Autoschade ondernemers

Autoschade voorkomen voor ondernemers: 5 tips

Als ondernemer ben je vaak onderweg in je auto of bestelauto. Op naar nieuwe kansen! Met deze tips bereik jij veilig je bestemming. En komen jij en je auto veilig en wel weer thuis.

Jaarlijks raken zo’n 3 miljoen mensen betrokken bij een verkeersongeval. Interpolis geeft je tips om ervoor te zorgen dat jij en je auto veilig thuiskomen en onderweg niet stilvallen.  

Tip 1: Laat je onderweg niet afleiden  

Ook als je onderweg bent, gaan je zaken gewoon door. Dus bel je heel wat af. Ook in de auto. Maar drukke discussies leiden af en gaan moeilijk samen met druk verkeer.

Wist je dat de kans op een ongeluk 10 keer groter is als je een mobiel gebruikt tijdens het rijden? Gelukkig gaat het bij de meeste ongelukken om blikschade. Dat kost je tijd en geld, maar je kunt snel weer verder. Maar wat als er iemand gewond raakt?

Rij verantwoord

Waarom zou je het risico eigenlijk nemen? Zet je mobiel onderweg uit en ga in AutoModus. Rijd verantwoord; met voldoende afstand en op de juiste snelheid. Geef anderen de ruimte, zeker bij wegwerkzaamheden en drukke invoegstroken.

Tip 2: Laat je ruit niet barsten

Een klein sterretje in je ruit zie je zo over het hoofd. Daardoor kan het zomaar gebeuren dat je ruit barst als je bij in de winter de verwarming voluit zet of de airco in de zomer op de hoogste stand zet. Het plotselinge temperatuurverschil zet dan te veel spanning op de ruit.

Heb je een sterretje ontdekt in je voorruit, laat deze dan zo snel mogelijk repareren om een barst te voorkomen. Zo gebeurd, vaak gewoon ter plaatse. Beschadigingen voorkom je door voldoende afstand te houden. Vooral van vrachtwagens, die laten vaker steentjes opspatten van het wegdek.

Tip 3: Bescherm je (bestel)auto tegen inbraak en diefstal

Volgens cijfers van de politie breekt in Nederland elke twee minuten een dief een auto of bestelauto open. Om spullen of de (bestel)auto zelf te stelen. Daar zit je als ondernemer natuurlijk niet op te wachten, je hebt je spullen en je auto nodig om je werk te kunnen doen. Zonder auto en spullen kom je letterlijk nergens!

Sluit je auto of bestelauto altijd af, ook als je in de buurt aan het werk bent. En installeer een goed alarm tegen diefstal en inbraak.  

Haal waardevolle spullen altijd uit de auto. Kan dat niet, neem dan extra maatregelen. De ladder boven op je bestelauto zet je stevig vast met speciale ladderklemmen. Laat je je laptop in de auto liggen? Berg deze veilig op in een laptopsafe.

Maak je auto of bestelauto duidelijk herkenbaar met een opvallende beschildering of belettering. Zo is deze een stuk moeilijker te verhandelen, want overspuiten kost al snel te veel tijd en moeite.

Meer tips om je bestelauto te beschermen lees je op deze preventiekaart van Interpolis.

Tip 4: Zorg goed voor je auto of bestelauto

Pech op de weg, het gebeurt jaarlijks zo’n 1,2 miljoen keer. Vooral door problemen met de accu, de banden of de dynamo. Op weg naar een belangrijke afspraak wil je natuurlijk niet stil komen te staan.

Goed onderhoud kan al veel pech voorkomen. Accu’s slijten sneller in de zomerhitte. Een extra check vóór de winter kan dus geen kwaad.

Een te zachte band wordt snel heet en slijt eerder. Bovendien loop je het risico op een klapband. Controleer daarom 1 keer per maand de bandenspanning.

Zorg trouwens altijd voor een veiligheidsvestje en een gevarendriehoek in je auto, zodat je bij pech in elk geval veilig langs de weg staat.

Tip 5: Speciaal voor bestelauto’s

Handig, samen met collega-zzp’ers in één bestelauto naar een klus toe. Laat je telefoontjes maar mooi over aan je passagiers, dan kun jij focussen op de weg. Wel zo veilig!

Schade voor je passagiers wil je natuurlijk netjes regelen. Bij de autoverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak® is een inzittendenverzekering voor je passagiers en hun spullen standaard inbegrepen.

Je bestelauto ligt vaak vol spullen en gereedschappen. Onmisbaar voor je werk en helaas erg aantrekkelijk voor inbrekers. Als je dan toch met meer man rijdt, zorg dan dat er bij het laden en lossen altijd iemand bij de auto blijft. Om een oogje in het zeil te houden.

De spullen die je in je auto of bestelauto vervoert, verzeker je met een transportverzekering.

Bonustip voor bestelauto’s en SUV’s

Rijd je in een SUV of bestelauto? De auto’s achter je kunnen niet door jouw auto heen kijken. Daardoor kunnen ze minder goed anticiperen. Houd daarom voldoende afstand tot je voorganger, om plotseling remmen te voorkomen.

Veilig op de weg

Interpolis helpt je om veilig en wel thuis te komen. Met handige preventie-oplossingen speciaal voor ondernemers.

Op zoek naar een goede autoverzekering voor je auto of bestelbus? De bedrijfsverzekeringen in het unieke pakket Interpolis ZekerVanJeZaak® veranderen met jouw bedrijf mee. Ook als je groeit en nieuwe kansen pakt.

Bijgewerkt op: 09-07-2018

Wat vind je van dit artikel?

x3
x6

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Eindelijk, vakantie! Dat heb je wel verdiend als ondernemer. Maar als jij lekker op vakantie bent, wie let er dan op de spullen die achterblijven in jouw bedrijf of in je bestelbus?

Zo bescherm je jouw spullen tijdens de vakantie

Goed voorbereid op vakantie gaan
Goed voorbereid op vakantie gaan

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen immers nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of Allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Debiteurenverzekering
  Met een debiteurenverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nou zelf regelt of uitbesteedt. 

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait. Gebruik de tool om uit te rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.