marieke

Dividendbelasting

De fiscus heft dividendbelasting over de opbrengst van aandelen en winstbewijzen. Sinds enkele jaren bedraagt dit tarief vijftien procent van die opbrengst. Een vennootschap die dividend uitkeert, is verplicht de dividendbelasting in te houden en aan de Belastingdienst te betalen.

Om aangifte te doen voor de dividendbelasting of om dividendbelasting terug te vragen, kunt u het formulier 'Aangifte dividendbelasting' downloaden. 

Teruggaaf en vrijstelling

Ondernemers en particulieren die dividend ontvangen, kunnen de ingehouden dividendbelasting aftrekken van de verschuldigde inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. In bepaalde gevallen kunnen bedrijven (gedeeltelijk) worden vrijgesteld van dividendbelasting. De vennootschap die het dividend uitkeert, geeft de vrijstelling in dat geval aan in de aangifte dividendbelasting.

Andere landen

Ook inwoners van bepaalde andere landen hebben mogelijk recht op een gedeeltelijke teruggaaf of vrijstelling van dividendbelasting, mits het land waar zij woonachtig zijn een belastingverdrag met Nederland heeft gesloten. 

Deelnemingsdividend

Van deelnemingsdividend is meestal sprake als een buitenlandse vennootschap een bepaald aandeel heeft in het kapitaal van een Nederlandse vennootschap. Afhankelijk van het belastingverdrag moet dit aandeel ten minste tien of 25 procent zijn van het kapitaal van de Nederlandse vennootschap.

Voor (gedeeltelijke) vrijstelling of teruggaaf zijn in de meeste gevallen in de belastingverdragen geen formulieren voorgeschreven, tenzij het gaat om Curaçao, Sint Maarten, Aruba, Luxemburg of Singapore. In alle andere gevallen kun je hiervoor contact opnemen met de Nederlandse vennootschap die het dividend betaalt. Deze kan het verzoek voor vrijstelling of teruggaaf overleggen aan de Belastingdienst.

Bijgewerkt op: 03-10-2014

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Soorten belastingen

Van inkomstenbelasting tot omzetbelasting (btw-aangifte) en van btw-tarieven tot loonheffingen: als het om de fiscus gaat, zijn er verschillende belastingen waarmee je als ondernemer op zakelijk en persoonlijk gebied te maken kunt krijgen.

Op deze pagina's vind je informatie en artikelen over de voornaamste belastingen waarmee veruit de meeste ondernemers rekening moeten houden, te beginnen met:.

  1. Inkomstenbelasting
  2. Omzetbelasting (btw-aangifte)
  3. Vennootschapsbelasting
  4. Dividendbelasting
  5. Loonbelasting/premie volksverzekeringen

Btw berekenen voor je aangiftes? Zet hem in je favorieten of startscherm:

De btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.