Zijn cursussen en workshops fiscaal aftrekbaar?

Bijgewerkt op 30 april 2024
3 min  leestijd
10.540
Auteur: Redactie
Zijn cursussen en workshops fiscaal aftrekbaar?

Als ondernemer en zzp'er is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Door cursussen, trainingen, seminars en workshops te volgen kun je jouw vakkennis vergroten. Maar zijn ze allemaal fiscaal aftrekbaar?

Direct meer lezen over een specifiek onderwerp? klik dan op één van onderstaande links:

  1. Studiekosten als bedrijfskosten
  2. Fiscaal aftrekken in de praktijk
  3. Andere aftrekbare kosten
  4. STAP-budget: afgeschaft sinds 2024
  5. Veelgestelde vragen

1. Studiekosten als bedrijfskosten

Kosten voor het bijhouden van bestaande professionele kennis kunnen volledig worden afgetrokken. Wanneer kosten worden gemaakt om nieuwe kennis op te doen, zijn deze niet aftrekbaar als zakelijke kosten. 

Bijhouden bestaande kennis

Voor het bijhouden van bestaande kennis kun je geldt een beperkte aftrekbaarheid voor deelname aan conferenties, seminars en studiereizen. Kosten (inclusief reis- en verblijfkosten) tot € 5.100 kunnen slechts voor 80% worden afgetrokken in de inkomstenbelasting. 

De btw op professionele ontwikkelingskosten kan uiteraard worden teruggevorderd (tenzij vrijgestelde prestaties worden geleverd, in dat geval kunnen kosten inclusief btw worden afgetrokken).

Wanneer is een cursus zakelijk aftrekbaar?

Als de opleiding, cursus, workshop of seminar relevant is in jouw branche, en bedoeld is om jouw vakinhoudelijke kennis te verbreden, zijn deze investeringen aftrekbaar als bedrijfskosten. Je mag ook de te betalen btw aftrekken.

2. Fiscaal aftrekken in de praktijk 

De Belastingdienst geeft als voorbeeld een zelfstandige bouwvakker. Als deze timmerman een cursus machinaal houtbewerken volgt, dan is dat het op peil houden of verbeteren van zijn vakkennis. Daarmee is deze cursus een zakelijke aftrekpost.

Het fiscaal aftrekken van bedrijfskosten is heel eenvoudig. Je vult de kosten bij de belastingaangifte in bij 'overige bedrijfskosten'. De gemaakte uren van deze cursus (reis- en aanwezigheidsuren) tellen trouwens ook mee voor het urencriterium, wat één van de voorwaarden is om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek

Lees hier alles over het aftrekken van btw en de btw-aangifte.

3. Andere aftrekbare kosten

Je kunt niet alleen kosten voor een studie of cursus aftrekken, maar ook de kosten die je maakt voor het bezoeken van congressen en seminars. Reis- en verblijfskosten kunnen worden afgetrokken tot een maximum van € 1.500. Indien de deelname aan een congres of vergelijkbare gebeurtenis noodzakelijk was voor het werk, geldt dit maximum niet.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Zorg ervoor dat je alle facturen en bonnetjes goed bewaart, zodat je deze kunt overleggen aan de fiscus als deze daarom vraagt.

Lees hier alles over het opstellen van een goede administratie om overzicht te houden.

4. STAP-budget: afgeschaft sinds 2024

Heb je een opleiding, training of cursus gevonden die je wilt volgen? Dan kon je voorheen een STAP-budget aanvragen. Het STAP-budget is echter afgeschaft per 1 januari 2024. Werkenden en werkzoekenden konden met de regeling maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor bepaalde trainingen, cursussen of opleidingen. Deze subsidie heet het STAP-budget: STimulering Arbeidsmarkt Positie. Deze subsidie is er om het investeren in jouw professionele ontwikkeling eenvoudiger te maken. 

5. Veelgestelde vragen over cursussen en workshops

  • 1. Kan ik elke cursus of workshop gewoon aftrekken? Nee. Kosten voor het bijhouden van bestaande professionele kennis kunnen volledig worden afgetrokken. Wanneer kosten worden gemaakt om nieuwe kennis op te doen, zijn deze niet aftrekbaar als zakelijke kosten. 
  • 2. Wat voor limiet geldt er voor kosten voor het bijhouden van professionele kennis? Voor het bijhouden van bestaande kennis kun je geldt een beperkte aftrekbaarheid voor deelname aan conferenties, seminars en studiereizen. Kosten (inclusief reis- en verblijfkosten) tot € 5.100 kunnen slechts voor 80% worden afgetrokken in de inkomstenbelasting. 
  • 3. Wat is het STAP-budget? Met het geld uit het STAP-budget kun je een opleiding, training of cursus volgen. De overheid vindt het belangrijk dat je als werkende of werkzoekende kunt beslissen over uw ontwikkeling tijdens jouw loopbaan. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meer over belasting voor zzp'ers

Meer over belasting voor zzp'ers
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten