Het verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid: zo zit dat
Beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid, wat is daar nu precies het verschil tussen? Welke verzekering heb je eigenlijk nodig en waarom? Wat kun je zelf doen om je risico’s te beperken? Verzekeraar Interpolis legt het je haarfijn uit.
Het verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid?
Bedrijfsaansprakelijkheid geldt voor alle ondernemers. Beroepsaansprakelijkheid geldt alleen voor ondernemers met een adviserend beroep, zoals architecten, accountants, ingenieurs, consultants en organisatieadviseurs: zij hebben dus met beide risico’s te maken.
Wat is bedrijfsaansprakelijkheid?
Als ondernemer kun je aansprakelijk worden gesteld voor schade die jij, je medewerkers, bedrijf, producten of diensten veroorzaken bij anderen. Het gaat daarbij om materiële schade (aan spullen), letselschade (bijvoorbeeld verwondingen) of de financiële schade die daardoor ontstaat.
Bijvoorbeeld omdat de ander inkomsten misloopt door een letselschade die jij veroorzaakte. Of niet meer kan werken en daardoor een lager inkomen heeft.
Welke soorten bedrijfsaansprakelijkheid zijn er?
Er zijn vier soorten bedrijfsaansprakelijkheid:
-
Algemene aansprakelijkheid
Je loopt een kunstwerk omver in het bedrijfspand van je opdrachtgever. -
Dienstaansprakelijkheid
Er ontstaat waterschade door een lekkage in het garagedak dat jij plaatste. -
Productaansprakelijkheid
Een lasfout in de fietsframes die je importeerde uit Azië zorgt voor ongelukken, omdat hierdoor het pedaal gemakkelijk afbreekt. -
Werkgeversaansprakelijkheid
Je medewerker raakt met zijn hand bekneld in een onveilige sorteermachine.
Tip! Vormen van aansprakelijkheid
Meer weten over de verschillende vormen van aansprakelijkheid? Download dan onze gratis whitepaper.
Wat is beroepsaansprakelijkheid?
Ondernemers in de zakelijke dienstverlening die advies geven, bouwtekeningen maken of berekeningen uitvoeren voor hun klanten, kunnen door een beroepsfout vermogensschade veroorzaken bij hun opdrachtgever. Zij kunnen aansprakelijk worden gesteld voor dit financieel verlies of de gemiste omzet.
Rekenvoorbeeld
Door een verkeerde berekening van architect John blijken de kozijnen van een nieuwbouwpand niet te passen. Het herstellen van deze fout kost zijn opdrachtgever € 10.000. Hij stelt John aansprakelijk voor dit bedrag én voor de kosten van de vertraging die de bouw hierdoor oploopt.
Hoe kan ik mijn aansprakelijkheidsrisico’s verzekeren?
- Het bedrijfsaansprakelijkheidsrisico verzeker je met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
- Voor het beroepsaansprakelijkheidsrisico sluiten ondernemers met een adviserend beroep ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af.
Vaak zijn dit twee aparte verzekeringen. Bij Interpolis is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB).
Best saai, wel belangrijk. Wat als jouw opdrachtgever jou aansprakelijk stelt? Zo regel je het.
Jouw aansprakelijkheid
Hoe beperk ik mijn bedrijfsaansprakelijkheidsrisico?
Natuurlijk kun je nooit helemaal voorkomen dat je schade veroorzaakt bij anderen en daarvoor aansprakelijk wordt gesteld. Waar mensen werken, worden nu eenmaal fouten gemaakt.
Je kunt wel maatregelen nemen om je risico’s te beperken:
-
Goede algemene voorwaarden zijn onmisbaar
Je kunt als algemene voorwaarden de voorwaarden van je brancheorganisatie gebruiken. Die zijn juridisch getoetst en dus veilig te gebruiken. Het kan echter zijn dat jouw werkwijze nét een beetje anders is dan die van je branchegenoten.
En dat de branchevoorwaarden dus niet op jouw lijf geschreven zijn. Dan is het verstandig om ze aan te passen op jouw situatie. Neem in ieder geval het onderwerp aansprakelijkstelling altijd op in je algemene voorwaarden. En laat je eigen voorwaarden altijd juridisch toetsen. -
Geef je algemene voorwaarden op tijd aan je klant
Overhandig je voorwaarden tegelijk met je aanbod aan je klant. Of stuur ze mee als je je offerte per e-mail toestuurt. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat je klant je voorwaarden kent én begrijpt. Daarmee sta je bij een meningsverschil sterker. -
Zorg dat je samen met je klant de opdracht helder hebt
Om een discussie achteraf te voorkomen, helpt het om je opdracht zo helder mogelijk te omschrijven. Voeg die opdrachtomschrijving toe aan je offerte en vraag je klant om te bevestigen dat hij het met de inhoud eens is.
Hoe beperk ik mijn beroepsaansprakelijkheidsrisico?
Naast de tips die we je hierboven al gaven:
-
Houd je vakkennis op peil
Sluit je bijvoorbeeld aan bij een branchevereniging. Om lid te worden is een bepaald kennisniveau vereist en om lid te blijven, moet je vaak bijscholing volgen. Zo helpt je branchevereniging je de ontwikkelingen in je vakgebied te blijven volgen en je kennis actueel te houden.
Goed om te weten: bij veel verzekeraars is het lidmaatschap van je branchevereniging verplicht als je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten.
Focus op wat écht belangrijk is
Je barst van de inspiratie en staat te popelen om je eigen bedrijf op te starten. Het laatste waar je op zit te wachten in die spannende startfase, is dat een klant jou aansprakelijk stelt. Want dat zorgt voor een hoop juridisch getouwtrek én je goede naam komt in het geding.
Daarom geven we je graag nog veel meer informatie en risico-inzichten over aansprakelijkheid. En geven we je tips om je aansprakelijkheidsrisico’s te beperken. Zodat je in bedrijf blijft en kunt focussen op wat écht belangrijk is: ondernemen!
Welke verzekeringen heb ik nodig?
Als je weet welke risico’s je als ondernemer loopt, kun je maatregelen nemen om ze te voorkomen of te beperken.
Voor de risico’s die overblijven, biedt de Rabobank een handig verzekeringspakket voor startende ondernemers: Interpolis ZekerVanJeZaak®.
Hiermee verzeker je in één keer belangrijke bedrijfsrisico's, bijvoorbeeld met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Je regelt het online via Rabobank.nl.
En het mooie is: jouw bedrijfsverzekeringen van ZekerVanJeZaak veranderen met je mee. Ook als je groeit in omzet, personeel of spullen, of als je nieuwe activiteiten oppakt. En dat werkt heel eenvoudig: een keer per jaar vraagt de Rabobank je om jouw gegevens te actualiseren.
Wil jij ook verzekerd starten?
Ga je binnenkort starten met je eigen bedrijf? Of ben je minder dan een jaar geleden gestart? Dan krijg je nu bij de Rabobank de bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering een half jaar gratis!
Verzeker schade die jij, je medewerkers of je producten veroorzaken
De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.