Infographic: zakelijke cultuurverschillen in 10 landen

Infographic: zakelijke cultuurverschillen in 10 landen

Veel ondernemers dromen ervan om ooit met hun bedrijf de grens over te gaan. Maar bij internationaal zakendoen komen ook de cutuurverschillen om de hoek kijken. Om ongemakkelijke situaties te voorkomen kun je je dus maar beter hierop bereiden. Wat kun je verwachten tijdens een netwerkafspraak met een Russische zakenrelatie en wat is absoluut not done bij onze oosterburen? 

Onderstaande infographic van kantoorartikelenleverancier Viking toont op een leuke manier de kantooretiquette van tien landen binnen en buiten Europa. 

Kantooretiquette in het buitenland

Zo is het voor een Franse werknemer doodnormaal om zijn ongenoegen te laten blijken over zijn werkgever, terwijl een Chinees dit wel uit zijn hoofd laat. En waar wij Nederland een bescheiden instelling doorgaans wel kunnen waarderen, kom je daar in de Verenigde Staten niet ver mee. Benadruk bij een meeting met een Amerikaans bedrijf dus vooral de bereikte mijlpalen en durf hier openlijk trots op te zijn.

Durf te vragen

Als je twijfelt over wat in een specifiek land wel of niet gebruikelijk is, adviseert Viking het volgende: "Blijf simpelweg beleefd, kopieer het gedrag van je collega's en als je echt niet weet wat je moet doen, vraag het dan gewoon aan iemand die het wel weet." 

Bekijk hieronder de infographic:

Zakendoen in het buitenland | Infographic cultuurverschillen op kantoor

Bron: Viking

Meer weten over cultuurverschillen en hoe je daar als ondernemer het best mee kunt omgaan? Lees dan ook ons artikel Internationaal zakendoen: wat zijn de do's en dont's?

Gepubliceerd op:
09-11-2016

Wat vind je van dit artikel?

x11
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.