marieke

Checklist: 5 netwerktips voor ZZP'ers

Goed netwerken is een vak apart. Maar wel een vak dat u kunt leren. Krijgt u kramp in uw buik bij het vooruitzicht te moeten netwerken op een grote bijeenkomst? Onderstaande tips zijn alvast een goed begin, maar zoals wel vaker het geval is geldt ook voor netwerken: alle begin is moeilijk en oefening baart kunst. Lees er meer over in deze checklist: 5 netwerktips voor ZZP'ers. 

1. Waarom zou ik moeten netwerken?

In het positiefste geval levert het u nieuwe opdrachtgevers en klussen op. Maar ook als uit een netwerksessie niet direct opdrachten volgen, kan netwerken wel degelijk nuttige gevolgen hebben. U heeft relevante opdrachtgevers en potentiële klanten in ieder geval laten weten wat u precies doet en op welke termijn u beschikbaar bent voor een klus. Het kan zo maar zijn dat iemand die u op deze bijeenkomst heeft gesproken (of een kennis van deze persoon) twee maanden alsnog belt met een lucratief aanbod.

2. Wat is beter: online of offline netwerken?

Dat verschilt uiteraard per persoon en de branche waarin u opereert, maar in de regel is het voor startende ondernemers altijd raadzaam om op alle mogelijke manieren te netwerken. Zonder klanten kunt u namelijk geen bedrijf opbouwen. Online kunt u gebruik maken van de bekende sociale media zoals Twitter, FacebookLinkedIn, Google+ en eventueel Pinterest. Tot slot zijn de eerder genoemde netwerkbijeenkomsten of bedrijfsborrels van huidige opdrachtgevers uitermate geschikte momenten voor het uitwisselen van visitekaartjes.

3. Moet ik me voorbereiden op een netwerkbijeenkomst?

Het is inderdaad wel verstandig om het verhaal dat u wilt vertellen een beetje in uw hoofd te hebben, zodat u tijdens het netwerken overbodige informatie achterwege kunt laten. Een goede tip is verder om iets vroeger dan de aanvangstijd te arriveren op het netwerkevenement. Zo heeft u de mogelijkheid om de deelnemerslijst uitvoerig te bestuderen en eventueel een praatje aan te knopen met de organisator. Wellicht wil hij of zij u tijdens de bijeenkomst wel voorstellen aan personen die u de moeite waard lijken om beter te leren kennen.

4. Ik ben nogal verlegen. Hoe kan ik daarmee omgaan?

Ten eerste: u bent echt niet de enige die netwerken eng vindt en dodelijk nerveus naar een netwerkevenement toe gaat. Misschien betwijfelt u of u de andere aanwezigen wel iets te bieden heeft. Probeer dit echter eens om te draaien. Stel nou dat u een dermate gespecialiseerde dienst of product aanbiedt waar een andere aanwezige precies naar op zoek is? Dan zou het zonde zijn als deze persoon u en de mogelijkheden die uw bedrijf biedt nooit zou leren kennen.

Toch maar gewoon afstappen op iemand die u wel interessant lijkt en uzelf voorstellen is uiteindelijk toch de beste aanpak. De introductie is het moeilijkst. Daarna volgt in de meeste gevallen een aangenaam gesprek waarin u veel over elkaars bedrijf te weten komt. Blijft het nemen van deze eerste stap lastig? Zoek dan in de menigte naar iemand die eruit ziet zoals u zich voelt. Hij of zij zal opgelucht reageren dat iemand een gesprek aanknoopt en zo kunt u samen rustig verder rondkijken.

5. Ik heb op een bijeenkomst veel visitekaartjes uitgewisseld. Wat nu?

Gaan zitten afwachten tot iemand contact opneemt is in ieder geval niet de bedoeling. Houd er rekening dat u vast niet de enige ZZP'er was met wie uw contactpersoon die dag heeft gesproken. Een zogenaamd follow up-telefoontje is het minste wat u kunt doen om het contact warm te houden. Probeer hierbij meteen een persoonlijke vervolgafspraak met de potentiële opdrachtgever in te plannen. Als u vervolgens een offerte mag gaan opstellen, heeft u een eerste succesvolle netwerkactie te pakken.

Goed van start met het stappenplan voor ZZP'ers

Wie besluit om ZZP'er te worden, moet ineens een heleboel zaken tegelijk regelen. Wat te denken van het openen van een zakelijke rekening, het schrijven van een goed ondernemingsplan en het afsluiten van de juiste verzekeringen? Met dit handige stappenplan voor ZZP'ers weet u zeker dat u niets over het hoofd ziet. Klik hier voor meer informatie.

Gepubliceerd op:
17-01-2012

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Dividendbelasting is een belasting op aandelen of winstbewijzen. Deze belasting geldt voor vennootschappen zoals een bv of nv. Dit geldt dus niet voor zzp'ers.

Btw terugvragen
Btw terugvragen

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder zersoneel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

 1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
 2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
 4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
 5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
 6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.192 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.