Infographic: zakelijke cultuurverschillen in 10 landen

Infographic: zakelijke cultuurverschillen in 10 landen

Veel ondernemers dromen ervan om ooit met hun bedrijf de grens over te gaan. Maar bij internationaal zakendoen komen ook de cutuurverschillen om de hoek kijken. Om ongemakkelijke situaties te voorkomen kun je je dus maar beter hierop bereiden. Wat kun je verwachten tijdens een netwerkafspraak met een Russische zakenrelatie en wat is absoluut not done bij onze oosterburen? 

Onderstaande infographic van kantoorartikelenleverancier Viking toont op een leuke manier de kantooretiquette van tien landen binnen en buiten Europa. 

Kantooretiquette in het buitenland

Zo is het voor een Franse werknemer doodnormaal om zijn ongenoegen te laten blijken over zijn werkgever, terwijl een Chinees dit wel uit zijn hoofd laat. En waar wij Nederland een bescheiden instelling doorgaans wel kunnen waarderen, kom je daar in de Verenigde Staten niet ver mee. Benadruk bij een meeting met een Amerikaans bedrijf dus vooral de bereikte mijlpalen en durf hier openlijk trots op te zijn.

Durf te vragen

Als je twijfelt over wat in een specifiek land wel of niet gebruikelijk is, adviseert Viking het volgende: "Blijf simpelweg beleefd, kopieer het gedrag van je collega's en als je echt niet weet wat je moet doen, vraag het dan gewoon aan iemand die het wel weet." 

Bekijk hieronder de infographic:

Zakendoen in het buitenland | Infographic cultuurverschillen op kantoor

Bron: Viking

Meer weten over cultuurverschillen en hoe je daar als ondernemer het best mee kunt omgaan? Lees dan ook ons artikel Internationaal zakendoen: wat zijn de do's en dont's?

Gepubliceerd op:
09-11-2016

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent? Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:


Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Gratis PDF's voor starters

Gratis whitepapers voor startende ondernemers

Alle informatie die je nodig hebt in één PDF: met deze whitepapers ga je goed voorbereid van start met je bedrijf:

 • Ondernemingsplan in 10 stappen
 • Bedenk de perfecte bedrijfsnaam
 • Bereken je uurtarief
 • Een administratie opzetten doe je zo
   

Download gratis PDF

Gratis voorbeeldplannen

Ondernemingsplan voorbeeld

Op zoek naar een goed voorbeeld om naast je eigen ondernemingsplan te leggen? Op Rabobank.nl kun je diverse voorbeeldplannen gratis downloaden.

Bekijk de voorbeeldplannen

Hoe zijn andere ondernemers gestart?

Startersverhaal Kromkommer

In de rubriek Startersverhalen vertellen succesvolle ondernemers over de start van hun bedrijf. Hoe hebben zij het aangepakt?

Lees hun verhalen

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.