Ondernemen en studeren: gaat dat samen?

Ondernemen en studeren: gaat dat samen?

Het komt steeds vaker voor dat studenten naast hun studie een bedrijf beginnen. Maar wat zijn de eventuele gevolgen voor de studiefinanciering of lening bij DUO? En wat voor gevolgen heeft deze combinatie van een start-up en studie op de tijd die je overhoudt om aan je opleiding te besteden?

Ondernemen is niet leeftijdsgebonden: een goed idee is immers een goed idee, ongeacht hoe oud je bent. De stap om te gaan ondernemen wordt voor jongeren steeds vanzelfsprekender en het komt dus ook steeds vaker voor dat studenten naast hun studie een bedrijf beginnen. In dit artikel gaan we in op allerlei praktische zaken. Want mag deze combinatie zomaar? Jazeker, maar er zijn wel een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden. 

Studiefinanciering

Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de oude en nieuwe situatie rond het studiefinancieringsstelsel. Per 1 september 2015 is het nieuwe leenstelsel ingegaan. De basisbeurs voor hbo en universiteit is sinsdien afgeschaft, het maandelijkse bedrag dient voortaan geleend te worden bij DUO. Dit stelsel geldt voor studenten die per 1 september 2015 voor het eerst studiefinanciering krijgen voor een bachelor- of masteropleiding. 

Los van alle commotie en de maatschappelijke discussie die dit besluit veroorzaakte, heeft deze nieuwe regeling wel degelijk ook een voordeel: studenten mogen nu namelijk onbeperkt bijverdienen. De bijverdiengrens per kalenderjaar is voor deze groep studenten afgeschaft. Je hoeft dus als studerende ondernemer geen rekening meer te houden hoeveel omzet je draait. 

Dit is een groot verschil met het oude stelsel: ben je namelijk de studie voor 1 september 2015 begonnen, dan val je nog onder de oude regeling van de studiefinanciering. Je krijgt de maandelijkse basisbeurs (uit- of thuiswonend) en daar zit een bijverdiengrens aan vast. In 2015 was dit bedrag € 13.856,11 en voor 2016 is het bedrag vastgesteld op € 13.989,13. 

Verdien je meer dan dit bedrag, dan overschrijd je de grens. Het gevolg is dat je dan de studiefinanciering moet stopzetten met ingang van de maand dat je over de bijverdiengrens heengaat. Daarnaast moet je ook de studenten ov-chipkaart stopzetten.

Als je over de bijverdiengrens heen bent, moet je het teveel ontvangen bedrag aan studiefinanciering terugbetalen. Je betaalt uiteraard nooit meer terug dan dat je aan studiefinanciering hebt ontvangen in dat kalenderjaar. Lees op de website van de Rijksoverheid de details over bijverdienen naast je studie.  

Kinderbijslag

Als je minderjarig bent, kunnen de inkomsten van jouw onderneming invloed hebben op de kinderbijslag die jouw ouders ontvangen. Als je 16 of 17 jaar bent, mag je niet meer dan € 1.266 netto per kwartaal bijverdienen. Het maakt daarbij overigens niet uit of je nog thuis woont of al op kamers woont, je ouders krijgen tot jouw 18e verjaardag kinderbijslag.

Als jij voor je 18e verjaardag dus € 1.266 netto of meer per kwartaal verdient vervalt voor dat kwartaal de kinderbijslag. Lees op de website van uitkeringsinstantie  Sociale Verzekeringsbank (SVB) de details over de toegestane bijverdiensten naast de kinderbijslag.  

Minderjarig

Als je nog minderjarig bent en naast je studie of middelbare schoolopleiding een onderneming start, dien je ook nog op allerlei andere regels te letten. Lees daarvoor het artikel Bedrijf starten onder de 18: wat zijn de regels? Hierin wordt alles uitgelegd over de voorwaarden voor minderjarigen die willen ondernemen.

Je hebt bijvoorbeeld toestemming van je ouders nodig om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel én minstens zo belangrijk: je hebt een handlichting nodig: dit is het toekennen van bevoegdheden van een meerderjarige aan een minderjarige.

Combinatie bedrijf en studie

Los van deze praktische zaken, wil je natuurlijk vooral ondernemen. De combinatie met een studie zal niet altijd even eenvoudig blijken, zo wijst de praktijk uit. Eenvoudigweg omdat je beide ‘verplichtingen’ moet zien te combineren en er soms gewoonweg niet genoeg uren in een dag gaan. 

In dat opzicht is het startersverhaal van Thomas Deters een inspirerend verhaal om te lezen. Hij vertelt onder meer hoe hij op zeventienjarige leeftijd begon met zijn bedrijf Azalp en later tussen de colleges door allerlei dringende zaken voor zijn bedrijf moest afhandelen. Het waren dan wel tropenjaren, maar hij had het voor geen goud willen missen.

Waar Thomas destijds, begin deze eeuw, nog een ware pionier en uitzondering was, is het aantal studenten dat een onderneming start inmiddels flink toegenomen: uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat zo’n drie procent van de studenten tegenwoordig ook ondernemer is. 

Onderwijsinstellingen zijn hier inmiddels ook aan gewend en een aantal denkt ook al met de studenten mee. Zo is het bijvoorbeeld soms mogelijk om stage te lopen bij je eigen bedrijf. Daarnaast is het voor zowel de student als de onderwijsinstelling van belang dat de student binnen de geplande tijd afstudeert. 

Gebeurt dit niet, heeft dit voor alle partijen financiële gevolgen. De onderwijsinstelling krijgt pas geld van overheid als de student is afgestudeerd; de student moet wellicht vakken overdoen of uiteindelijk zelfs - volgens het oude studiefinancieringsstelsel - zijn basisbeurs terugbetalen. 

Volgens dit artikel op Ondernemersplein kun je als studerende ondernemer zelfs in aanmerking komen voor allerlei wedstrijden, prijzen en subsidies. Aangezien iedere onderwijsinstelling vrij is om hierover afspraken te maken, kan dit per opleiding verschillen. Vraag daarom altijd een gesprek op de universiteit of hogeschool aan, als je besluit te gaan ondernemen naast je studie. Het zou namelijk zonde zijn om een aantal voordelen mis te lopen. 

Mocht je een studie combineren met een onderneming, laat dan vooral ook hieronder je opmerkingen achter in de comments. Wellicht hebben andere studenten iets aan jouw tips. 

Lees ook

Een bedrijf starten: waar begin je?
ZZP'er worden: zo doe je dat
Een bedrijf starten: voldoe jij aan de wettelijke regels?
Inschrijven in het Handelsregister: zo doe je dat
Een bedrijfsplan in 10 stappen
Bedrijf starten onder de 18: wat zijn de regels?

Gepubliceerd op:
28-06-2016

Wat vind je van dit artikel?

x6
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan
    Probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.