Ondernemerstypen test

Zes typen zzp'ers

Zzp'ers zijn er in vele soorten en maten. De een barst van de ambitie en ziet het zelfstandigenbestaan als opstapje naar een groot bedrijf met personeel; de ander is tevreden met af en toe een mooi betaalde opdracht en wil 'gewoon leuk leven'.

ZZP'ers zijn er in vele soorten en maten. De een barst van de ambitie en ziet het zelfstandigenbestaan als opstapje naar een groot bedrijf met personeel; de ander is tevreden met af en toe een mooi betaalde opdracht en wil 'gewoon leuk leven'. Waar herken jij je in?

1. De combineerder: Dit type heeft vaak ook nog een loondienstbetrekking voor een aantal dagen in de week, en vindt het leuk om daarnaast af en toe een klus aan te nemen als freelancer. Leestip: ondernemen vanuit loondienst.

2. De bijklusser: Heeft dikwijls een partner die al voor het grootste deel in het levensonderhoud voorziet. Hij of zij klust zelf af en toe bij maar ziet zichzelf niet als ondernemer. Leestip:  4 vragen en antwoorden over parttime-ondernemen.

3. De gedwongen ondernemer: Werkt als zelfstandige, maar zou het liefst in vaste dienst willen werken. Dit type ondernemer meldt zich vaak bij de Kamer van Koophandel na een gedwongen ontslag. Ben jij vanuit zo'n situatie gestart? Laat je inspireren (of definitief doen besluiten om een baan te zoeken) door de ondernemers in deze films

4. De vrije vogel: Droomde er tijdens zijn of haar vaste dienstverband al langer van om onafhankelijk te zijn, vrij in alles. Houdt er niet van om een baas te hebben en wil gewoon lekker zelf de baas zijn. Zo haal blijf je ook echt eigen baas.

5. De semi-ondernemer: Een ZZP'er die zijn of haar freelancepraktijk beschouwt als mini-bedrijfje. Is actief bezig met marketing, personal branding, netwerken. Neemt het zelfstandigenbestaan zeer serieus, maar heeft geen ambities om personeel in dienst te nemen. Inspiratie nodig om je praktijk nog professioneler in de markt te zetten? Lees onze artikelen over marketing en verkoop.

6. De toekomstig ondernemer: Dit type ZZP'er is fulltime werkzaam, timmert hard aan het eigen bedrijf en heeft zichzelf duidelijk ten doel gesteld om op termijn de eenmanszaak uit te breiden tot een onderneming met personeel. Tip: begin op dag 1 met innoveren

Bijgewerkt op: 12-03-2019

Wat vind je van dit artikel?

x4
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Hoe kies je als zzp'er de juiste rechtsvorm? Die beslissing hangt onder meer af van jouw branche en het type bedrijf dat je gaat starten. Hier zie je welke rechtsvormen het vaakst door andere zzp'ers worden gekozen.

Rechtsvormen
Rechtsvormen

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.653 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.