7 gezonde gewoontes voor starters

Bijgewerkt op 24 mei 2019
4 min  leestijd
9.832
Auteur: Marieke Leijnen
7 gezonde gewoontes voor starters | 2016

Startende ondernemers maken lange dagen. Het gevaar is dat je altijd maar aan het rennen bent. Dat is niet effectief, omdat je op die manier nooit herstelt van inspanningen. Daardoor ligt al snel een burn-out op de loer. Hoe blijf je als thuiswerkende starter fris, opgeladen en gemotiveerd?

1. Begin in de vroege uurtjes

'De morgenstond heeft goud in de mond'. Dat is niet zomaar een tegeltjeswijsheid, maar een gouden tip voor iedere startende ondernemer.

Als je al om zeven uur 's ochtends begint, heb je rond een uur of negen al een hoop werk verzet. Daardoor heb je een frisse start gemaakt, waarmee je de toon kunt zetten voor de rest van de dag.

Een uurtje vroeger beginnen met werken betekent: een stuk minder afleidende mailtjes en telefoontjes.

In de vroege ochtend profiteer je ook van de afwezigheid van allerlei afleidingen. Omdat de rest van Nederland nog op één oor ligt, kun je zonder tussenkomst van mailtjes en telefoontjes rustig jouw werk doen.

2. Zorg voor lichaamsbeweging

Hoeveel beweeg jij per dag? Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen is het verstandig om in elk geval vijf dagen per week dertig minuten matig intensief te bewegen.

Denk aan de fiets pakken als je naar het station gaat of haal na het avondeten nog even een frisse neus door een wandeling te maken.

De bedenkers van deze norm stellen dat je daarmee niet alleen overgewicht tegengaat, maar ook stresshormonen op een natuurlijke manier afbouwt.

Zo loop je door buiten even een frisse neus te halen letterlijk de stress uit jouw lijf. Ook kun je denken aan een groepsles of workout in de sportschool of het zwembad.

3. Ga mediteren

Ga je ervan uit dat mediteren niet jouw ding is? Bedenk dan dat grote Amerikaanse bedrijven als Google en succesvolle ceo's als Rupert Murdoch je op dit gebied voorgingen.

Illustratie van papier met gloeilamp

Nóg sterker van start

Als jij de belangrijkste zaken van tevoren regelt, maak je een goed voorbereide start en vergroot je jouw kansen op succes.

Ik maak een goede start

Zij gebruiken meditatie om zichzelf en hun medewerkers beter te laten presteren.

Het kan onder meer helpen om minder stress te ervaren en met volle aandacht te werken. Het laatste wordt ook wel aangeduid als mindfulness.

Dit kost vaak niet veel meer dan enkele minuten per dag, maar kan je in potentie een hoop opleveren.

4. Zoek andere ondernemers op

Als thuiswerkende starter breng je al snel hele dagen binnen door. Door het gezelschap van andere ondernemers op te zoeken, zorg je voor de nodige afwisseling.

Dit kan op verschillende manieren. Via een ondernemersvereniging kun je bijvoorbeeld deelnemen aan een intervisie.

Zo ontmoet je collega-ondernemers en bespreek je vragen en problemen uit de praktijk.

5. Neem op tijd vrij

Het is raadzaam om regelmatig tijd in te plannen voor zaken die niets met jouw werk van doen hebben.

Dat klinkt misschien gek, omdat bij veel ondernemers werk en privé al snel door elkaar heen lopen. Als je echter te weinig uitrust of ontspant, neemt je energiepeil snel af.

Plan genoeg momenten in waarop je bewust afstand neemt van je werk. Zo laad je de 'batterij' opnieuw op.

Reserveer daarom tijd in je agenda waarin jouw aandacht helemaal kan uitgaan naar activiteiten die losstaan van jouw business.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan tijd doorbrengen met je gezin of vrienden, iets aan lichaamsbeweging te doen, een weekendje weg te plannen of door met een goed boek op de bank neer te ploffen.

6. Kijk in de spiegel

Het is zinvol om van tijd tot tijd in de spiegel te kijken. Wat gaat je goed af als ondernemer en wat niet?

Door regelmatig te reflecteren, creëer je de mogelijkheid om zaken bij te sturen en waar nodig aan te passen.

Dat werkt motiverend, omdat je daardoor verbonden blijft met jouw persoonlijke doelstellingen en die van het bedrijf. Maak ook hier tijd voor vrij en plan vaste reflectiemomenten in, bijvoorbeeld aan het einde van de dag of werkweek.

7. Sluit de dag rustig af

Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je de volgende dag opnieuw topprestaties kunt leveren. Zorg daarom voor een rustige afsluiting van de werkdag.

Bijvoorbeeld door 's avonds twee uur voor het slapen gaan jouw laptop, tablet of smartphone niet meer te gebruiken. Moet je toch een keer tot 's avonds laat doorwerken?

Gebruik de nachtmodus op je laptop, tablet en smartphone. Het zachtere licht zorgt dat je later die avond zonder problemen in slaap valt.

Op de meeste computers en smartphones kun je een avondmodus instellen die het licht van je scherm zachter maakt, bijvoorbeeld door de nachtmodus op je smartphone en tablet aan te zetten.

Het scherm straalt dan minder blauw licht uit en krijgt een zachtgele gloed. Uit onderzoek is gebleken dat dit licht slaapproblemen en obesitas in de hand werkt

Met de nachtmodus voorkom je dat je 's nachts onbewust blijft nadenken over zaken die met jouw bedrijf te maken hebben.

Ook kan het kunstmatige licht van deze schermen invloed hebben op jouw slaapgedrag, zodat je langer wakker blijft dan nodig is.

Voorbeeld ondernemingsplan

  • Vergroot je kansen op een succesvolle start
  • Een compleet plan met handige tips
Download gratis voorbeeld

Meer over huisvesting

Meer over huisvesting
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten