Eigen bedrijf starten: 7 redenen om in 2024 aan de slag te gaan

Bijgewerkt op 01 januari 2024
6 min  leestijd
2.670
Auteur: Redactie
jonge vrouw achter laptop

Wil jij stiekem al jaren je eigen bedrijf starten? Wacht dan niet langer. Begin klein en droom groot. Begin het nieuwe jaar vol goede moed en ga het ondernemersavontuur aan. Check deze 7 redenen om nu écht eens voor jezelf te beginnen.

Voor je het weet blijf je je dromen uitstellen. Wanneer is het nou een goed moment om te starten met je eigen bedrijf? Om je op weg te helpen hebben we 7 redenen voor je op een rij gezet waarom het écht een goed idee is om in 2024 voor jezelf te beginnen. Snel naar een specifiek onderdeel? Klik dan op één van de onderstaande links.

 1. Klein beginnen, groot dromen
 2. Vrijheid
 3. Minder kans op burnout
 4. Flexibele werktijden
 5. Er zit geen limiet aan je inkomen
 6. Positieve uitdagingen
 7. Fiscaal startersvoordeel

1. Klein beginnen, groot dromen

Veel mensen maken de stap om hun eigen bedrijf te starten in hun hoofd onnodig groot en eng. Nergens voor nodig! Je kunt namelijk altijd klein beginnen. Bijvoorbeeld door naast je vaste baan te werken aan een ondernemingsplan en alvast een KvK-nummer aan te vragen. Zo kun je direct een start maken om je dromen te realiseren.

2. Een eigen bedrijf starten geeft vrijheid

Voor veel ondernemers is vrijheid misschien wel de belangrijkste reden om een eigen bedrijf te starten. Je hebt geen baas die bepaalt hoe laat je op je werk moet zijn, welke taken je moet afronden en je hebt ook geen last meer van die ene vervelende collega.

Een eigen bedrijf beginnen lijkt de ultieme vrijheid te beloven. Jij bent de baas: jij bepaalt op welke dagen je wilt werken, waar je wilt werken en hoeveel uren je wilt werken. En als je goed bent in wat je doet, moet het vinden van leuke opdrachtgevers ook geen probleem zijn.

3. Zzp’ers flink minder last van burn-out dan werknemers

De kans op het ontwikkelen van burnoutklachten is aanzienlijk hoger onder werknemers dan onder zelfstandig ondernemers. Ongeveer één op de vijf werknemers geeft aan te kampen met deze klachten, terwijl slechts één op de negen zelfstandig ondernemers hiermee te maken heeft, volgens een analyse van arbeidsbemiddelaar Studenten.nl op basis van recente CBS-gegevens.

Hoewel de praktijk soms anders kan uitpakken, is het opvallend dat burnoutklachten veel minder voorkomen bij zelfstandig ondernemers dan bij werknemers.

Met name 'complete uitputting' als gevolg van het werk en vermoeidheid bij de start van een werkdag komen bij werknemers bijna twee keer zo vaak voor als bij zelfstandige ondernemers.

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

4. Flexibele werktijden

Ben je geen ochtendmens en worstelde je altijd om op tijd op kantoor aanwezig te zijn?  Of heb je kinderen en was het altijd lastig om die op tijd op te halen? Dat is verleden tijd als je een eigen bedrijf start. Er is namelijk geen baas meer die bepaalt dat je exact om half 9 je werkdag moet beginnen. Dat mag je voortaan helemaal zelf bepalen.

Werk je liever in de avonduren of in het weekend? Geen probleem. Zolang je klanten en opdrachtgevers tevreden zijn, kun je zelf bepalen wanneer je werkt. Jij bepaalt de regels als ondernemer. Het is jouw bedrijf.

5. Er zit geen limiet aan je inkomen

In loondienst ontvang je maandelijks een vast salaris. Als je geluk hebt, krijg je elk jaar een salarisverhoging zodat je inkomen groeit. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomen. Dat is in het begin misschien spannend, je weet namelijk niet hoeveel geld je elke maand gaat verdienen. Je inkomen kan variëren.

