7 redenen om voor jezelf te beginnen

Bijgewerkt op 03 september 2021
4 min  leestijd
13.691
Auteur: Marieke Leijnen
redenen om voor jezelf te beginnen ondernemen

Ook vol ideeën en plannen? Zie jij jezelf al voor je als succesvol ondernemer en wil je eindelijk de stap zetten om voor jezelf te beginnen? In dit artikel zetten wij 7 vaak gehoorde redenen om voor jezelf te beginnen voor je op een rij. 

Redenen om te ondernemen

Hier bespreken we 7 redenen om te beginnen met ondernemen. Direct naar een argument? Klik op de link! Je kunt natuurlijk ook verder scrollen. 

  1. Liever kleine baas dan grote knecht
  2. Voor eigen rekening (en risico)
  3. Eigen koers varen
  4. Sneller en flexibeler
  5. Iets opbouwen voor later
  6. Meer balans
  7. Yes, we can

1. Liever kleine baas dan grote knecht

Veel mensen dromen van een eigen bedrijf, omdat ze dan eindelijk dingen 'op hun manier' kunnen doen. Dat is op zich een prima motivatie: laat maar zien dat jij het beter kunt dan jouw werkgever of collega's.

Maar pas op dat jouw eigenwijsheid ook niet een valkuil wordt. Wees dus flexibel als de situatie hierom vraagt. Misschien is de manier van jouw baas bij het aanpakken van bepaalde zaken zo gek nog niet.

2. Voor eigen rekening (en risico)

Mensen in loondienst weten in principe iedere maand exact hoeveel ze verdienen. Ondernemers niet, bij hen verschilt het vaak hoeveel er maandelijks binnenkomt op de zakelijke rekening.

Je moet als startende ondernemer wel om kunnen gaan met fluctuerende inkomsten. Als je een vaste baan opgeeft, geef je ook een bepaalde zekerheid op. 

Gemiddeld verdienen ondernemers meer dan mensen in loondienst, maar daar moeten ze dan ook alles zelf van doen: opleidingen, pensioen en sparen voor mindere tijden. Investeer in eerste instantie dus eventuele extra verdiensten liever in jouw bedrijf dan in luxe.

3. Eigen koers varen

Bij een werkgever bepalen anderen jouw toekomst, bij een eigen bedrijf doe je dat zelf. Het grote voordeel is dat je jouw sterke punten kent en deze optimaal kunt benutten.

Niemand hoeft jou straks nog toestemming te geven om een andere koers te varen. Zie jij ergens een gat in de markt? Dan ben je geheel vrij om daar iets mee te doen. Ga niet te overhaast te werk, toets je keuzes wel bij anderen.

  • Tip: Spar bijvoorbeeld eens met een tegenpool om tot weloverwogen of zelfs nieuwe inzichten te komen. 

4. Sneller en flexibeler

Grote organisaties zijn doorgaans vrij log en kunnen maar moeilijk bijsturen. Meerdere managers moeten hun zegen geven aan een nieuw project en dat kost tijd. 

Een kleine zelfstandige of jong bedrijf kan dat vaak sneller. Zo kun je direct inspelen op nieuwe trends en mogelijkheden. Laat tegelijkertijd niet de waan van de dag jouw strategie bepalen.

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

5. Iets opbouwen voor later

Een eigen onderneming kan op den duur een waarde gaan vertegenwoordigen. Een waarde die je kunt verzilveren door jouw onderneming te verkopen.

Naast de bezittingen, kun je hierbij ook denken aan de goodwill - het klantenbestand, je personeel of je merk. Of dat in de toekomst zal gebeuren, is voor een groot deel afhankelijk van jou en het type bedrijf dat je hebt opgebouwd. 

Slaag jij erin een goed merk op te bouwen? Beschik je straks over een bedrijf dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt? Dan kan het wellicht ooit jouw pensioensvoorziening worden.

6. Meer balans

Iedere dag in de file staan? Dat bepaal je als ondernemer gedeeltelijk lekker zelf. Je kunt in de schuur in de tuin een tijdelijk kantoor inrichten of ergens anders in jouw woonplaats een locatie vinden.

Je kunt vaak ook buiten de spits afspraken plannen. Als ondernemer beheer je jouw eigen agenda. Hoera, maar weet wel dat werk en privé op die manier ook makkelijk in elkaar overlopen. Ondernemen stopt niet om 17.00 uur. En een ondernemer is vaak zelf zijn meest veeleisende baas.

7. Yes, we can

Ondernemen vraagt moed. Jij neemt een stap die de meeste mensen te onzeker vinden en nooit zullen nemen. Ondernemen is de ultieme vrijheid, het kiezen van jouw eigen pad, met een eigen strategie en jouw eigen doelen. 

Niet iedere ondernemer zal misschien de volgende Richard Branson of Elon Musk worden, maar iedere ondernemer die de sprong waagt is een held.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten