Het webwinkel keurmerk: zo zit dat

Het webwinkelkeurmerk: zo zit dat

Een keurmerk voor webshops geeft klanten vertrouwen: hier kun je veilig online shoppen. Hoe kom je aan een keurmerk, welke keurmerken zijn er, wat kost het en aan welke criteria moet je voldoen? 

Waarom is een webwinkelkeurmerk belangrijk?

Nederland telde in 2017 zo’n 32 duizend pure webwinkels, dus webwinkels zonder winkelpand (bron: CBS). Vergeleken met 2015 was in juli 2018 een een groei aan totale omzet behaald van maar liefst 60,8%. Profiteer van die groei door consumenten meteen het vertrouwen te geven dat je bij jouw webwinkel veilig en fijn kunt shoppen.

Ze moeten daarvoor wel de indruk krijgen dat ze bij een stabiele, betrouwbare webwinkel bestellen. Met een keurmerk voor webshops laat je zien dat je correct met je klanten omgaat en dat dit getoetst is door een onafhankelijke instantie.

Wat ook een voordeel is: met een keurmerk kun je vaak terugvallen op een geschillencommissie, waarnaar je kunt doorverwijzen bij onenigheid met een klant. Ook is een check van je cybersecurity vaak onderdeel van de diensten. 

Hoe kom ik aan een keurmerk?

Iedere webshop moet aan tientallen criteria voldoen om in aanmerking te komen voor een keurmerk. Bijvoorbeeld:

  1. Je gegevens zijn correct en vindbaar. Op je site staan een geldig e-mailadres en telefoonnummer en je btw- en KvK-nummer. Ook de algemene- en leveringsvoorwaarden zijn vindbaar en duidelijk voor klanten.
  2. Je voldoet aan de wet. Op webshops is de Wet Koop op afstand van toepassing. Je moet bijvoorbeeld de privacy van de klant beschermen; transparant zijn over de prijzen en de klant altijd het recht geven op een bedenktijd van veertien dagen. 
  3. De financiële situatie van de webshop is stabiel.
  4. Veilig online. Er komt ieder jaar een veiligheidscontrole op zowel privacygebied als op virussen en malware. 

Een extra voorwaarde kan zijn dat je de algemene voorwaarden van de keurmerkinstantie moet overnemen. Dit is vaak een standaarddocument met alle criteria waar je aan voldoet als je het keurmerk voert. Verder ben je meestal verplicht je aan te sluiten bij de klachtenprocedure en de geschillencommissie van het desbetreffende keurmerk. 

Welk keurmerk moet ik kiezen voor mijn webwinkel?

Omdat iedereen in Nederland de vrijheid heeft om een keurmerk te beginnen, is er inmiddels een woud aan keurmerken beschikbaar. Er is geen overkoepelende controlerende instantie, dus ook webshopeigenaren moeten goed opletten met welk keurmerk ze in zee gaan. Op de website Consuwijzer.nl van het ministerie van Economische Zaken staat informatie over de regels en toetsing. 

De webwinkel moet zich uiteraard wel houden aan de door deze organisaties vastgestelde voorwaarden om het keurmerk te mogen blijven voeren. We zetten de vijf bekendste keurmerken op een rij.  

Thuiswinkel Waarborg

Thuiswinkel Waarborg is het keurmerk van thuiswinkel.org. Alleen ondernemers die lid zijn van deze organisatie mogen dit keurmerk voeren. Deelnemers worden jaarlijks gecertificeerd op onder andere de naleving van de algemene voorwaarden. Die zijn vastgesteld met de Consumentenbond.

Verder moet je wet- en regelgeving en gedragsregels naleven en streven naar veiligheid en financiële stabiliteit.

Stichting Webshop Keurmerk

Bij Stichting Webshop Keurmerk staan de aangesloten webwinkels onder onafhankelijk toezicht van deze stichting die beoogt consumenten te beschermen tegen ondeugdelijke webwinkels en/of thuiswinkels. Samen met Thuiswinkel Waarborg heeft de Consumentenbond dit keurmerk als beste getest voor webshops. 

