelfouten of vage logo’s bevat.

Twijfel je, vergelijk de e-mail dan met een eerdere e-mail van het bedrijf of de instantie. Heb je toch geklikt op een verdachte link en bijvoorbeeld je inloggegevens van je bankaccount ingevuld? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je bank en volg de aanwijzingen op.

Het kan zijn dat je via de link je gebruikersnaam en wachtwoord van een webshop ingevuld. Ga nu razendsnel naar de échte webshop en pas je wachtwoord aan.

Tip 4: Tweetrapsauthenticatie

Met tweetrapsauthenticatie plaats je een extra slot op de deur. Je legt als het ware een extra beschermlaag aan. Als je dit instelt, wordt er bij het inloggen niet alleen gevraagd om een gebruikersnaam en wachtwoord, maar bijvoorbeeld ook om een vingerafdruk. Of om een code die je per sms ontvangt. Wel zo veilig.

Tip 5: Zorg voor een noodplan

Soms gaat het toch mis. Wees daarop voorbereid, want dan kun je na een cyberincident sneller weer aan de slag. Doordat onze afhankelijkheid van IT groeit, wordt de impact van een verstoring steeds groter.

Maak een noodplan waarin staat beschreven wat je moet doen om je IT-systemen zo snel mogelijk weer operationeel te krijgen. Het geeft duidelijk aan wie verantwoordelijk is bij welke calamiteit, zodat je bedrijfsvoering snel weer up and running is. Hierin staan de belangrijkste herstelstappen vermeld die moeten worden uitgevoerd, zowel tijdens en na een calamiteit

Bonustip: per account een appart wachtwoord

Zeg eens eerlijk: gebruik jij voor elk account een ander wachtwoord? De meeste mensen gebruiken één of twee wachtwoorden voor al hun accounts. Eigenlijk zou je voor elk account een uniek en moeilijk te raden wachtwoord moeten instellen. 

Om het je iets makkelijker te maken, bestaan er apps die je wachtwoorden automatisch opslaan in een soort online kluis. De app genereert een lastig te raden wachtwoord voor elk account. Je kunt de kluis openen met één wachtwoord. Voorbeelden van zulke apps zijn LastPass en KeePass.

Meer over cyberbeveiliging

Meer weten over cyberbeveiliging voor jouw bedrijf? Interpolis vatte de belangrijkste zaken bij cyberbeveiliging voor je samen in een handig dossier. Een snelle inschatting van het cyberrisico van jouw bedrijf krijg je met de CyberScan.

Bijgewerkt op: 06-05-2019

Wat vind je van dit artikel?

x9
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Eigenlijk kun je wel wat juridisch advies gebruiken, want een klant weigert al maanden om jouw factuur te betalen. Maar op deze extra kosten zit je eigenlijk helemaal niet te wachten. Wat nu?

Juridisch conflict? Een rechtsbijstandsverzekering biedt uitkomst
Juridisch conflict? Een rechtsbijstandsverzekering biedt uitkomst

Verzekeren

Een goed voorbereide ondernemer telt voor twee, maar natuurlijk hoef je niet meteen alles te verzekeren. Start je als zzp'er? Dan hoef jij bijvoorbeeld (nog) geen rekening te houden met werknemersverzekeringen terwijl dit voor werkgevers juist een must is.

Maar hoe weet je nou welke risico's je moet afdekken? Dat hangt sterk af van je situatie en branche. Je wilt natuurlijk geen premie betalen voor wat je niet nodig hebt, maar wel goed verzekerd zijn. Hier vind je een overzicht van alle relevante verzekeringen voor ondernemers.

Het in elk geval aan te raden om te kijken naar de volgende vragen:

 1. Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering relevant?
 2. Bouw ik straks nog steeds pensioen op?
 3. Hoe zit het met mijn aansprakelijkheid?

Extra leestip! Alles wat je moet weten over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf hebben we opgeschreven in een whitepaper. Simpel en overzichtelijk, zodat je snel de juiste informatie hebt. 

Doe mij die gratis PDF maar

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.