marieke

De 5 gouden regels van exporteren

Exporteren zit Nederlanders in het bloed en kan erg aantrekkelijk zijn voor ondernemers. Toch komt er bij internationaal ondernemen meer kijken dan je wellicht in eerste instantie denkt.

1. Onderzoek de markt

Net als bij importeren is het bij exporteren net zo belangrijk om te weten hoe het er op de buitenlandse markt aan toe gaat. Zitten klanten uit andere landen wel te wachten op producten van Nederlandse oorsprong?

Door een marktonderzoek te (laten) doen, krijg je een goed inzicht in de toegankelijkheid van de markt, de aanwezige concurrentie, de afnemers en de lokale manier van zaken doen. Je kunt het marktonderzoek gedeeltelijk of compleet uitbesteden.

2. Schrijf een exportplan

Je maakt je plannen concreet met het opstellen van een exportplan, waarin je de stappen beschrijft die je moet nemen. Uiteraard is het belangrijk om de lokale gebruiken bij het zakendoen te leren kennen.

Daarnaast moeten in ieder geval de volgende hoofdstukken in dit document aan bod komen: oriëntatie, interne en externe analyse, transport, financiën en juridische zaken.

3. Houd rekening met wetten en regels

Bij het exporteren krijg je te maken met de nodige binnenlandse en buitenlandse wetten en regels. Zo kan het zijn dat je je product moet aanpassen of beter een andere transportvorm kunt kiezen.

Soms is het ook nodig om extra verzekeringen af te sluiten. Bij export krijgt je daarnaast vaak te maken met de producteisen in het land van bestemming en voorgeschreven betalingsregelingen. Deze exportregels kunnen per land verschillen. Op de site van de rvo vind je een handig overzicht van de wetten en regels per land.

4. Op welke subsidies maak je aanspraak?

Exporteren kost geld, maar in de meeste gevallen zijn er ook verschillende subsidies en regelingen voor het exporteren van een product. Daarbij kun je denken aan het krijgen van hulp bij het opstellen van een exportplan of rekenen op een flinke bijdrage in je investeringskosten.

Er bestaan hiervoor zowel Nederlandse als Europese subsidies. Het kan wel behoorlijk ingewikkeld zijn om uit te vinden welke subsidies op je bedrijf van toepassing zijn. 

5. Hoe zit het met btw in het buitenland?

Als je exporteert binnen de EU, breng je over het algemeen geen btw in rekening. Je past dan bij goederen het 0% tarief toe en je verlegt de btw naar de klant bij diensten.

Doe je zaken buiten de EU? Dan geldt voor goederen het 0% tarief en voor diensten de regelgeving van het land waar je naartoe exporteert. Gebruik hiervoor de tool van de Belastingdienst.

Bijgewerkt op: 14-06-2019

Wat vind je van dit artikel?

x3
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.