Beroepsaansprakelijkheid bedrijfsaansprakelijkheid verschil

Het verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid: zo zit dat

Beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid, wat is daar nu precies het verschil tussen? Welke verzekering heb je eigenlijk nodig en waarom? Wat kun je zelf doen om je risico’s te beperken? Verzekeraar Interpolis legt het je haarfijn uit.

Het verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid?

Bedrijfsaansprakelijkheid geldt voor alle ondernemers. Beroepsaansprakelijkheid geldt alleen voor ondernemers met een adviserend beroep, zoals architecten, accountants, ingenieurs, consultants en organisatieadviseurs: zij hebben dus met beide risico’s te maken.

Wat is bedrijfsaansprakelijkheid?

Als ondernemer kun je aansprakelijk worden gesteld voor schade die jij, je medewerkers, bedrijf, producten of diensten veroorzaken bij anderen. Het gaat daarbij om materiële schade (aan spullen), letselschade (bijvoorbeeld verwondingen) of de financiële schade die daardoor ontstaat.

Bijvoorbeeld omdat de ander inkomsten misloopt door een letselschade die jij veroorzaakte. Of niet meer kan werken en daardoor een lager inkomen heeft.  

Welke soorten bedrijfsaansprakelijkheid zijn er?

Er zijn vier soorten bedrijfsaansprakelijkheid:

 1. Algemene aansprakelijkheid
  Je loopt een kunstwerk omver in het bedrijfspand van je opdrachtgever.

 2. Dienstaansprakelijkheid
  Er ontstaat waterschade door een lekkage in het garagedak dat jij plaatste.

 3. Productaansprakelijkheid
  Een lasfout in de fietsframes die je importeerde uit Azië zorgt voor ongelukken, omdat hierdoor het pedaal gemakkelijk afbreekt.

 4. Werkgeversaansprakelijkheid
  Je medewerker raakt met zijn hand bekneld in een onveilige sorteermachine. 

Tip! Vormen van aansprakelijkheid

Meer weten over de verschillende vormen van aansprakelijkheid? Download dan onze gratis whitepaper.

Wat is beroepsaansprakelijkheid?

Ondernemers in de zakelijke dienstverlening die advies geven, bouwtekeningen maken of berekeningen uitvoeren voor hun klanten, kunnen door een beroepsfout vermogensschade veroorzaken bij hun opdrachtgever. Zij kunnen aansprakelijk worden gesteld voor dit financieel verlies of de gemiste omzet. 

Rekenvoorbeeld
Door een verkeerde berekening van architect John blijken de kozijnen van een nieuwbouwpand niet te passen. Het herstellen van deze fout kost zijn opdrachtgever € 10.000. Hij stelt John aansprakelijk voor dit bedrag én voor de kosten van de vertraging die de bouw hierdoor oploopt.

Hoe kan ik mijn aansprakelijkheidsrisico’s verzekeren?

 1. Het bedrijfsaansprakelijkheidsrisico verzeker je met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
 2. Voor het beroepsaansprakelijkheidsrisico sluiten ondernemers met een adviserend beroep ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af.

Vaak zijn dit twee aparte verzekeringen. Bij Interpolis is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB).  

Hoe beperk ik mijn bedrijfsaansprakelijkheidsrisico?

Natuurlijk kun je nooit helemaal voorkomen dat je schade veroorzaakt bij anderen en daarvoor aansprakelijk wordt gesteld. Waar mensen werken, worden nu eenmaal fouten gemaakt.

Je kunt wel maatregelen nemen om je risico’s te beperken:

 1. Goede algemene voorwaarden zijn onmisbaar
  Je kunt als algemene voorwaarden de voorwaarden van je brancheorganisatie gebruiken. Die zijn juridisch getoetst en dus veilig te gebruiken. Het kan echter zijn dat jouw werkwijze nét een beetje anders is dan die van je branchegenoten.

  En dat de branchevoorwaarden dus niet op jouw lijf geschreven zijn. Dan is het verstandig om ze aan te passen op jouw situatie. Neem in ieder geval het onderwerp aansprakelijkstelling altijd op in je algemene voorwaarden. En laat je eigen voorwaarden altijd juridisch toetsen.

 2. Geef je algemene voorwaarden op tijd aan je klant
  Overhandig je voorwaarden tegelijk met je aanbod aan je klant. Of stuur ze mee als je je offerte per e-mail toestuurt. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat je klant je voorwaarden kent én begrijpt. Daarmee sta je bij een meningsverschil sterker.

 3. Zorg dat je samen met je klant de opdracht helder hebt
  Om een discussie achteraf te voorkomen, helpt het om je opdracht zo helder mogelijk te omschrijven. Voeg die opdrachtomschrijving toe aan je offerte en vraag je klant om te bevestigen dat hij het met de inhoud eens is.

Hoe beperk ik mijn beroepsaansprakelijkheidsrisico?

Naast de tips die we je hierboven al gaven:

 • Houd je vakkennis op peil
  Sluit je bijvoorbeeld aan bij een branchevereniging. Om lid te worden is een bepaald kennisniveau vereist en om lid te blijven, moet je vaak bijscholing volgen. Zo helpt je branchevereniging je de ontwikkelingen in je vakgebied te blijven volgen en je kennis actueel te houden.

Goed om te weten: bij veel verzekeraars is het lidmaatschap van je branchevereniging verplicht als je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten.

Focus op wat écht belangrijk is

Je barst van de inspiratie en staat te popelen om je eigen bedrijf op te starten. Het laatste waar je op zit te wachten in die spannende startfase, is dat een klant jou aansprakelijk stelt. Want dat zorgt voor een hoop juridisch getouwtrek én je goede naam komt in het geding.

Daarom geven we je graag nog veel meer informatie en risico-inzichten over aansprakelijkheid. En geven we je tips om je aansprakelijkheidsrisico’s te beperken. Zodat je in bedrijf blijft en kunt focussen op wat écht belangrijk is: ondernemen!

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Als je weet welke risico’s je als ondernemer loopt, kun je maatregelen nemen om ze te voorkomen of te beperken.

Voor de risico’s die overblijven, biedt de Rabobank een handig verzekeringspakket voor startende ondernemers: Interpolis ZekerVanJeZaak®.

Hiermee verzeker je in één keer belangrijke bedrijfsrisico's, bijvoorbeeld met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Je regelt het online via Rabobank.nl.

En het mooie is: jouw bedrijfsverzekeringen van ZekerVanJeZaak veranderen met je mee. Ook als je groeit in omzet, personeel of spullen, of als je nieuwe activiteiten oppakt. En dat werkt heel eenvoudig: een keer per jaar vraagt de Rabobank je om jouw gegevens te actualiseren.

Wil jij ook verzekerd starten?

Ga je binnenkort starten met je eigen bedrijf? Of ben je minder dan een jaar geleden gestart? Dan krijg je nu bij de Rabobank de bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering een half jaar gratis!

Bijgewerkt op: 12-03-2019 Gepubliceerd op:
04-05-2016

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x18
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nu zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait. Gebruik de rekentool om uit te rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.610 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.