marieke

Vennootschapsbelasting

De Belastingdienst maakt onderscheid tussen 'lichamen' en 'natuurlijke personen'. Natuurlijke personen doen aangifte voor de inkomstenbelasting, terwijl lichamen (bedrijven en organisaties) aangifte doen voor de vennootschapsbelasting (vpb).

Een bedrijf (BV, NV, stichting of vereniging) is over het algemeen een lichaam. Lichamen betalen vennootschapsbelasting over het belastbare bedrag. Hiermee wordt bedoeld: de belastbare winst in een bepaald jaar, verminderd met de aftrekbare verliezen. Ook stichtingen en verenigingen moeten soms aangifte vennootschapsbelasting doen. Dat is het geval als zij een onderneming drijven.

Binnen- of buitenland

Lichamen die in Nederland zijn gevestigd, worden beschouwd als binnenlandse belastingplichtigen. Buitenlandse belastingplichtigen zijn lichamen die uit Nederland inkomen krijgen, maar in het buitenland zijn gevestigd. Of een onderneming voor de belasting in Nederland is gevestigd, hangt af van de plaats waar de leiding is gevestigd, de plaats van het hoofdkantoor en de plaats waar de aandeelhoudersvergadering plaatsvindt. Lichamen opgericht naar Nederlands recht worden volgens de Wet op de vennootschapsbelasting geacht in Nederland te zijn gevestigd.

Bijgewerkt op: 03-10-2014

Wat vind je van dit artikel?

x10
x13

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Soorten belastingen

Van inkomstenbelasting tot omzetbelasting (btw-aangifte) en van btw-tarieven tot loonheffingen: als het om de fiscus gaat, zijn er verschillende belastingen waarmee je als ondernemer op zakelijk en persoonlijk gebied te maken kunt krijgen.

Op deze pagina's vind je informatie en artikelen over de voornaamste belastingen waarmee veruit de meeste ondernemers rekening moeten houden, te beginnen met:.

  1. Inkomstenbelasting
  2. Omzetbelasting (btw-aangifte)
  3. Vennootschapsbelasting
  4. Dividendbelasting
  5. Loonbelasting/premie volksverzekeringen

Btw berekenen voor je aangiftes? Zet hem in je favorieten of startscherm:

De btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.