Maar dat betekent ook dat je elke maand meer kunt verdienen: er zit namelijk geen limiet aan. Je bent natuurlijk gebonden aan de hoeveelheid uren die je kunt werken, maar als je afstapt van het uurtje-factuurtjemodel is er veel mogelijk op financieel gebied.

Inzichtelijke financiën met ZZP Rekening

En hoge kosten, daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Daarom kun je nu financieel ook klein beginnen met de Rabo ZZP Rekening. Dat is een zakelijke rekening zónder vaste kosten, dus je betaalt alleen voor je transacties.

Dus heb je geen transacties? Dan betaal je ook niets. Dat maakt ook deze stap kleiner. En worden je dromen groter? Dan breid je de Rabo ZZP Rekening makkelijk uit met extra producten.

6. Positieve uitdagingen

Was je in loondienst snel uitgekeken op je werkzaamheden? Dat is waarschijnlijk verleden tijd wanneer je voor jezelf begint. Het ondernemerschap is uitdagend en avontuurlijk. Jij staat aan het roer van je eigen bedrijf. Je bent dus betrokken bij álle stappen die je neemt binnen je onderneming.

Uitdagingen alom

Naast je expertise moet je ook je administratie regelen, je inkomstenbelasting betalen, opdrachtgevers of klanten aantrekken en je financiën op orde houden. Je wordt als ondernemer dus op meerder vlakken uitgedaagd, waardoor je ook meer talenten van jezelf kunt inzetten.

7. Fiscaal startersvoordeel

Nog een reden om in 2024 te starten met een eigen bedrijf: je kunt nu nog gebruik maken van fiscale voordelen zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Door gebruik te maken van deze aftrekposten, hoef je als startende ondernemer minder belasting te betalen.

Lees hier meer over de zelfstandigenaftrek voor ondernemers.

Succesvol van start in 5 stappen

Genoeg redenen dus om in 2024 echt de stap te wagen om je eigen bedrijf te starten! Om je gestructureerd van start te gaan, kun je gebruik maken van ons stappenplan. Zo ontdek je hoe je succesvol van start gaat met je eigen bedrijf in 5 stappen. 

Ga jij starten als zzp’er?

De Rabo ZZP Rekening is er voor zzp’ers die klein beginnen en groot dromen. Zonder vaste kosten, dus je betaalt alleen voor je transacties.

Laten we samen voor jezelf beginnen!

De meest gestelde vragen over het beginnen met een eigen onderneming 

 • Hoeveel geld verdien je als zzp'er?
  Er zit geen limiet aan wat je kunt verdienen als ondernemer. Je bent natuurlijk gebonden aan de hoeveelheid uren die je kunt werken, maar als je afstapt van het uurtje-factuurtje model is er veel mogelijk op financieel gebied. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomen. Dat is in het begin misschien spannend, je weet namelijk niet hoeveel geld je elke maand gaat verdienen. Je inkomen als zzp'er zal dus naar alle waarschijnlijkheid variëren.
 • Wat zijn de voordelen van een eigen onderneming?Voordelen van het hebben van je eigen onderneming, zijn onder andere een grotere mate van vrijheid dan wanneer je in loondienst werkt. Ook ervaren veel zzp'ers en andere ondernemers een groot werkgeluk ten aanzien van anderen. Verder spelen de flexibele werktijden mee, en het feit dat er zit geen limiet aan je inkomen zit. Tot slot zien de meeste zelfstandig ondernemers het als een prettige uitdaging om hun bedrijf tot een succes te maken.
 • Wanneer open je een zakelijke rekening?Het kan verstandig zijn om een aantal dingen al te regelen voordat je fulltime met jouw bedrijf aan de slag gaat. Dit geldt bijvoorbeeld voor het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, het bedenken van je bedrijfsnaam en het openen van een zakelijke rekening. De Rabo ZZP rekening is hier perfect geschikt voor, omdat je alleen betaalt voor de transacties en je dus geen vaste kosten hebt.
 •  

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten