Beroepsaansprakelijkheid bedrijfsaansprakelijkheid verschil

Het verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid: zo zit dat

Beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid, wat is daar nu precies het verschil tussen? Welke verzekering heb je eigenlijk nodig en waarom? Wat kun je zelf doen om je risico’s te beperken?

Verschil tussen beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid

Hoewel de twee termen op elkaar lijken en allebei over aansprakelijkheid gaan, is er een helder verschil. Bedrijfsaansprakelijkheid geldt als er iets mis gaat tijdens het werk waardoor schade of letsel ontstaat. Dan kun je aansprakelijk gesteld worden. Het is dus relevant voor alle ondernemers.

Beroepsaansprakelijkheid is alleen van toepassing op ondernemers met een adviserend beroep, zoals architecten, accountants, ingenieurs, consultants en organisatieadviseurs. Zij hebben dus met beide risico’s te maken.

Om het verschil nog duidelijker te maken, gaan we in dit artikel verder in op deze twee soorten aansprakelijkheid.

 • Geheugensteuntje: voor alle ondernemers kan bedrijfsaansprakelijkheid gelden. Elke ondernemer heeft immers een bedrijf. Alleen voor ondernemers met een adviserend beroep geldt beroepsaansprakelijkheid. 

Wat is bedrijfsaansprakelijkheid (AVB)?

Als ondernemer kun je aansprakelijk worden gesteld voor schade die jij, je medewerkers, bedrijf, producten of diensten veroorzaken bij anderen. Het gaat daarbij om:

 • Materiële schade: schade aan spullen
 • Letselschade: bijvoorbeeld verwondingen
 • Financiële schade die daardoor ontstaat, bijvoorbeeld omdat de ander inkomsten misloopt door een letselschade die jij veroorzaakte. Of niet meer kan werken en daardoor een lager inkomen heeft.  

Voorbeeld bedrijfsaansprakelijkheid

Freelance grafisch ontwerper Patrick is op kantoor bij een van zijn grootste klanten. Per ongeluk gooit hij een volle kop thee over de laptop van zijn opdrachtgever Melanie. Haar laptop moet gerepareerd worden.

Melanie stelt Patrick aansprakelijk voor de schade aan haar laptop. Hij moet € 550 euro betalen voor de reparatie van de laptop. Als hij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft, wordt dit bedrag vergoed door de verzekeraar.

Wat is beroepsaansprakelijkheid (BAV)?

Ondernemers in de zakelijke dienstverlening die advies geven, bouwtekeningen maken of berekeningen uitvoeren voor hun klanten, kunnen door een beroepsfout vermogensschade veroorzaken bij hun opdrachtgever. Zij kunnen aansprakelijk worden gesteld voor dit financieel verlies of de gemiste omzet. 

Voorbeeld beroepsaansprakelijkheid

Door een verkeerde berekening van architect Petra blijken de kozijnen van een nieuwbouwpand niet te passen. Het herstellen van deze fout kost haar opdrachtgever Menno € 10.000.

Menno stelt Petra aansprakelijk voor dit bedrag én voor de kosten van de vertraging die de bouw hierdoor oploopt. Als ze geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft, komt dit bedrag voor haar eigen rekening.

Hoe kan ik mijn aansprakelijkheidsrisico’s verzekeren?

 1. Het bedrijfsaansprakelijkheidsrisico verzeker je met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
 2. Voor het beroepsaansprakelijkheidsrisico sluit je als je een adviserend beroep hebt ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af.

Vaak zijn dit twee aparte verzekeringen. Bij Interpolis is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB).  

Goed om te weten: bij veel verzekeraars is het lidmaatschap van je branchevereniging verplicht als je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten.

Hoe beperk ik mijn bedrijfsaansprakelijkheidsrisico en beroepsaansprakelijkheidsrisico?

Natuurlijk kun je nooit helemaal voorkomen dat je schade veroorzaakt bij anderen en daarvoor aansprakelijk wordt gesteld. Waar mensen werken, worden nu eenmaal fouten gemaakt.

Je kunt wel maatregelen nemen om je risico’s te beperken:

 1. Goede algemene voorwaarden zijn onmisbaar
  Je kunt de algemene voorwaarden van je brancheorganisatie gebruiken. Die zijn juridisch getoetst en dus veilig te gebruiken. Het kan echter zijn dat jouw werkwijze nét een beetje anders is dan die van je branchegenoten.

  De branchevoorwaarden hoeven dus niet per definitie bij jouw bedrijf te passen. Dan is het verstandig om ze aan te passen op jouw situatie. Neem in ieder geval het onderwerp aansprakelijkstelling altijd op in je algemene voorwaarden. Laat je eigen voorwaarden altijd juridisch toetsen.

 2. Geef je algemene voorwaarden op tijd aan je klant
  Overhandig je voorwaarden tegelijk met je aanbod aan je klant. Of stuur ze mee als je je offerte per e-mail toestuurt. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat je klant je voorwaarden kent én begrijpt. Daarmee sta je bij een meningsverschil sterker.

 3. Zorg dat je samen met je klant de opdracht helder hebt
  Om een discussie achteraf te voorkomen, helpt het om je opdracht zo helder mogelijk te omschrijven. Voeg die opdrachtomschrijving toe aan je offerte en vraag je klant om te bevestigen dat hij het met de inhoud eens is.

 4. Houd je vakkennis op peil
  Het is belangrijk om de juiste kennis paraat te hebben. Lees bijvoorbeeld vakliteratuur en volg geregeld een cursus.  Een branchevereniging kan je helpen om je de ontwikkelingen in je vakgebied te blijven volgen en je kennis actueel te houden.

Voorkom aansprakelijkheid

Je barst van de inspiratie en staat te popelen om je eigen bedrijf op te starten. Het laatste waar je op zit te wachten in die spannende startfase, is dat een klant jou aansprakelijk stelt. Want dat zorgt voor een hoop juridisch getouwtrek én je goede naam komt in het geding.

Daarom geven we je graag nog veel meer informatie en risico-inzichten over aansprakelijkheid. En geven we je tips om je aansprakelijkheidsrisico’s te beperken. Zodat je in bedrijf blijft en kunt focussen op wat écht belangrijk is: ondernemen!

Zijn zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen nodig?

Als je weet welke risico’s je als ondernemer loopt, kun je maatregelen nemen om ze te voorkomen of te beperken. Het afsluiten van de juiste verzekeringen is daar een belangrijk onderdeel van. De kosten van aansprakelijk gesteld worden kunnen namelijk flink hoog oplopen.

Ga je binnenkort starten met je eigen bedrijf? Of ben je minder dan een jaar geleden gestart? Dan krijg je nu bij de Rabobank de bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering een half jaar gratis.

Bijgewerkt op: 10-05-2021 Gepubliceerd op:
04-05-2016

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Geen inkomsten meer na een brand in je bedrijfspand of door waterschade? De vaste lasten blijven net zo hoog, maar zowel het werk als het draaien van omzet ligt stil. Een goede bedrijfsstagnatieverzekering biedt dan uitkomst.

bedrijfsstagnatie
bedrijfsstagnatie

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nu zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait. Gebruik de rekentool om uit te rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.