• print

Auto: van de zaak of privé

Auto: van de zaak of privé

In veel gevallen zult u als ondernemer een auto of een bestelbusje nodig hebben. Om uw producten te bezorgen, inkopen te doen of om gewoon bij uw klanten of uw eigen bedrijfspand te kunnen komen. In veel gevallen zult u de auto zowel zakelijk als privé gebruiken.

U kunt er voor kiezen de auto privé aan te schaffen of op naam van de zaak te zetten. Uiteraard kunt u ook leasen; in dat geval blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij en staat de auto dus ook niet op de balans. Zet u de auto op naam van uw onderneming, dan behoort de auto tot uw ondernemingsvermogen. De autokosten zijn dan voor rekening van uw onderneming. Staat de auto op uw eigen naam, dan behoort de auto tot uw privévermogen. De autokosten zijn dan voor rekening van uw privévermogen.

Kilometerregistratie

In dat laatste geval kunt u een kilometerregistratie bijhouden voor de kilometers die u voor uw bedrijf rijdt. De kosten (momenteel 0,19 euro per kilometer) kunt u als zakelijke kosten van uw winst aftrekken. Dit mag trouwens ook als u een auto huurt.

BTW aftrekken

Als de auto tot uw privévermogen behoort, kunt u uiteraard geen BTW aftrekken bij de aankoop van de auto. Wel mag u de BTW op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken, voor zover u de auto voor uw onderneming gebruikt. Als het privégebruik van de auto niet uit uw administratie is af te leiden, mag u 75 procent van de BTW op deze kosten aftrekken.

Vrijgestelde handelingen

Een uitzondering geldt als u de auto niet alleen voor belaste handelingen, maar ook voor vrijgestelde handelingen gebruikt. In dat geval geldt het genoemde aftrekpercentage alleen voorzover u de auto gebruikt voor belaste handelingen.
U hoeft geen BTW te betalen als correctie voor het privégebruik.

Als u kiest voor een auto die op naam staat van uw bedrijf, dan zijn er twee opties:

1. U zet uw eigen auto op naam van de zaak
2. U koopt een auto op naam van de zaak

Als uw uw eigen auto op naam van uw onderneming zet, gaat de auto voor de inkomstenbelasting van uw privévermogen naar het vermogen van uw onderneming. De waarde van de auto neemt u ook op in de (begin)balans van uw onderneming. Dit kan financieel gunstig zijn, afhankelijk van onder meer de prijs van de auto het aantal kilometers dat u jaarlijks zakelijk rijdt.

Als u voor uw onderneming een auto koopt, dan komt de auto voor de inkomstenbelasting bij het vermogen van uw onderneming. De waarde van de auto is gelijk aan de prijs die u ervoor betaalt. De kosten van de auto kunt u van de opbrengsten aftrekken. Houd daarbij wel rekening met uw privégebruik van de auto.
De BTW die u aan de autohandelaar betaalt, mag u als voorbelasting aftrekken.

Margeregeling

U kunt een gebruikte auto kopen volgens de zogenoemde margeregeling. In dat geval staat er geen BTW op de factuur. Dat is uiteraard ook het geval als u de auto koopt van een particulier. U kunt dan dus ook geen BTW aftrekken. Wel mag u de BTW op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voorzover u de auto voor uw onderneming gebruikt.

Een bestelauto

Als u regelmatig goederen te vervoeren hebt, is het wellicht handig om een bestelauto te kopen. Let daarbij wel op, want niet iedere auto die wordt gebruikt voor vervoer van goederen, is volgens de belastingregels een bestelauto. Als u voor uw onderneming een bestelauto nodig hebt, is het van belang om te weten of de auto voldoet aan de eisen voor bestelauto's. De Belastingdienst geeft de regels hieromtrent aan.

Meer over een lease-auto leest u in het dossier lease-auto.

Donderdag 19 mei 2011

how to

alle how to's

gerelateerde video's

alle video’s