De 5 gouden regels van exporteren

Bijgewerkt op 14 juni 2019
2 min  leestijd
5.370
Auteur: Marieke Leijnen

Exporteren zit Nederlanders in het bloed en kan erg aantrekkelijk zijn voor ondernemers. Toch komt er bij internationaal ondernemen meer kijken dan je wellicht in eerste instantie denkt.

1. Onderzoek de markt

Net als bij importeren is het bij exporteren net zo belangrijk om te weten hoe het er op de buitenlandse markt aan toe gaat. Zitten klanten uit andere landen wel te wachten op producten van Nederlandse oorsprong?

Door een marktonderzoek te (laten) doen, krijg je een goed inzicht in de toegankelijkheid van de markt, de aanwezige concurrentie, de afnemers en de lokale manier van zaken doen. Je kunt het marktonderzoek gedeeltelijk of compleet uitbesteden.

2. Schrijf een exportplan

Je maakt je plannen concreet met het opstellen van een exportplan, waarin je de stappen beschrijft die je moet nemen. Uiteraard is het belangrijk om de lokale gebruiken bij het zakendoen te leren kennen.

Daarnaast moeten in ieder geval de volgende hoofdstukken in dit document aan bod komen: oriëntatie, interne en externe analyse, transport, financiën en juridische zaken.

3. Houd rekening met wetten en regels

Bij het exporteren krijg je te maken met de nodige binnenlandse en buitenlandse wetten en regels. Zo kan het zijn dat je je product moet aanpassen of beter een andere transportvorm kunt kiezen.

Soms is het ook nodig om extra verzekeringen af te sluiten. Bij export krijgt je daarnaast vaak te maken met de producteisen in het land van bestemming en voorgeschreven betalingsregelingen. Deze exportregels kunnen per land verschillen. Op de site van de rvo vind je een handig overzicht van de wetten en regels per land.

4. Op welke subsidies maak je aanspraak?

Exporteren kost geld, maar in de meeste gevallen zijn er ook verschillende subsidies en regelingen voor het exporteren van een product. Daarbij kun je denken aan het krijgen van hulp bij het opstellen van een exportplan of rekenen op een flinke bijdrage in je investeringskosten.

Er bestaan hiervoor zowel Nederlandse als Europese subsidies. Het kan wel behoorlijk ingewikkeld zijn om uit te vinden welke subsidies op je bedrijf van toepassing zijn. 

5. Hoe zit het met btw in het buitenland?

Als je exporteert binnen de EU, breng je over het algemeen geen btw in rekening. Je past dan bij goederen het 0% tarief toe en je verlegt de btw naar de klant bij diensten.

Doe je zaken buiten de EU? Dan geldt voor goederen het 0% tarief en voor diensten de regelgeving van het land waar je naartoe exporteert. Gebruik hiervoor de tool van de Belastingdienst.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over internationaal

Meer over internationaal
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten