Ondernemer vintage shop

Wel of geen AOV? Deze ondernemers kiezen voor meer zekerheid

Ben jij verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid? Volgens cijfers van het CBS heeft 80% van de zzp'ers geen AOV. Welk type ondernemer verzekert zich wél tegen arbeidsongeschiktheid? 

Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor de verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Kies je ervoor om niet te investeren in een verzekering? Dan vallen je inkomsten vaak (deels) weg na een ongeluk of bij ziekte. Bepaalde groepen ondernemers willen dit soort inkomensonzekerheid niet. Zij verzekeren zich bewust tegen arbeidsongeschiktheid.

Ondernemers met personeel kiezen voor AOV

Uit de cijfers van het CBS blijkt dus dat maar 19% van de ondernemers een AOV heeft. Kijk je naar het type ondernemer, dan zie je dat een paar groepen wat vaker voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering kiezen. Bijvoorbeeld: zelfstandigen mét personeel (zmp’ers). In die groep verzekert ruim 33% zich. 

25+ wil meer inkomenszekerheid 

Ondernemers onder de 25 verzekeren zich vrijwel nooit (3%). Het aantal verzekerden bij ondernemers tussen de 25 en 65 is ruim een vijfde, dus zo'n zeven keer zo groot als bij de jonge ondernemers. 

Ondernemers in de bouw zijn vaker verzekerd

Zzp’ers in de bouw hebben relatief vaak een arbeidsongeschiktheidsverzekering (32%). Het risico op arbeidsongeschiktheid is bij zware beroepen zo'n 44%, dus het aantal verzekerden is ook in die branche uiteindelijk laag. Ondernemers in de culturele sector, recreatie en overige diensten verzekeren zich over het algemeen niet. Nog geen 1 op de 10 heeft een AOV.

Wat kost een AOV?

Verzekerde zzp’ers dragen volgens het CBS zo'n 7,0% van hun bruto-ondernemersinkomen af aan aov-premie. Zmp’ers 7,3%. Hoe hoog de premie is, verschilt erg per ondernemer. Bijvoorbeeld omdat de risico's per beroepsgroep verschillen.

Een voorbeeld: een 40-jarige accountant betaalt het eerste jaar € 125,- premie per maand voor een uitkering van € 25.000,- per jaar. Een 40-jarige hovenier betaalt voor dezelfde verzekering € 297,- premie (bron: Interpolis) 

Een 40-jarige accountant betaalt het eerste jaar 125 euro premie voor een uitkering van 25.000 euro per jaar. Een hovenier 297 euro.

Een lagere premie? Top 3 bespaartips 

Advertorial ZEZA

Welk risico loop ik?

Ook als starter loop je zakelijk gezien risico, zoals op het gebied van transport, jouw voorraad of een auto van de zaak. Met Interpolis ZekerVanJeZaak dek je in één keer jouw belangrijkste bedrijfsrisico's af.

Lees meer over ZekerVanJeZaak

 1. Een langere periode van eigen risico. Je vangt de eerste weken van ziekte zelf op.
 2. De leeftijd verlagen tot wanneer je verzekering doorloopt.
 3. Een lager verzekerd bedrag. Je verzekert niet je hele inkomen, maar een deel.

Lees ook: Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Of bereken wat het je ongeveer gaat kosten met de Premieberekingstool van de Rabobank.

Alternatieven voor de AOV

Het belangrijkste advies over de AOV dat je kunt krijgen is simpel: denk erover na en kies bewust. Bereken wat de gevolgen van je keuze zijn voor jouw financiële zekerheid als je ziek wordt (of vraag advies).

Naast het afsluiten van een verzekering bij een verzekeraar, zijn er natuurlijk andere opties, zoals: 

 • een broodfonds
 • je spaargeld benutten of andere buffers gebruiken (bijvoorbeeld verkoop van je woning)
 • het inkomen van een partner, familie of vrienden aanspreken

De alternatieven zorgen meestal voor een relatief korte periode van inkomenszekerheid bij ziekte. Wat je ook doet: kies bewust. Bereken wat de gevolgen zijn van je keuze voor je financiën als je onverhoopt minder kan werken of vraag advies.   

Bijgewerkt op: 25-05-2018

Wat vind je van dit artikel?

x7
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Persoonlijke verzekeringen

Wanneer je van start gaat als zelfstandig ondernemer, is het goed om te weten dat je vanaf dat moment zelf verantwoordelijk bent voor het afdekken van eventuele persoonlijke arbeidsrisico's en het opbouwen van pensioen.

Of jij hier qua verzekeringen iets mee wilt doen is uiteraard helemaal aan jou, maar wij raden je wel aan om in ieder geval serieus te kijken naar de mogelijkheden voor starters op het gebied van arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.

 1. Arbeidsongeschiktheid
 2. Beroepsaansprakelijkheid
 3. Pensioen
 4. Overlijden

Verzeker je graag alles in een keer? Stel dan een pakket samen met Interpolis ZekerVanJeZaak.

Zzp verzekeringen

Ga jij starten als zelfstandige professional of freelancer? Dan hoef je vaak minder te verzekeren dan met een grotere onderneming. De totale premie kan dan lager uitvallen. Lees hier welke verzekeringen voor zzp'ers relevant zijn.

Verzekeringen voor personeel

Heb je juist wel personeel in dienst? Dan heb je een aantal extra verzekeringen nodig. Denk hierbij aan het verzekeren op het gebied van verzuim en personeel. Lees hier meer over verzekeringen voor personeel.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.