4 gouden tips voor een levensvatbare startup

4 gouden tips voor een levensvatbare startup

Ieder jaar gaan talloze enthousiaste ondernemers van start met hun onderneming. Niet al deze initiatieven groeien uit tot succesvolle bedrijven. Sommige starters stranden helaas nog voordat ze hun ondernemersdroom volledig hebben kunnen realiseren. Een goed voorbereide start telt voor twee. Hoe vergroot je jouw kansen op succes? 

In dit artikel leg ik uit welke elementen cruciaal zijn voor de start van een levensvatbaar bedrijf. Dit doe ik graag, zodat jij beter voorbereid van start gaat en van jouw startup een succesvolle onderneming kunt maken.
 
De vier elementen die je nodig hebt voor een levensvatbare start zijn samen te vatten in de kreet: ‘DARE to Start!’. Daarbij staat DARE niet alleen voor Durf, maar deze vier letters vertegenwoordigen ook alle cruciale elementen die van levensbelang zijn voor een bedrijf: 

 1. Droom/doel
 2. Ambitie
 3. Realiteitszin
 4. Energie

Het hebben van een Droom is het begin van je ondernemerschap. Wanneer je deze droom wilt realiseren, verandert dit element vanzelf in een Doel. Het hebben van een ondernemersdroom alleen is niet voldoende. Om te weten hoe je jouw bedrijf gaat vormgeven, is het heel belangrijk om jouw droomdoel zo helder mogelijk te formuleren. 

Hoe concreter, hoe beter

Droom jij van een eigen bedrijf, maar weet je niet exact wat voor type onderneming bij jou past of welke producten je wilt verkopen? Dan is de kans groot dat jouw droom nooit echt van de grond zal komen. Om de kans op een succesvolle start te vergroten, moet je jouw droomdoel zo concreet mogelijk maken.
 
Besteed aandacht aan je ondernemersdroom. Leer jouw droomdoel van binnen en van buiten kennen. Zorg ervoor dat je voor jezelf zo helder mogelijk maakt hoe jouw bedrijf eruit gaat zien. Maak er bijvoorbeeld een collage van of schrijf een ondernemingsplan. Zo komt een ondernemersdroom steeds meer tot leven. 

'Onmisbaar: de ambitie om jouw ondernemersdroom ook écht te realiseren.'

Ambitie is essentieel 

Heb je een helder droomdoel voor ogen? Dan is het essentieel dat je de ambitie voelt om jouw ondernemersdroom ook daadwerkelijk te realiseren. Je hebt namelijk een flinke dosis motivatie nodig om jouw bedrijfsplannen uit te voeren en je doel na te streven. Het opzetten van een succesvol bedrijf gaat immers niet vanzelf.
 
Ga daarom bij jezelf na of je als startende ondernemer jouw loopbaan vorm kan geven. Dit kan al door jezelf simpelweg een cijfer tussen 1-10 te geven voor de innerlijke drive die je voelt om van jouw bedrijf een succes te maken. 

Scoor je lager dan een 7? Dat hoeft niet per se te betekenen dat er te weinig ondernemersbloed door je aderen stroomt, maar wellicht is dit nog niet het juiste moment of heb je een andere trigger nodig om echt ervoor te durven gaan. 

'Een levensvatbaar bedrijf starten is balanceren tussen je persoonlijke tempo en je professionele groei.'

Realistisch plan

Wanneer de ondernemersdroom goed is uitgewerkt en jij genoeg ambitie hebt om er vol voor te gaan, is het verstandig om ook de realiteitszin in beschouwing te nemen. Hoeveel tijd heb je naar schatting nodig om jouw idee te realiseren? Check of je ideeën hierover ook haalbaar zijn. 

Een levensvatbaar bedrijf starten is balanceren tussen je persoonlijke tempo en je professionele groei:

 • Wat kun je aan? 
 • Welke stappen kun je zetten? 
 • Hoeveel tijd geef jij jezelf hiervoor?
 • Is jouw plan realistisch en goed te realiseren? 

In de praktijk kosten dingen vaak meer tijd dan je hiervoor had gereserveerd. Houd hiermee rekening in de planning: het is beter om om jezelf ruimte te geven om ergens uit te lopen of iets in een later stadium in te halen. Tip: toets jouw plannen ook bij anderen en vraag om feedback. 

Een gezonde hoeveelheid Energie is essentieel om de startup te laten uitgroeien tot een levensvatbare onderneming. Zeker bij kleine bedrijven is de energie die jij erin stopt onmiddellijk voelbaar. Dit geldt in het bijzonder wanneer je als startende ondernemer een verzorgend of hulpverlenend vakgebied hebt, waarbij er direct contact is met je klant. 

Niet alleen de hoeveelheid energie die je startfase investeert is belangrijk; het gaat vooral om de intentie van die energie. Potentiële klanten voelen onmiddellijk of jij met hart en ziel onderneemt (link schoonheden). Juist bij kleine praktijken en eenmanszaken is een energieke houding een belangrijke factor in de levensvatbaarheid van het bedrijf.  

Met bovenstaande ‘'DARE to Start'-ingrediënten creëer je een levensvatbare basis voor jouw nieuwe bedrijf. En daarmee vergroot je jouw beurt de kansen op een succesvol ondernemersbestaan. 

Advies nodig? 

Kom je er ondanks de 4 gouden tips in dit artikel toch niet uit? Dan is er nog een vijfde sleutel naar succes, namelijk: om hulp durven vragen. Je start weliswaar als (zelfstandig) ondernemer, maar je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen. 


Auteur Petra JacobiOver deze auteur

Petra Jacobi (35) is starterscoach voor ondernemers en eigenaar van Centraal Coaching. Zij ondersteunt vrouwelijke startende ondernemers bij het realiseren van hun ondernemersdroom. Haar specialiteit is o.a. het bieden van persoonlijke coaching rondom belemmeringen van angst en onzekerheid. Volg Petra ook op:

Bijgewerkt op: 02-03-2016 Gepubliceerd op:
02-03-2016

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x3
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Je hebt de stap genomen om te starten als zzp’er, maar wat komt hier allemaal bij kijken? Een spoedcursus zzp'er worden aan de hand van vijf basisvoorwaarden: van een ondernemingsplan schrijven tot het openen van een zakelijke rekening.

Starten zzp'er met zaak
Starten zzp'er met zaak

Bedrijfsplan

Een bedrijf starten begint met een bedrijfsplan. Dit document, ook wel ondernemingsplan of businessplan genaamd, brengt de haalbaarheid van jouw plannen in kaart.

Businessplan

Hier vind je concrete tips en tools voor een ondernemersplan om een goede start te maken met jouw bedrijf, te beginnen met:

 1. ​Maak een bedrijfsplan in 10 stappen
 2. Checklist: het opstellen van een businessplan
 3. Download hier de gratis whitepaper (PDF): een ondernemersplan in 10 stappen
 4. Ondernemingsplan template: download een gratis invulmodel

Meer tips vind je onder Ondernemingsplan maken of download hier een voorbeeld van een goed ondernemersplan.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.