Qshops

Qshops.org is opgezet om webwinkels periodiek te controleren en te certificeren. Op de website is alle informatie over de aangesloten webshops te vinden, van de oprichtingsdatum tot de gecontroleerde algemene voorwaarden. 

Trusted Shops

Een alternatief keurmerk is Trusted Shops, een van oorsprong Duits keurmerk dat inmiddels over heel Europa is uitgerold en ruim 20.000 aangesloten leden heeft. In eerste instantie integreer je een Truste-badge op de website waarmee je door middel van de hoeveelheid sterren laat zien hoe de klanten je beoordelen.

Je komt pas in aanmerking voor hun keurmerk als webwinkeliers aantonen dat ze een uitstekende klantenservice hebben en een veilige verkoopmogelijkheid aanbieden. 

Stichting WebwinkelKeur

Het keurmerk van Stichting WebwinkelKeur richt zich primair op de kleine tot middelgrote webwinkels. Inmiddels is het het grootste keurmerk in Nederland geworden met 5.700 aangesloten webwinkels.

Wat zijn de kosten van een keurmerk?

Aan een keurmerk op je website zijn kosten verbonden. Webwinkelkeur is er vanaf 84 euro per jaar. Bij Qshops 300 euro., waarbij je tot vijf webshops mag beheren.

De Stichting Webshop Keurmerk kost 195 euro. Voor het Thuiswinkel-keurmerk betaal je inschrijfkosten (75 euro), certificeringskosten (390 euro) en contributie (afhankelijk van de omzet).  Bij Trusted Shops betaal je contributie die gebaseerd is op je omzet.

De kosten variëren van 1188 tot 2748 per jaar.  Kijk voor de meest actuele tarieven op de sites van de keurmerken. Uiteraard zijn deze zakelijke kosten aftrekbaar.

Heb ik eigenlijk wel een keurmerk nodig?

Een keurmerk is niet verplicht. Let er wel op dat je dan op een andere manier het vertrouwen van je klanten vergroot door:

  • te voldoen aan alle criteria van de Wet Koop op afstand (dit is vanzelfsprekend verplicht voor alle webshops)
  • duidelijk op je site te vermelden wat de rechten van je klanten zijn en hoe je bijvoorbeeld omgaat met ruilen/retourneren
  • veel goede klantbeoordelingen te verzamelen. Zorg voor goede service en stimuleer tevreden klanten om hun ervaringen te delen

Bijgewerkt op: 06-09-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Webshop starten? Het oprichten van een webwinkel is de laatste jaren steeds populairder geworden. In 2007 waren er nog zo'n 5.000 webshops, in het eerste kwartaal van 2021 ruim 62.000! (CBS) Ben jij de volgende?

Webshop beginnen: zo word je succesvol
Webshop beginnen: zo word je succesvol

Webshop

Webshops zijn er - net als ondernemers - in alle soorten en maten. Ga jij een eigen webwinkel starten? Of je nou zeldzame Star Wars-figuurtjes of Zuid-Limburgse streekproducten wilt gaan verkopen: online kan het allemaal.

Tips voor webwinkels

Hoewel het starten van een webshop relatief laagdrempelig is, moet je je wel goed voorbereiden voor je start. Ook als internetondernemer krijg je namelijk te maken met (overheids)regels en andere uitdagingen. Zo moet je onder meer denken aan:

  1. Hoe gaan jouw klanten straks betalen? Een overzicht van relevante betaalmethoden voor webwinkeliers
  2. Het (laten) bouwen van een goede website
  3. Indien relevant: personeel inhuren voor jouw webshop

Zeker weten dat je niets vergeet? Lees alle stappen in de checklist: een eigen webshop starten.

Meer succes met je webshop

Wil het nog niet echt vlotten met het aantal aankopen op je webshop? Je kunt aan veel knoppen draaien. Denk bijvoorbeeld aan Search Engine Optimization (SEO). Je optimaliseert dan je website voor zoekmachines als Google, waardoor je sneller bovenaan in de zoekresultaten komt.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.