Checklist: klanten vinden

Bijgewerkt op 13 juni 2023
4 min  leestijd
34.025
Auteur: Marieke Leijnen
checklist klanten vinden

Ga jij helemaal lekker qua acquisitie of laat je nog saleskansen liggen? Gebruik de checklist om te ontdekken wat je nog kunt doen om topklanten te vinden. 

Je bedrijf is gestart, maar nu volgt de volgende stap: klanten vinden. Hoe pak je dit aan? Met onze checklist helpen we je op weg. Klik op één van de links om direct naar het onderwerp te gaan:

  1. Klanten vinden: waar zitten ze?
  2. Vind jij netwerken belangrijk genoeg?
  3. Kun jij een potentiële klant overtuigen?
  4. Doe je genoeg met referenties?
  5. Investeer je genoeg in je bestaande netwerk?

1. Klanten vinden: waar zitten ze?

Je hebt in je ondernemings- of marketingplan vast al omschreven wat je primaire doelgroep is en op welke branches jij je richt.

Een valkuil voor starters: te laag mikken. Je probeert bijvoorbeeld wel of een winkel bij jou in de stad je product wil verkopen, maar gaat niet koffie drinken met de grootste distributeur in jouw niche.

Of: je steekt energie in mensen die enthousiast zijn over je dienst, maar die er straks waarschijnlijk niet echt voor gaan betalen. En je klopt (nog) niet aan bij een groter bedrijf dat wél een goed budget heeft om jou in te huren. 

2. Vind jij netwerken belangrijk genoeg?

Om je nieuwe bedrijf onder de aandacht te brengen bij potentiële klanten of opdrachtgevers, kun je diverse marketingtools inzetten. De belangrijkste manier voor startende ondernemers om klanten te vinden is intensief netwerken, zowel on- als offline.

Online kan netwerken en klanten vinden bijvoorbeeld via platforms als LinkedIn; offline via bijvoorbeeld de plaatselijke sportvereniging, je familie en vriendenkring of op het schoolplein van je kinderen. 

Aan de slag: haal meer uit je netwerk-activiteiten

  • Geen transactie, maar een relatie. Je wilt geen koelkast verkopen, maar het idee dat jij verstand hebt van koelapparaten en dat je de potentie hebt om een betrouwbare zakenrelatie te worden.
  • Wees zichtbaar. Bied bijvoorbeeld aan om een presentatie of workshop te geven tijdens een netwerkbijeenkomst. Inspiratie nodig? Lees Speech! Verbeter je presentatievaardigheden.
  • Luister meer, praat minder. Stel vragen, bijvoorbeeld over de problemen waar de prospect wellicht tegenaan loopt. Lees hoe je echt klantinzicht krijgt
  • Houd contact, ook via social media. Daarmee maak je van een vluchtige ontmoeting een langer durende relatie. 
  • Wees gewoon jezelf. Netwerken is in het begin vaak ongemakkelijk en juist daarom is het belangrijk dat je jezelf blijft. Dat hou je het langst vol en wekt het meeste vertrouwen. Doe de test: welk type ondernemer ben jij? 
  • Zoek de klik. De kans dat iemand echt fan van je bedrijf wordt, is veel groter als er ook een persoonlijke klik is. Bovendien is het voor jou als ondernemer dan ook veel leuker om dan zaken te doen. Zie netwerken dus niet als een 'moetje' buiten je comfort zone, maar als een kans om leuke mensen en dus écht goede klanten te vinden.

Voorbeeld ondernemingsplan

  • Vergroot je kansen op een succesvolle start
  • Een compleet plan met handige tips
Download gratis voorbeeld

3. Kun je een potentiële klant overtuigen?

Oké, iemand is enthousiast over je product of dienst, maar ga je ook een deal sluiten? Zorg dat het voor een potentiële klant of opdrachtgever duidelijk is wat jij hem te bieden hebt. Onderzoek of je jouw toegevoegde waarde scherp genoeg in beeld hebt door aan de slag te gaan met je business model canvas

Durf concreet te worden: "Het lijkt me te gek om dit voor je te gaan doen. Zal ik gaan begroten?"

Heb je een supergoede positie? En is iemand duidelijk geinteresseerd? Durf dan ook concreet te worden: "Zullen we kijken of we een deal kunnen sluiten?", "Het lijkt me te gek om dit voor je te gaan doen. Zal ik gaan begroten?" Het is een valkuil voor starters om veel energie te steken in mensen die uiteindelijk geen geld overhebben voor je idee.

Gratis download: uurtarief berekenen

Hoe bepaal jij je uurtarief? Eén euro per uur is vaak al minimaal € 1.000 erbij per jaar. En wat is hét moment om je tarief te verhogen? Download de gratis whitepaper vol tips en tricks. 

4. Doe je genoeg met referenties?

Een mooie recommendation op LinkedIn, goede reviews of likes op Instagram of Facebook zijn goud waard. Stuurt een klant een mooi mailtje om je te bedanken na een klus? Vraag of je hem of haar mag citeren op je site.

Je kunt ook een paar enthousiaste klanten (laten) interviewen voor je site. Zo'n 'testimonial' geeft je prospect vertrouwen. Zorg natuurlijk altijd dat je referenties akkoord gaan met het gebruik van de tekst. 

5. Investeer je genoeg in je bestaande netwerk?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat klanten werven zeven keer zo veel (tijd en geld) kost als als het onderhouden van je bestaande professionele netwerk. Koester bestaande contacten en verbrand nooit schepen achter je.

Je kunt heel simpel connecties warm houden: like en reageer op social-posts, stuur kerstcadeautjes, deel relevant nieuws en geef af en toe een gratis advies weg. Zo (her)vind je als ondernemer heel vaak interessante klanten en opdrachten. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten