Verzekeren en risico's afdekken voor ondernemers

Checklist: 11 verzekeringen voor ondernemers

Een groot verschil tussen een baan in loondienst hebben of zelfstandig ondernemer zijn, is dat jezelf verantwoordelijk bent voor het afdekken van persoonlijke en zakelijke risico's. Er kan nu eenmaal wel eens iets misgaan. Hieronder vind je een overzicht van bekende risico's die je kan afdekken. De checklist: 11 verzekeringen voor ondernemers.

1. Persoonlijke verzekeringen

Arbeidsongeschiktheidverzekering

Het is iets waarover je als startende ondernemer liever niet al teveel over nadenkt, maar het afdekken van dit persoonlijke risico is - alhoewel niet verplicht - van groot belang. Het kan namelijk gebeuren dat je tijdelijk of blijvend arbeidsongeschikt raakt en inkomensverlies lijdt. Bijvoorbeeld door een (bedrijfs)ongeval of langdurige ziekte.

Financiële zorgen op dit vlak kun je voorkomen door dit persoonlijke risico af te dekken met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De kosten van een AOV-verzekering zijn sterk afhankelijk van jouw beroep en de periode die je wilt verzekeren.

Pensioenverzekering

In tegenstelling tot wanneer je in loondienst bent en via jouw werkgever pensioen opbouwt, gaat dat voor ondernemers niet vanzelf. Zij zullen hiervoor zelf bewust bepaalde regelingen moeten treffen.

Kies je ervoor om niet (direct) te investeren in jouw inkomen voor later, houd er dan wel rekening mee dat je vanuit de overheid na jouw pensioen in principe alleen recht hebt op AOW.

Het is echter aan te raden om daarnaast pensioen te bijven opbouwen. Dit kan op verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld door middel van lijfrentesparen, het (deels) aflossen van een hypotheekschuld of door een aparte spaarrekening te openen waarop u maandelijks een vast bedrag stort.

De Rabobank kijkt graag samen met jou naar wat past bij je onderneming én staan stil bij mogelijke risico’s en oplossingen.

Overlijdensrisicoverzekering

Door tijdig een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, kun je in het geval van een later overlijden bepaalde zorgen voor nabestaanden die op dat moment ontstaan wegnemen.

Afgezien van het persoonlijke verdriet heeft het overlijden door het wegvallen van een inkomen vaak invloed op hun financiële situatie. Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je ervoor dat er bij overlijden een geldbedrag voor de nabestaanden vrijkomt.

Het kan hierbij zoals eerder aangegeven gaan om compensatie van het weggevallen inkomen, maar ook om het opvangen van eventuele extra kosten of het bieden van een geldlening. 

2. Zakelijke verzekeringen

Aansprakelijkheidheid

Ook al heb je al jaren geleden een particuliere aansprakelijkheidsverzekering afgesloten, dan nog zul je als ondernemer ook een zakelijke variant moeten afsluiten. Voor de schade die je (of jiuw personeel) toebrengt aan anderen zal een persoonlijke verzekering namelijk niet afdoende zijn.

Verzekeringsmaatschappijen maken namelijk duidelijk onderscheid tussen zakelijk en privé. Voor dit soort zaken kunt je dus maar beter een aparte bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten.

Ben je in de afgelopen 12 maanden begonnen met je onderneming, vereniging of stichting? Dan krijg je de bedrijfs­aan­sprakelijk­heids­verzekering (AVB) van Interpolis ZekerVanJeZaak® een halfjaar gratis.

Gebouwen

Stormschade, een inbraak of een brand die ontstaat door kortsluiting: vervelende situaties die iedere ondernemer kunnen overkomen en op jouw kantoor of werkruimte voor de nodige problemen kunnen zorgen.

Gelukkig kun je ook voor dit soort schade een verzekering afsluiten. Uiteraard is deze bedrijfspremie minder relevant als je een bedrijf aan huis gaat starten, maar als je van plan bent jouw bedrijf te vestigen op een externe locatie, is een dergelijke bedrijfsverzekering een verstandige keuze.

Met de gebouwenverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak® is je bedrijfspand of clubhuis verzekerd tegen schade door brand, wind, inbraak, water of een aanrijding.

Inventaris en voorraad

Eventuele overlast door brand, een flinke herfststorm of wateroverlast kan zoveel schade aanrichten dat de voorraad of inventaris in het bedrijfspand onherstelbare schade oploopt. Hiervoor biedt de inventaris- en voorraadverzekering uitkomst.

De enige voorwaarde is dat jeu moet kunnen aantonen dat jouw bedrijfspand voor het voorval voldoende onderhouden en beveiligd was.

Bedrijfsstagnatie

Stormschade, een inbraak of een aanrijding tijdens het vervoeren van een voorraad kan zorgen voor bedrijfsstagnatie, waardoor je sommige inkomsten misloopt. Met een bedrijfsstagnatieverzekering kun je dit bedrijfsrisico afdekken.

Ook ben je tijdens de herstelfase verzekerd van inkomsten. Daarnaast zijn de kosten van bijvoorbeeld een reclamecampagne om je naamsbekendheid weer op te vijzelen verzekerd.

Bij dergelijke opgelopen schade keert de verzekeraar dan bijvoorbeeld een schadevergoeding uit gedurende de periode dat jouw bedrijf minder of helemaal geen omzet draait.

Verkeer

Ga je een taxibedrijf beginnen en zit jij of jouw personeel straks veel op de weg? Dan is het verstandig om ook jouw vervoermiddel goed te verzekeren. Een verkeersongeval zit immers in een klein hoekje.

Met deze verzekering verzeker je jouw personenauto, bestelauto, vrachtwagen, aanhanger en werkmaterieel. Je bent zowel verzekerd voor materiële- schade als letselschade, ook als je schade aan derden toebrengt.

De Rabobank biedt met Interpolis ZekerVanJeZaak® een handig pakket aan waarmee je diverse belangrijke bedrijfsrisico's, waaronder een verkeersverzekering, in één keer kunt afdekken.

Rechtsbijstand

Het kan een keer gebeuren dat je te maken krijgt met een juridisch conflict. Bijvoorbeeld als een leverancier eerder gemaakte afspraken niet nakomt of een klant ontevreden is over de door jou uitgevoerde werkzaamheden.

Indien je een rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten, worden de (vaak snel oplopende) juridische kosten in veel gevallen door jouw verzekeraar vergoed.

Met de zakelijke rechtsbijstandverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak® is je bedrijf verzekerd van juridische hulp bij zakelijke conflicten.

3. Personeelsverzekeringen

Verzuimverzekering

Als je personeel in dienst neemt, moet je er als werkgever rekening mee houden dat een werknemer niet meer kan komen werken. Maar (ziekte)verzuim kost werkgevers geld. Het afsluiten van een verzuimverzekering kan bepaalde zorgen op dit gebied wegnemen.

Een gemiddelde verzuimverzekering biedt bijvoorbeeld naast loondoorbetaling ook preventie, verzuimbegeleiding en re-integratie van jouw medewerkers.

De verzuimverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak® dekt de loondoorbetaling en re-integratie van zieke medewerkers.

Pensioen

Als werkgever heb je verschillende mogelijkheden om een pensioenregeling te treffen voor jouw personeel, zodat jouw werknemers ook na hun pensionering niet alleen hoeven te leven van de AOW. Zo kun je kiezen voor een collectief pensioen voor jouw personeel.

Bij het Rabo BedrijvenPensioen krijg je een pensioenregeling op basis van een premieovereenkomst, waarbij de belangrijkste risico's standaard zijn verzekerd. Daarnaast kun je jouw werknemers tijdelijk partnerpensioen aanbieden.

Lees ook

7 verzekeringen voor startende ondernemers
Wat te doen bij arbeidsongeschiktheid
7 pensioenmogelijkheden voor ZZP'ers

Gepubliceerd op:
30-10-2012

Wat vind je van dit artikel?

x3
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Persoonlijke verzekeringen

Wanneer je van start gaat als zelfstandig ondernemer, is het goed om te weten dat je vanaf dat moment zelf verantwoordelijk bent voor het afdekken van eventuele persoonlijke arbeidsrisico's en het opbouwen van pensioen.

Of jij hier qua verzekeringen iets mee wilt doen is uiteraard helemaal aan jou, maar wij raden je wel aan om in ieder geval serieus te kijken naar de mogelijkheden voor starters op het gebied van arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.

  1. Arbeidsongeschiktheid
  2. Beroepsaansprakelijkheid
  3. Pensioen
  4. Overlijden

Verzeker je graag alles in een keer? Stel dan een pakket samen met Interpolis ZekerVanJeZaak.

Zzp verzekeringen

Ga jij starten als zelfstandige professional of freelancer? Dan hoef je vaak minder te verzekeren dan met een grotere onderneming. De totale premie kan dan lager uitvallen. Lees hier welke verzekeringen voor zzp'ers relevant zijn.

Verzekeringen voor personeel

Heb je juist wel personeel in dienst? Dan heb je een aantal extra verzekeringen nodig. Denk hierbij aan het verzekeren op het gebied van verzuim en personeel. Lees hier meer over verzekeringen voor personeel.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.