marieke

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

In bepaalde beroepsgroepen, bijvoorbeeld als je werkzaam bent als advocaat, architect, huisarts of accountant, kunnen kleine foutjes grote gevolgen hebben. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor de kwaliteit van (het werk van) de adviseur, therapeut of arts. 

Update! Dit is een vrij gedateerd artikel. Klik hier om naar de actuele informatie over dit onderwerp te gaan: dit moet je weten over beroepsaansprakelijkheid.

Beroepsfouten zijn nalatigheden, vergissingen, verzuimen en onachtzaamheden die een beroepsbeoefenaar tijdens zijn werkzaamheden maakt. Deze fouten - hoe klein ook - kunnen grote schade veroorzaken.

Een fout bestaat meestal níet uit de handeling die wordt verricht, maar uit de achterliggende gedachte. Deze is vaak gebaseerd op de vakkennis en ervaring (kwalificering) van degene die de fout maakt of die voor de gemaakte fout verantwoordelijk is.

Denk bijvoorbeeld aan een boekhouder die een rekenfout maakt of een architect die bij een ontwerp het bestemmingsplan van de gemeente over het hoofd ziet.

Verkeerde diagnose

Een beroepsfout kan vermogensschade veroorzaken, bijvoorbeeld wanneer een verkeerd advies van een belastingadviseur ertoe leidt dat een bedrijf onnodig veel belasting moet betalen.

Maar een beroepsfout kan ook zaak- of letselschade veroorzaken, zoals wanneer een technisch adviesbureau een berekeningsfout maakt, waardoor een gebouw instort en mensen zaak- en/of letselschade oplopen. Of het klassieke voorbeeld van een arts die een verkeerde diagnose stelt. Ook hierop is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering van toepassing. 

Vermogensschade

De reguliere zakelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt de aansprakelijkheid voor zaak- en/of letselschade. Daar valt ook de gevolgschade van deze zaak- en/of letselschade onder. Maar vermogensschade - schade die uitsluitend bestaat uit een financieel verlies - en adviesschade - schade door verkeerde adviezen en/of berekeningen die geen verband houdt met de levering van een product door degene die het advies geeft - zijn niet van toepassing op op de reguliere aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Daarvoor is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering noodzakelijk.

Waarom verzekeren?

Bij aansprakelijkheid zijn hoge schadebedragen gemoeid. Dit kan in de meeste gevallen niet of nauwelijks zelf worden gedragen in de vorm van een eigen reserve. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt u dit risico af. Zorg wel dat u lid wordt van een beroepsvereniging. Bij menig verzekeraar kunt u namelijk alleen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten als u lid bent van een dergelijke organisatie.

Trends op het gebied van beroepsaansprakelijkheid?

  • Consumentisme: de veroorzaker betaalt
  • Ondernemers worden vaker aansprakelijk gesteld (en voor hogere bedragen)
  • Rechters zijn steeds meer geneigd om claims toe te wijzen

Gepubliceerd op:
03-12-2013

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Dagelijks ben je op pad in je bestelbus vol met gereedschappen en materialen. Of met je bestellingen. Zijn die spullen eigenlijk wel verzekerd bij een aanrijding of diefstal? En wat als ze uit je handen vallen tijdens het uitladen?

marieke
marieke

Bij een bouwproject zijn vaak veel partijen betrokken. Wat te denken van een hoofdaannemer, constructeur, loodgieter, installateur en stukadoor?

CAR-verzekering voor ondernemers in de bouw
CAR-verzekering voor ondernemers in de bouw

Verzekeren

Een goed voorbereide ondernemer telt voor twee, maar natuurlijk hoef je niet meteen alles te verzekeren. Start je als zzp'er? Dan hoef jij bijvoorbeeld (nog) geen rekening te houden met werknemersverzekeringen terwijl dit voor werkgevers juist een must is.

Maar hoe weet je nou welke risico's je moet afdekken? Dat hangt sterk af van je situatie en branche. Je wilt natuurlijk geen premie betalen voor wat je niet nodig hebt, maar wel goed verzekerd zijn. Hier vind je een overzicht van alle relevante verzekeringen voor ondernemers.

Het in elk geval aan te raden om te kijken naar de volgende vragen:

  1. Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering relevant?
  2. Bouw ik straks nog steeds pensioen op?
  3. Hoe zit het met mijn aansprakelijkheid?

Extra leestip! Alles wat je moet weten over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf hebben we opgeschreven in de whitepaper 'ben jij voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld'. Simpel en overzichtelijk, zodat je snel de juiste informatie hebt. 

Stuur mij die gratis PDF

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.