Autoschade voorkomen voor ondernemers: 5 tips

Bijgewerkt op 31 januari 2024
4 min  leestijd
539
Autoschade ondernemers

Ben jij voor je bedrijf veel op pad met je bedrijfsauto of bestelbus? Dan moet je er vast niet aan denken dat je een tijdje zonder zit. Bijvoorbeeld omdat je schade hebt gereden, of nog erger, omdat je bestelbus is gestolen. Interpolis geeft je tips om veilig je bestemming te bereiken.

Autoschade voorkomen

Volgens het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit wordt in Nederland gemiddeld iedere zes uur een bestelbus gestolen. En een ongeluk zit in een klein hoekje, schade is zo gereden. Als het jou overkomt, heb je niet alleen te maken met de ellende van de diefstal of schade zelf. Nog vervelender is dat je afspraken met jouw klanten tijdelijk niet kunt nakomen.

Zelfs al is je bestelbus verzekerd, het duurt in de meeste gevallen 30 dagen voordat je verzekeraar betaalt. En vaak krijg je alleen de dagwaarde van je bestelbus vergoed. Daarom geven we je 5 tips om diefstal en autoschade te voorkomen. 

Tip 1: Laat je niet afleiden

Ook als je onderweg bent, gaan je zaken gewoon door. Dus bel je heel wat af. Natuurlijk doe je dat handsfree. Maar ook met beide handen aan het stuur heb je meer kans op een ongeluk als je belt tijdens het rijden.

Een telefoongesprek leidt af en zorgt ervoor dat je brein bezig is met méér dan alleen opletten in het verkeer. Dus neem geen risico’s en zet je mobiel onderweg uit.

Tip 2: Anticipeer in het verkeer om autoschade te voorkomen

Auto's die naast je rijden, verkeersborden, je ziet ze gemakkelijk over het hoofd als je alleen naar je voorligger kijkt. Kijk daarom liever ver vooruit en om je heen. Zo kun je eerder voorbereiden op de acties van je medeweggebruikers.

Én voorkom je dat je veel moet remmen en optrekken. Dat is niet alleen veel veiliger, je bespaart er ook nog eens brandstof mee.

Extra tip: afstand houden

Houd extra afstand als je in een bestelbus of SUV rijdt. Automobilisten achter jouw bestelbus of SUV kunnen niet zien wat er vóór jou gebeurt. Dat maakt het voor hen lastiger om te reageren op de acties van de medeweggebruikers. Houd daar rekening mee.

Zorg voor voldoende afstand tot je voorganger, dan hoef je niet plotseling te remmen. Wel zo veilig voor de medeweggebruikers achter je.

Tip 3: Bescherm de spullen in je bestelbus of bedrijfsauto tegen diefstal

Wordt je auto of bestelbus opengebroken, dan zorgt dat vaak voor veel gedoe. Je bent je gereedschappen en materialen kwijt of de spullen die je aan klanten wilde leveren. Even snel nieuwe spullen of materialen regelen en weer verder is er meestal niet bij.

Met eenvoudige preventiemiddelen en -maatregelen beperk je het risico op inbraak in je bedrijfswagen of bestelbus:

 • Sluit je auto of bestelbus altijd af, ook al ben je dichtbij. Doe je auto of bestelbus op slot en bewaar de sleutels in je zak.
 • Haal waardevolle spullen altijd uit je auto of bestelbus of neem preventiemaatregelen. Gebruik een laptopsafe om je laptop veilig op te bergen in de auto. En zet de ladder boven op je bestelauto stevig vast met speciale ladderklemmen.
 • Parkeer de achterkant van je bestelauto altijd dicht tegen een hek of muur. Inbrekers kunnen zo de deuren niet ver genoeg openen om er spullen uit te halen.

Hier lees je meer tips om de spullen in je bestelauto te beschermen tegen diefstal en hier de AutoDiefstalBarometer.

Tip 4: Zorg goed voor je auto of bestelbus

Op weg naar een belangrijke afspraak wil je natuurlijk niet stil komen te staan. Met goed onderhoud van je auto of bestelbus kun je veel pech voorkomen.

 • Check je verlichting regelmatig
  Vervang kapotte lampjes direct en controleer eventueel de aansluiting van je aanhanger.
 • Controleer maandelijks de bandenspanning
  Een te zachte band wordt snel heet en slijt eerder. Bovendien loop je het risico op een klapband.
 • Laat een sterretje in je voorruit zo snel mogelijk repareren
  Een sterretje kan door temperatuurverschillen plotseling uitgroeien tot een flinke barst en dat kan het uitzicht belemmeren. Bijvoorbeeld als je de verwarming voluit zet in de winter of in de zomer de airco op de hoogste stand zet. De reparatie van je voorruit is zo klaar, vaak kan dat gewoon terwijl je wacht.

Tip 5: Goed verzekerd op weg

De Rabobank biedt een handig verzekeringspakket aan voor startende ondernemers: RaboZelfZeker. Hiermee verzeker je in één keer je belangrijke bedrijfsrisico's. Met RaboZelfZeker verzeker je je bedrijfsauto of bestelbus tegen schade of diefstal. Je regelt het eenvoudig online.

Meer over verzekeringen? Check het overzichtsartikel

En het mooie is: jouw bedrijfsverzekeringen van ZelfZeker veranderen met je mee. Ook als je groeit in omzet, personeel of spullen, of als je nieuwe activiteiten oppakt. En dat werkt heel eenvoudig: een keer per jaar vraagt de Rabobank je om jouw gegevens bij te werken.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over verzekeringen voor jouw bedrijf

Meer over verzekeringen voor jouw bedrijf
Voorblad WP aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten