Autoschade ondernemers

Autoschade voorkomen voor ondernemers: 5 tips

Ben jij voor je bedrijf veel op pad met je bedrijfsauto of bestelbus? Dan moet je er vast niet aan denken dat je een tijdje zonder zit. Bijvoorbeeld omdat je schade hebt gereden, of nog erger, omdat je bestelbus is gestolen. Interpolis geeft je tips om veilig je bestemming te bereiken.

Tip 1: Laat je niet afleiden

Ook als je onderweg bent, gaan je zaken gewoon door. Dus bel je heel wat af. Natuurlijk doe je dat handsfree. Maar ook met beide handen aan het stuur heb je meer kans op een ongeluk als je belt tijdens het rijden.

Een telefoongesprek leidt af en zorgt ervoor dat je brein bezig is met méér dan alleen opletten in het verkeer. Dus neem geen risico’s en zet je mobiel onderweg uit.

Tip 2: Anticipeer in het verkeer

Auto's die naast je rijden, verkeersborden, je ziet ze gemakkelijk over het hoofd als je alleen naar je voorligger kijkt. Kijk daarom liever ver vooruit en om je heen. Zo kun je eerder voorbereiden op de acties van je medeweggebruikers.

Én voorkom je dat je veel moet remmen en optrekken. Dat is niet alleen veel veiliger, je bespaart er ook nog eens brandstof mee.

Extra tip: afstand houden

Houd extra afstand als je in een bestelbus of SUV rijdt Automobilisten achter jouw bestelbus of SUV kunnen niet zien wat er vóór jou gebeurt. Dat maakt het voor hen lastiger om te reageren op de acties van de medeweggebruikers. Houd daar rekening mee.

Zorg voor voldoende afstand tot je voorganger, dan hoef je niet plotseling te remmen. Wel zo veilig voor de medeweggebruikers achter je.

Tip 3: Bescherm de spullen in je bestelbus of bedrijfsauto tegen diefstal

Wordt je auto of bestelbus opengebroken, dan zorgt dat vaak voor veel gedoe. Je bent je gereedschappen en materialen kwijt of de spullen die je aan klanten wilde leveren. Even snel nieuwe spullen of materialen regelen en weer verder is er meestal niet bij.

Met eenvoudige preventiemiddelen en -maatregelen beperk je het risico op inbraak in je bedrijfswagen of bestelbus:

 • Sluit je auto of bestelbus altijd af, ook al ben je dichtbij Doe je auto of bestelbus op slot en bewaar de sleutels in je zak.
 • Haal waardevolle spullen altijd uit je auto of bestelbus Of neem preventiemaatregelen. Gebruik een laptopsafe om je laptop veilig op te bergen in de auto. En zet de ladder boven op je bestelauto stevig vast met speciale ladderklemmen.
 • Parkeer de achterkant van je bestelauto altijd dicht tegen een hek of muur Inbrekers kunnen zo de deuren niet ver genoeg openen om er spullen uit te halen.

Hier lees je meer tips om de spullen in je bestelauto te beschermen tegen diefstal.

Tip 4: Snel weer aan de slag na diefstal van je bestelbus

Volgens het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit wordt in Nederland gemiddeld iedere zes uur een bestelbus gestolen. Als het jou overkomt, heb je niet alleen te maken met de ellende van de diefstal. Nog vervelender is dat je afspraken met jouw klanten tijdelijk niet kunt nakomen.

 

Zelfs al is je bestelbus verzekerd tegen diefstal, het duurt in de meeste gevallen 30 dagen voordat je verzekeraar betaalt. En vaak krijg je alleen de dagwaarde van je bestelbus vergoed.

ZekerVanJeBus

Om ervoor te zorgen dat je snel weer verder kunt met ondernemen, ontwikkelde Interpolis ZekerVanJeBus, een slim opsporingssysteem. Hiermee spoort Interpolis je gestolen bestelbus binnen Europa op. En ze zorgen ervoor dat je jouw bestelbus weer zo vlug mogelijk terugkrijgt. Zodat je snel weer kunt ondernemen. Met je éigen bus.

Tip 5: Zorg goed voor je auto of bestelbus

Op weg naar een belangrijke afspraak wil je natuurlijk niet stil komen te staan. Met goed onderhoud van je auto of bestelbus kun je veel pech voorkomen.

 • Check je verlichting regelmatig
  Vervang kapotte lampjes direct en controleer eventueel de aansluiting van je aanhanger.
 • Controleer maandelijks de bandenspanning
  Een te zachte band wordt snel heet en slijt eerder. Bovendien loop je het risico op een klapband.
 • Laat een sterretje in je voorruit zo snel mogelijk repareren
  Een sterretje kan door temperatuurverschillen plotseling uitgroeien tot een flinke barst en dat kan het uitzicht belemmeren. Bijvoorbeeld als je de verwarming voluit zet in de winter of in de zomer de airco op de hoogste stand zet. De reparatie van je voorruit is zo klaar, vaak kan dat gewoon terwijl je wacht.

Veilig op de weg

Interpolis helpt je om veilig en wel thuis te komen. Met handige preventieoplossingen speciaal voor ondernemers. Zoals een stuurslot en sloten voor de laadruimte.

Goed verzekerd op weg

De Rabobank biedt een handig verzekeringspakket aan voor startende ondernemers: Interpolis ZekerVanJeZaak®. Hiermee verzeker je in één keer je belangrijke bedrijfsrisico's. Met ZekerVanJeZaak verzeker je je bedrijfsauto of bestelbus tegen schade of diefstal. Je regelt het eenvoudig online via rabobank.nl.

Meer over verzekeringen? Check het overzichtsartikel

En het mooie is: jouw bedrijfsverzekeringen van ZekerVanJeZaak veranderen met je mee. Ook als je groeit in omzet, personeel of spullen, of als je nieuwe activiteiten oppakt. En dat werkt heel eenvoudig: een keer per jaar vraagt de Rabobank je om jouw gegevens bij te werken.

Bijgewerkt op: 25-06-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt.

Wil je snel weten hoe duur het is om jou bedrijf goed te verzekeren? Gebruik dan de online tool van de Rabobank.

Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nu zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait.

Met deze rekentool kun je als ondernemer snel uit rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.