Wetswijzigingen 1 januari 2024: wat verandert er voor ondernemers?

Bijgewerkt op 25 januari 2024
4 min  leestijd
2.791
Auteur: Redactie
wetswijzigingen ondernemers 2022

De overheid voert elk jaar nieuwe wetswijzigingen door. En dat kan van invloed zijn op startende ondernemers en zzp’ers. Wat verandert er in 2024 voor ondernemers? We hebben de belangrijkste nieuwe wijzigingen voor je op een rij gezet.

Elk kwartaal veranderen er ook wetten of komen er nieuwe bij. In dit hoofdstuk bespreken we een aantal belangrijke wetswijzigingen voor dit jaar. Benieuwd naar een specifieke wijziging? Klik dan op één van de onderstaande links.

 1. Zelfstandigenaftrek verder omlaag
 2. Onbelaste reiskostenvergoeding stijgt
 3. Mkb-winstvrijstelling daalt naar 12,7%
 4. Tarief in box 3 van inkomstenbelasting verhoogd
 5. Minimumloon per uur voor iedereen gelijk
 6. Betalingskorting verdwijnt
 7. Bv nu online op te richten

1. Zelfstandigenaftrek verder omlaag

Heb je recht op zelfstandigenaftrek? Het bedrag dat je mag aftrekken van jouw winst gaat de komende jaren elk jaar omlaag. In 2024 gaat de zelfstandigenaftrek verder omlaag naar € 3.750.

2. Onbelaste reiskostenvergoeding stijgt

De onbelaste reiskostenvergoeding gaat omhoog van € 0,21 naar € 0,23 per kilometer. Zzp’ers mogen dit bedrag per kilometer aftrekken van de winst. Werkgevers mogen de reiskosten van werknemers belastingvrij vergoeden.

Dit is van toepassing op verschillende vervoerswijzen zoals de auto, het openbaar vervoer, taxi's, boten en vliegtuigen. Indien je als werkgever besluit om een reiskostenvergoeding te verstrekken die hoger is dan 0,23 euro, dan wordt dit extra bedrag beschouwd als loon voor de werknemers.

3. Mkb-winstvrijstelling daalt naar 12,7%

De Mkb-winstvrijstelling voor kleine en middelgrote ondernemingen gaat omlaag. Ondernemers voor de inkomstenbelasting moeten hierdoor meer belasting betalen over hun winst.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

4. Tarief in box 3 van inkomstenbelasting verhoogd 

Bent je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Het tarief in box 3 van de inkomstenbelasting wordt verhoogd van 32% naar 36%. Het heffingsvrij vermogen blijft gelijk

5. Minimumloon per uur voor iedereen gelijk 

Heb jij mensen in dienst? Houd er dan rekening mee dat de bedragen van het wettelijk minimumloon nu voor een volledige werkweek gelden. Hierdoor krijgen werknemers die 40 uur werken een lager minimumloon dan iemand die 38 of 36 uur werkt.  

Nu het wettelijk minimumuurloon is ingegaan, is het minimumloon per uur hetzelfde voor íedereen.

In andere woorden: door de komst van het minimumuurloon, zorgt meer uren werken altijd voor een hoger inkomen.

6. Betalingskorting verdwijnt

Vanaf 1 januari is de betalingskorting voor de voorlopige aanslag inkomstenbelasting afgeschaft. Voorheen ontving je deze korting als je de hele voorlopige aanslag in één keer betaalde. Nu maakt het geen verschil meer of je de voorlopige aanslag in één keer of in delen betaalt.

7. Bv nu online op te richten  

Vanaf 1 januari 2024 is het mogelijk om een besloten vennootschap (bv) online op te richten. Dit proces verloopt via videobellen met een notaris, die een akte opstelt.

Voor identificatie gebruik je een digitaal identificatiemiddel en de akte onderteken je online. Echter, als de notaris twijfelt over je identiteit of zelfstandigheid in het nemen van beslissingen, kan hij eisen dat je persoonlijk langskomt.

Belangrijke wetswijzigingen in de toekomst

Over twee belangrijke wetswijzigingen die op de planning staan, kunnen we helaas nog geen update geven. Zodra er meer over bekend is, hoor je dat natuurlijk in onze nieuwsbrief


 • Verplichte AOV: Er komt een verplichting om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. De manier waarop is nog onduidelijk, maar de verplichte AOV zal pas gelden vanaf (of na) 2027. Voor die tijd kun je natuurlijk zelf wel een AOV of alternatief regelen. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meest gestelde vragen over wetswijzigingen

 • Wat is een wetswijziging?
  Een wetswijziging is in feite niks anders dan het veranderen van een bepaalde wet. Voor ondernemers veranderen jaarlijks een aantal dingen, check ons overzicht voor aankomende wetswijzigingen die voor jou belangrijk zijn.
 • Welke wetswijzigingen voor ondernemers zijn er in 2024?
  In 2024 verandert er best veel op het gebied van wet- en regelgeving. De belangrijkste wetswijziging waar je als ondernemer en zzp’er het meest door geraakt wordt, is de verlaging van de zelfstandigenaftrek. 
 • Wat zijn de wetswijzigingen voor ondernemers per 1 januari 2024?
  In de recente wetswijzigingen zien we een reeks belangrijke aanpassingen: 1) De zelfstandigenaftrek daalt verder, met een afname naar € 3.750 in 2024. 2) De onbelaste reiskostenvergoeding stijgt van € 0,21 naar € 0,23 per kilometer, toepasbaar op diverse vervoerswijzen. 3) De mkb-winstvrijstelling daalt naar 12,7%, wat een hogere belasting voor ondernemers betekent. 4) Het tarief in box 3 van de inkomstenbelasting wordt verhoogd van 32% naar 36%, terwijl het heffingsvrij vermogen gelijk blijft. 5) Het minimumloon per uur wordt gelijkgesteld voor iedereen, ongeacht het aantal gewerkte uren. 6) De betalingskorting voor de voorlopige aanslag inkomstenbelasting is afgeschaft. 7) Vanaf 2024 kan een besloten vennootschap (bv) online worden opgericht, waarbij videobellen met een notaris en digitaal ondertekenen vereist zijn

Meer over juridisch

Meer over juridisch
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten