Wat moet ik verzekeren

Bedrijfsaansprakelijkheid, dit wil je weten als starter

Over bedrijfsaansprakelijkheid is al veel gezegd en geschreven. Een schadeclaim kan hoog oplopen, dit is een risico waar alle ondernemers rekening mee moeten houden. Je kunt tenslotte niet uitsluiten dat je ooit schade bij anderen veroorzaakt.

Waarvoor ben jij aansprakelijk?

Maar over welke schades hebben we het dan eigenlijk? En in welke situaties kan die schade ontstaan?

Schade die jij of je medewerkers toebrengen aan anderen en waarvoor je aansprakelijk bent, moet je vergoeden. Ook als het om een ongelukje gaat. Dat gebeurt sneller en vaker dan je misschien denkt.

In dit artikel lees je in welke situaties schades kunnen ontstaan waarvoor jij aansprakelijk bent.

#1 Schade tijdens je werk

Je medewerker laat op de bouw een hamer van de steiger vallen, bovenop een auto. Of … op een andere medewerker. Of je bent een tuin aan het aanleggen en steekt dwars door een grondkabel met je spade.

En wat denk je van waterschade? Je bent loodgieter of cv-installateur en een door jou nieuw gemaakte aansluiting springt kapot. Met als gevolg een waterballet bij je klant.

#2 Schade door jouw fout

Soms ontstaat de schade pas als jij al klaar bent met je werk. Ligt de oorzaak bij jou, dan kun je hiervoor aansprakelijk worden gesteld.

Er ontstaat bijvoorbeeld waterschade aan het plafond bij een regenbui omdat je het dak niet goed hebt gerepareerd (pannen liggen niet goed, mastiek niet waterdicht, aansluiting met de muur niet goed).

Haastige spoed

Er ontstaat bijvoorbeeld waterschade aan een plafond omdat je een zonnepaneel verkeerd hebt gemonteerd. Of je neemt na een klus geen tijd om je met olie doordrenkte poetsdoeken uit te hangen.

Gehaast prop je ze in een vuilniszak. ‘s Nachts gaat het spul broeien en begint te smeulen. Hierdoor ontstaat brand.

#3 Schade aan geleende of gehuurde spullen

Je leent of huurt een specialistische apparaat voor een klus, maar laat deze uit je handen vallen. Kapot, niet meer te gebruiken. En dan? Zo’n schade wordt meestal niet vergoed uit je gewone zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Je kunt je er wel aanvullend voor verzekeren.

#4 Schade aan spullen die je repareert voor een klant

Als je werkt aan spullen van een klant of opdrachtgever, ben jij daarvoor verantwoordelijk. Of je nu een horloge of laptop repareert of een bank stoffeert, je klant wil zijn spullen natuurlijk weer in goede staat ontvangen.

Laat je deze spullen vallen of stoot je er een kop koffie overheen, dan ben jij aansprakelijk voor de schade die ontstaat. Ook zulke risico’s zijn niet standaard meeverzekerd op je zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Met een aanvullende dekking krijg je schade van soort ongelukjes wel vergoed.

#5 Schade door een fout in of aan jouw pand

Er springt bijvoorbeeld een waterleiding, waardoor je huurder wateroverlast heeft. Of bij een windvlaag waaien er dakpannen van je dak die op het dak van een auto belanden. Of een reclamebord raakt los van de gevel en raakt een voorbijganger.

#6 Schade door jouw producten

Als de producten die jij produceert schade of letsel veroorzaken, kun jij daarvoor aansprakelijk worden gesteld.

Bijvoorbeeld als mensen gewond raken door een fout in het gereedschap dat je produceert. Of als mensen ziek worden omdat jouw vleesproducten besmet blijken te zijn.

#7 Schade aan je medewerkers tijdens het werk

Jij bent verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving voor je medewerkers. En ook op de werkvloer zit een ongeluk in een klein hoekje.

Als de beveiliging van een machine niet goed werkt en je medewerker daardoor letsel oploopt. Of als je medewerker uitglijdt op een net geboende en daardoor gladde vloer.

Welke bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is geschikt voor jou?

Bedrijfsaansprakelijkheid is een risico dat de meeste ondernemers liever niet zelf dragen. Ze kiezen daarom voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Met ZekerVanJeZaak regel je bijna al je verzekeringen in één keer. Dus ook je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB).

Hiermee verzeker je jouw aansprakelijkheid voor schade die jij, je medewerkers en je producten veroorzaken. Je sluit de verzekering heel gemakkelijk af via rabobank.nl.

Startersvoordeel op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Ben je in de afgelopen 12 maanden begonnen met je onderneming? Dan krijg je de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak® een halfjaar gratis!

Meer lezen over verzekeringen? Check het overzicht verzekeringen voor ondernemers!

Bijgewerkt op: 13-02-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt.

Wil je snel weten hoe duur het is om jou bedrijf goed te verzekeren? Gebruik dan de online tool van de Rabobank.

Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nu zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait.

Met deze rekentool kun je als ondernemer snel uit rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.