ZZP'er aan het werk

De bedrijfsstagnatieverzekering: zo zit dat

Wist jij dat veel ondernemers failliet gaan na een grote schade, zoals brand? En dan niet door de directe schade: nee, vaak is vooral de stilstand funest. Klanten lopen immers weg wanneer het te lang duurt om een bedrijf opnieuw op te bouwen. Een bedrijfsstagnatieverzekering kan jou helpen om je bedrijf financieel door zo’n zware en onzekere tijd heen te slepen.

Wat is een bedrijfsstagnatieverzekering?

Als jouw bedrijf straks (gedeeltelijk) stil komt te liggen door een schade, ben je met een bedrijfsstagnatieverzekering verzekerd voor het wegvallen van de brutowinst. Deze daalt namelijk, doordat jouw inkomsten wegvallen, maar je vaste lasten vaak wel gewoon doorlopen. 

Let op: je ontvangt bij deze zakelijke verzekering een vergoeding als de bedrijfsstagnatie is veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, storm, inbraak of milieuschade. Bij jouw bedrijf, bij je buurman of bij een belangrijke publiekstrekker in de buurt. Of in het winkelcentrum of kantoorpand waarin jouw onderneming gevestigd is. 

Wat verzeker je hiermee precies?

Bij een bedrijfsstagnatieverzekering ontvang je een vergoeding wanneer jouw brutowinst door omstandigheden (tijdelijk) daalt. Je krijgt de vergoeding tijdens de herstelfase: de tijd die nodig is om de schade te herstellen, op te ruimen of te saneren. En om vergunningen aan te vragen en je pand te herbouwen. 

Ook voor de eventuele extra kosten om jouw bedrijfsactiviteiten zo snel mogelijk weer op te pakken, kun je rekenen op een financiële vergoeding. Zoals de kosten die je maakt om vervangende bedrijfsruimte te huren of om jouw marktpositie weer te herstellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

 • Jouw pand is tot op de grond toe afgebrand. Opnieuw beginnen is niet gemakkelijk. Allereerst duurt het een tijdje voordat alle vergunningen rond zijn, omdat het bestemmingsplan is gewijzigd en omwonenden bezwaar aantekenen. En daarna loopt de bouw een flinke vertraging op. In de tussentijd ligt jouw bedrijf stil.
 • Bij een onderneming bij jou in de straat is bij een brand asbest vrijgekomen. Pas als al het neergedwarrelde asbest is verwijderd, kan de straat worden vrijgegeven. Klanten kunnen jouw bedrijf niet bereiken, waardoor jij omzet misloopt.
 • Een enorm populair woonwarenhuis trekt veel winkelend publiek aan op de woonboulevard waar jij een winkel hebt. Na een wolkbreuk stort het platte dak van het warenhuis in en moet het bedrijf tijdelijk haar deuren sluiten. Ook voor jou een fikse tegenvaller. Je krijgt minder aanloop en mist omzet.

Wat is niet verzekerd?

 • Een omzetdaling die niet komt door een verzekerde schade. Bijvoorbeeld als je een klant verliest omdat hij ontevreden is over jouw product, service of de prijs
 • Schade die is veroorzaakt door een natuurramp (aardbeving, overstroming) of door het uitvallen van een energiebron.
 • Neerslagschade die is veroorzaakt door slecht onderhoud.

Wanneer is een bedrijfsstagnatieverzekering van belang?

Na een schade kan het een hele tijd duren voor je de bedrijfsactiviteiten weer kunt oppakken. Denk aan omwonenden die bezwaar aantekenen tegen jouw herbouwplannen. Hoe lang zijn jouw klanten bereid om te wachten? 

Vaak zien bedrijven hun brutowinst al snel kelderen als hun bedrijf stil komt te liggen. Ook met een eigen financiële reserve kun je dit verschil aan omzet meestal niet zelf opvangen. Met een goede bedrijfsstagnatieverzekering vergroot je de overlevingskans van jouw bedrijf aanzienlijk.

In onderstaande infographic heeft verzekeraar Interpolis de meestvoorkomende oorzaken (en het gemiddelde bijkomende schadebedrag) voor je op een rij gezet.

Bedrijfsstagnatie graphic Interpolis

Hoe kun je schade voorkomen?

 • Een op de drie branden ontstaat in of door elektrische installaties. Laat deze daarom regelmatig keuren door een erkend vakman.
 • Plaats geen materialen (pallets, kisten, kliko's) tegen de gevel om brandstichting en diefstal te voorkomen.
 • Laat bij platte daken regelmatig de dakgoten en dakbedekking controleren om waterschade te voorkomen.
 • Merk en registreer diefstalgevoelige spullen, zoals gereedschap, steigers, ladders en aanhangwagens. Zo maak je ze minder aantrekkelijk voor inbrekers.

Wat zijn de trends op dit gebied?

 • Het weer verandert sterk: er is vaker schade door storm, wateroverlast of blikseminslag.
 • De schadebedragen worden steeds hoger.
 • Consumenten en afnemers vinden sneller een nieuwe leverancier en komen niet vanzelfsprekend terug naar jouw bedrijf.

Welke verzekering is geschikt voor starters?

Een relevant verzekeringspakket voor starters en kleine ondernemers is Interpolis ZekerVanJeZaak®. Hiermee verzeker je in één keer je belangrijkste risico's, zoals bedrijfsstagnatie. 

Bijgewerkt op: 10-05-2019

Wat vind je van dit artikel?

x6
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Eindelijk, vakantie! Dat heb je wel verdiend als ondernemer. Maar als jij lekker op vakantie bent, wie let er dan op de spullen die achterblijven in jouw bedrijf of in je bestelbus?

Zo bescherm je jouw spullen tijdens de vakantie

Goed voorbereid op vakantie gaan
Goed voorbereid op vakantie gaan

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen immers nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of Allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Debiteurenverzekering
  Met een debiteurenverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nou zelf regelt of uitbesteedt. 

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait. Gebruik de tool om uit te rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.278 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.