Bedrijfsaansprakelijkheid, dit wil je weten als starter

Bijgewerkt op 13 februari 2020
4 min  leestijd
645
Wat moet ik verzekeren

Over bedrijfsaansprakelijkheid is al veel gezegd en geschreven. Een schadeclaim kan hoog oplopen, dit is een risico waar alle ondernemers rekening mee moeten houden. Je kunt tenslotte niet uitsluiten dat je ooit schade bij anderen veroorzaakt.

Waarvoor ben jij aansprakelijk?

Maar over welke schades hebben we het dan eigenlijk? En in welke situaties kan die schade ontstaan?

Schade die jij of je medewerkers toebrengen aan anderen en waarvoor je aansprakelijk bent, moet je vergoeden. Ook als het om een ongelukje gaat. Dat gebeurt sneller en vaker dan je misschien denkt.

In dit artikel lees je in welke situaties schades kunnen ontstaan waarvoor jij aansprakelijk bent.

#1 Schade tijdens je werk

Je medewerker laat op de bouw een hamer van de steiger vallen, bovenop een auto. Of … op een andere medewerker. Of je bent een tuin aan het aanleggen en steekt dwars door een grondkabel met je spade.

En wat denk je van waterschade? Je bent loodgieter of cv-installateur en een door jou nieuw gemaakte aansluiting springt kapot. Met als gevolg een waterballet bij je klant.

#2 Schade door jouw fout

Soms ontstaat de schade pas als jij al klaar bent met je werk. Ligt de oorzaak bij jou, dan kun je hiervoor aansprakelijk worden gesteld.

Er ontstaat bijvoorbeeld waterschade aan het plafond bij een regenbui omdat je het dak niet goed hebt gerepareerd (pannen liggen niet goed, mastiek niet waterdicht, aansluiting met de muur niet goed).

Haastige spoed

Er ontstaat bijvoorbeeld waterschade aan een plafond omdat je een zonnepaneel verkeerd hebt gemonteerd. Of je neemt na een klus geen tijd om je met olie doordrenkte poetsdoeken uit te hangen.

Gehaast prop je ze in een vuilniszak. ‘s Nachts gaat het spul broeien en begint te smeulen. Hierdoor ontstaat brand.

#3 Schade aan geleende of gehuurde spullen

Je leent of huurt een specialistische apparaat voor een klus, maar laat deze uit je handen vallen. Kapot, niet meer te gebruiken. En dan? Zo’n schade wordt meestal niet vergoed uit je gewone zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Je kunt je er wel aanvullend voor verzekeren.

#4 Schade aan spullen die je repareert voor een klant

Als je werkt aan spullen van een klant of opdrachtgever, ben jij daarvoor verantwoordelijk. Of je nu een horloge of laptop repareert of een bank stoffeert, je klant wil zijn spullen natuurlijk weer in goede staat ontvangen.

Voorblad WP aansprakelijkheid

Jouw aansprakelijkheid

Best saai, wel belangrijk. Wat als jouw opdrachtgever jou aansprakelijk stelt? Zo regel je het.

Download gratis PDF

Laat je deze spullen vallen of stoot je er een kop koffie overheen, dan ben jij aansprakelijk voor de schade die ontstaat. Ook zulke risico’s zijn niet standaard meeverzekerd op je zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Met een aanvullende dekking krijg je schade van soort ongelukjes wel vergoed.

#5 Schade door een fout in of aan jouw pand

Er springt bijvoorbeeld een waterleiding, waardoor je huurder wateroverlast heeft. Of bij een windvlaag waaien er dakpannen van je dak die op het dak van een auto belanden. Of een reclamebord raakt los van de gevel en raakt een voorbijganger.

#6 Schade door jouw producten

Als de producten die jij produceert schade of letsel veroorzaken, kun jij daarvoor aansprakelijk worden gesteld.

Bijvoorbeeld als mensen gewond raken door een fout in het gereedschap dat je produceert. Of als mensen ziek worden omdat jouw vleesproducten besmet blijken te zijn.

#7 Schade aan je medewerkers tijdens het werk

Jij bent verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving voor je medewerkers. En ook op de werkvloer zit een ongeluk in een klein hoekje.

Als de beveiliging van een machine niet goed werkt en je medewerker daardoor letsel oploopt. Of als je medewerker uitglijdt op een net geboende en daardoor gladde vloer.

Welke bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is geschikt voor jou?

Bedrijfsaansprakelijkheid is een risico dat de meeste ondernemers liever niet zelf dragen. Ze kiezen daarom voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Met ZekerVanJeZaak regel je bijna al je verzekeringen in één keer. Dus ook je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB).

Hiermee verzeker je jouw aansprakelijkheid voor schade die jij, je medewerkers en je producten veroorzaken. Je sluit de verzekering heel gemakkelijk af via rabobank.nl.

Startersvoordeel op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Ben je in de afgelopen 12 maanden begonnen met je onderneming? Dan krijg je de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak® een halfjaar gratis!

Meer lezen over verzekeringen? Check het overzicht verzekeringen voor ondernemers!

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties

Meer over verzekeringen voor jouw bedrijf

Meer over verzekeringen voor jouw bedrijf
Voorblad WP aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten