Checklist - Klanten vinden - home

Checklist: klanten vinden

Ga jij helemaal lekker qua acquisitie of laat je nog saleskansen liggen? Gebruik de checklist om te ontdekken wat je nog kunt doen om topklanten te vinden. 

1. Waar zitten je klanten?

Je hebt in je ondernemings- of marketingplan vast al omschreven wat je primaire doelgroep is en op welke branches jij je richt.

Een valkuil voor starters: te laag mikken. Je probeert bijvoorbeeld wel of een winkel bij jou in de stad je product wil verkopen, maar gaat niet koffie drinken met de grootste distribiteur in jouw niche.

Of: je steekt energie in mensen die enthousiast zijn over je dienst, maar die er straks waarschijnlijk niet echt voor gaan betalen. En je klopt (nog) niet aan bij een groter bedrijf dat wél een goed budget heeft om jou in te huren. 

2. Vind jij netwerken belangrijk genoeg?

Om je nieuwe bedrijf onder de aandacht te brengen bij potentiële klanten of opdrachtgevers, kun je diverse marketingtools inzetten. De belangrijkste voor startende ondernemers is intensief netwerken, zowel on- als offline.

Online kan dat bijvoorbeeld via platforms als LinkedIn of Twitter; offline via bijvoorbeeld de plaatselijk sport- of muziekvereniging, je familie en vriendenkring of op het schoolplein van je dochter. 

Aan de slag: haal meer uit je netwerk-activiteiten

 • Geen transactie, maar een relatie. Je wilt geen koelkast verkopen, maar het idee dat jij verstand hebt van koelapparaten en dat je de potentie hebt om een betrouwbare zakenrelatie te worden.
 • Wees zichtbaar. Bied bijvoorbeeld aan om een presentatie of workshop te geven tijdens een netwerkbijeenkomst. Inspiratie nodig? Lees Speech! Verbeter je presentatievaardigheden.
 • Luister meer, praat minder. Stel vragen, bijvoorbeeld over de problemen waar de prospect wellicht tegenaan loopt. Lees hoe je echt klantinzicht krijgt
 • Houd contact, ook via social media. Daarmee maak je van een vluchtige ontmoeting een langer durende relatie. 
 • Wees gewoon jezelf. Netwerken is in het begin vaak ongemakkelijk en juist daarom is het belangrijk dat je jezelf blijft. Dat hou je het langst vol en wekt het meeste vertrouwen. Doe de test: welk type ondernemer ben jij? 
 • Zoek de klik. De kans dat iemand echt fan van je bedrijf wordt, is veel groter als er ook een persoonlijke klik is. Bovendien is het voor jou als ondernemer dan ook veel leuker om dan zaken te doen. Zie netwerken dus niet als een 'moetje' buiten je comfort zone, maar als een kans om leuke mensen en dus écht goede klanten te vinden.
  andres

  Succesvolle administratie

  Je zakelijke én privé-administratie op orde houden? Een zakelijke rekening is voor startende ondernemers het 1e halfjaar gratis en je opent 'm in 5 minuten.

  Meer weten

3. Kun je een potentiële klant overtuigen?

Oké, iemand is enthousiast over je product of dienst, maar ga je ook een deal sluiten? Zorg dat het voor een potentiële klant of opdrachtgever duidelijk is wat jij hem te bieden hebt. Onderzoek of je jouw toegevoegde waarde scherp genoeg in beeld hebt door aan de slag te gaan met je business model canvas

Durf concreet te worden: "Het lijkt me te gek om dit voor je te gaan doen. Zal ik gaan begroten?"

Heb je een supergoede positie? En is iemand duidelijk geinteresseerd? Durf dan ook concreet te worden: "Zullen we kijken of we een deal kunnen sluiten?", "Het lijkt me te gek om dit voor je te gaan doen. Zal ik gaan begroten?" Het is een valkuil voor starters om veel energie te steken in mensen die uiteindelijk geen geld overhebben voor je idee.

Gratis download: uurtarief berekenen

Hoe bepaal jij je uurtarief? Eén euro per uur is vaak al minimaal € 1.000 erbij per jaar. En wat is hét moment om je tarief te verhogen? Download de gratis whitepaper vol tips en tricks. 

4. Doe je genoeg met referenties?

Een mooie recommendation op LinkedIn, goede reviews of likes op Instagram of Facebook zijn goud waard. Stuurt een klant een mooi mailtje om je te bedanken na een klus? Vraag of je hem of haar mag citeren op je site.

Je kunt ook een paar enthousiaste klanten (laten) interviewen voor je site. Zo'n 'testimonial' geeft je prospect vertrouwen. Zorg natuurlijk altijd dat je referenties akkoord gaan met het gebruik van de tekst. 

5. Investeer je genoeg in je bestaande netwerk?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het werven van klanten zeven keer zo veel (tijd en geld) kost als als het onderhouden van je bestaande professionele netwerk. Koester bestaande contacten en verbrand nooit schepen achter je.

Je kunt heel simpel connecties warm houden: like en reageer op social-posts, stuur kerstcadeautjes, deel relevant nieuws en geef af en toe een gratis advies weg. Zo (her)vind je als ondernemer heel vaak interessante klanten en opdrachten. 

Bijgewerkt op: 25-01-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemen kun je leren, wordt wel eens gezegd. Hoewel ook hier oefening zeker kunst baart, helpt het wel als je over bepaalde karaktereigenschappen beschikt die het leven van een ondernemer makkelijker kunnen maken.

Zzp
Beschik jij over waardevolle ondernemerskwaliteiten?
Beschik jij over waardevolle ondernemerskwaliteiten?

Klanten en acquisitie

Als pas gestarte ondernemer of zzp'er sta je vast te trappelen om aan de slag te gaan. Maar heb je al uitzicht op genoeg opdrachten om een vliegende start met jouw bedrijf te maken? Zonder klanten en opdrachtgevers kom je namelijk niet ver.

Een potentiële klant vinden is één ding, de klus ook daadwerkelijk binnenhalen is een ander verhaal. Op deze pagina's lees je onder andere tips over het vinden van klanten, het plegen van acquisitie en wat je wel (of juist niet) moet doen tijdens een pitch of verkoopgesprek.​

 1. Hoe bepaal je de juiste doelgroep?
 2. Checklist: klanten vinden doe je zo
 3. Cold calling eng? Zo kom je wel goed voor de dag (aan de telefoon)
 4. De grootste netwerkvalkuilen voor starters

Tip: krijg je een keer te maken met een ontevreden klant of opdrachtgever? Lees hier hoe je dit oplost.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.