Checklist: 5 netwerktips voor zzp'ers

Bijgewerkt op 14 maart 2024
3 min  leestijd
2.980
Auteur: Marieke Leijnen
5 netwerktips voor zzp'ers

Goed netwerken is een vak apart. Maar wel een vak dat je kunt leren! Ben jij zzp'er en krijg je al kramp in je buik bij het vooruitzicht te moeten netwerken op een grote bijeenkomst? Deze netwerktips helpen je op weg: oefening baart kunst.

Netwerktip 1. Waarom zou ik moeten netwerken als zzp'er?

In het positiefste geval levert het je nieuwe opdrachtgevers en klussen op. Maar ook als uit een netwerksessie niet direct opdrachten volgen, kan netwerken wel degelijk nuttige gevolgen hebben.

Je hebt relevante opdrachtgevers en potentiële klanten in ieder geval laten weten wat je precies doet en op welke termijn je beschikbaar bent voor een klus.

Het kan zo maar zijn dat iemand die je op deze bijeenkomst hebt gesproken (of een kennis van deze persoon) twee maanden alsnog belt met een lucratief aanbod.

Netwerktip 2. Wat is beter: online of offline netwerken?

Dat verschilt uiteraard per persoon en de branche waarin je opereert, maar in de regel is het voor startende ondernemers altijd raadzaam om op alle mogelijke manieren te netwerken.

Zonder klanten kun je namelijk geen bedrijf opbouwen. Online kun je gebruik maken van de bekende sociale media zoals LinkedIn en Facebook.

Tot slot zijn de eerder genoemde netwerkbijeenkomsten of bedrijfsborrels van huidige opdrachtgevers uitermate geschikte momenten voor het uitwisselen van visitekaartjes.

Netwerktip 3. Moet ik me voorbereiden op een netwerkbijeenkomst?

Het is inderdaad wel verstandig om het verhaal dat je wilt vertellen een beetje in je hoofd te hebben, zodat je tijdens het netwerken overbodige informatie achterwege kunt laten.

Tip: doe de netwerktest!

Wees ruim op tijd

Een goede netwerktip is om iets eerder dan de aanvangstijd te arriveren op het netwerkevenement. Zo heb je de mogelijkheid om de deelnemerslijst uitvoerig te bestuderen en eventueel een praatje aan te knopen met de organisator.

Wellicht wil hij of zij je tijdens de bijeenkomst wel voorstellen aan personen die je de moeite waard lijken om beter te leren kennen.

Netwerktip 4. Ik ben nogal verlegen. Hoe kan ik daarmee omgaan?

Ten eerste: je bent echt niet de enige die netwerken eng vindt en dodelijk nerveus naar een netwerkevenement toe gaat. Misschien betwijfelt je of je de andere aanwezigen wel iets te bieden hebt. Probeer dit echter eens om te draaien.

Stel nou dat je een dermate gespecialiseerde dienst of product aanbiedt waar een andere aanwezige precies naar op zoek is? Dan zou het zonde zijn als deze persoon jou en je bedrijf nooit zou leren kennen.

Netwerken: gewoon de eerste stap zetten

Toch maar gewoon afstappen op iemand die je wel interessant lijkt en jezelf voorstellen is uiteindelijk de beste aanpak. De introductie is het moeilijkst.

Daarna volgt in de meeste gevallen een aangenaam gesprek waarin je veel over elkaars bedrijf te weten komt.

Blijft het nemen van deze eerste stap lastig? Zoek dan in de menigte naar iemand die eruit ziet zoals jij je voelt. Hij of zij zal opgelucht reageren dat iemand een gesprek aanknoopt en zo kun je samen rustig verder rondkijken.

Netwerktip 5. Ik heb op een bijeenkomst veel visitekaartjes uitgewisseld. Wat nu?

Gaan zitten afwachten tot iemand contact opneemt is in ieder geval niet de bedoeling. Houd er rekening dat je vast niet de enige zzp'er was met wie je contactpersoon die dag heeft gesproken.

Zet een goede vervolgstap

Een zogenaamd follow up-telefoontje is het minste wat je kunt doen om het contact warm te houden. Probeer hierbij meteen een persoonlijke vervolgafspraak met de potentiële opdrachtgever in te plannen.

Als je vervolgens een offerte mag gaan opstellen, heb je een eerste succesvolle netwerkactie te pakken.

Hulp nodig bij je ondernemingsplan?

Deze gratis voorbeelden van de Rabobank helpen jou met het maken van een goede start.

Download gratis voorbeeld

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten