ZZP'er aan het werk

De bedrijfsstagnatieverzekering: zo zit dat

Als je bedrijf langere tijd stilligt door een grote schade, kan dat invloed hebben op jouw inkomsten. Een bedrijfsstagnatieverzekering helpt jou om zo’n periode financieel te overbruggen.

Klanten stappen gemakkelijk over naar de concurrent als het lang duurt voordat je bedrijf weer draait. En die schade hoeft overigens niet eens jóuw bedrijf te overkomen.

Je kunt ook minder aanloop van klanten krijgen doordat het pand van je buurman of van een grote publiekstrekker in de buurt fikse schade heeft opgelopen.

Wat is een bedrijfsstagnatieverzekering?

Met een bedrijfsstagnatieverzekering verzeker je de vermindering van je brutowinst. Deze kan namelijk dalen, als jouw bedrijf tijdelijk stil komt te liggen door een schade. Bijvoorbeeld door brand, extreme weersomstandigheden, inbraak of milieucalamiteit, zoals een asbestbrand.

Wanneer is een bedrijfsstagnatieverzekering van belang?

Na een schade kan het een hele tijd duren voor je de bedrijfsactiviteiten weer kunt oppakken. Hoe lang zijn jouw klanten bereid om te wachten? 

Vaak zien bedrijven hun brutowinst al snel kelderen als hun bedrijf stil komt te liggen. Ook met een eigen financiële reserve kun je dit verschil aan omzet meestal niet zelf opvangen.

Met een goede bedrijfsstagnatieverzekering vergroot je de overlevingskans van jouw bedrijf aanzienlijk.

Gemiddelde premie

In onderstaande tabel geeft verzekeraar Interpolis per branche aan hoeveel klanten voor bedrijfsstagnatie zijn verzekerd en wat de gemiddelde premie is die zij betalen.

Bedrijfsstagnatieverzekering vergelijkingen premies     

Wat wordt door een bedrijfsstagnatieverzekering gedekt?

Bij een bedrijfsstagnatieverzekering ontvang je een vergoeding wanneer jouw brutowinst door omstandigheden daalt.

Je krijgt de vergoeding tijdens de herstelfase: de tijd die nodig is om de schade te herstellen, op te ruimen of te saneren. En om vergunningen aan te vragen en je pand te herbouwen. 

Je kunt ook rekenen op een financiële vergoeding voor de eventuele extra kosten om jouw bedrijfsactiviteiten zo snel mogelijk weer op te pakken. Zoals de kosten die je maakt om vervangende bedrijfsruimte te huren of om jouw marktpositie weer te herstellen.

Voorbeelden vergoedingen

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

 • Je voorraad bouwmaterialen gaat door brand verloren. Het duurt lang voordat je nieuwe materialen hebt. Je hebt hierdoor tijdelijk minder omzet. Door een brand bij de buren is er veel rook-, roet- en waterschade in jouw kantoor. Je moet een week sluiten om alles schoon te laten maken. Hierdoor mis je omzet.
 • Door stormschade is je pand beschadigd. Herstel duurt weken. Je hebt hierdoor tijdelijk geen of minder omzet.
 • Machines of belangrijke onderdelen daarvan zijn gestolen. Door de lange levertijd van deze specialistische onderdelen ligt je fabriek lange tijd stil.
 • Bij een onderneming bij jou in de straat is bij een brand asbest vrijgekomen. Pas als al het neergedwarrelde asbest is verwijderd, wordt de straat weer vrijgegeven. Klanten kunnen jouw bedrijf niet bereiken, waardoor jij omzet misloopt.
 • Een enorm populair woonwarenhuis trekt veel winkelend publiek aan op de woonboulevard waar jij je winkel hebt. Na een wolkbreuk stort het platte dak van het warenhuis in en sluit het tijdelijk haar deuren. Ook voor jou een fikse tegenvaller. Je krijgt minder aanloop en mist daardoor omzet.

Wat is niet verzekerd?

Helaas verzeker je niet alles met een bedrijfsstagnatieverzekering. De volgende situaties zijn niet verzekerd:

 • Een omzetdaling die niet komt door een verzekerde schade. Bijvoorbeeld als je een klant verliest omdat hij ontevreden is over jouw product, service of de prijs
 • Schade die is veroorzaakt door een natuurramp (aardbeving, overstroming) of door het uitvallen van een energiebron.
 • Neerslagschade die is veroorzaakt door slecht onderhoud van je pand.

Hoe kun je schade voorkomen?

Gelukkig kun je zelf ook iets doen om (berijfs)schade te voorkomen.

 • Een op de drie branden ontstaat door defecte elektrische installaties. Laat deze daarom regelmatig keuren door een erkend vakman.
 • Voorkom brandstichting: plaats brandbare materialen (pallets, kisten, kliko's) op minimaal 10 meter afstand van de gevel van je bedrijfspand.
 • Laat bij platte daken regelmatig de dakgoten en dakbedekking controleren om waterschade te voorkomen.

Hier vind je meer relevante inzichten en tips om schade aan je bedrijfspand te voorkomen.

Trends in bedrijfsstagnatie

Het weer verandert sterk: er is vaker schade door storm, wateroverlast of blikseminslag. De herbouwkosten worden ook hoger. Omdat gemeentes strengere eisen stellen aan inrichting, stankoverlast, geluidshinder en (brand)veiligheid. Ook de milieueisen worden zwaarder.

Daarnaast maken omwonenden vaker bezwaar tegen herbouw. Daardoor kan het lang duren voor je weer in bedrijf bent. Consumenten en afnemers vinden online snel een nieuwe leverancier en komen niet vanzelfsprekend terug naar jouw bedrijf.

Welke verzekering is geschikt voor startende ondernemers?

Rabobank biedt een handig verzekeringspakket voor startende ondernemers: Interpolis ZekerVanJeZaak®. Hiermee verzeker je als starter in één keer je belangrijkste bedrijfsrisico's, zoals bedrijfsstagnatie. Je regelt het online via Rabobank.nl

En het mooie is: jouw bedrijfsverzekeringen van ZekerVanJeZaak veranderen met je mee. Ook als je groeit in omzet, personeel of spullen, of als je nieuwe activiteiten oppakt. En dat werkt heel eenvoudig: een keer per jaar vraagt de Rabobank je om jouw gegevens te actualiseren.

Bijgewerkt op: 26-06-2019

Wat vind je van dit artikel?

x5
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nu zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait. Gebruik de rekentool om uit te rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.829 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.