De 11 wettelijke voorwaarden voor een factuur

Bijgewerkt op 30 mei 2023
3 min  leestijd
414
Auteur: Marieke Leijnen
factuur voorwaarden

Een factuur opstellen, hoe doe je dat? De Belastingdienst geeft een aantal wettelijke vereisten waaraan je factuur moet voldoen. Staan deze gegevens er niet op? Dan is de factuur ongeldig.

Klik op één van de links om direct naar het onderwerp te gaan:

Voorwaarden factuur: wat is verplicht?

Als je een factuur gaat opstellen, moet je hier in elk geval de volgende 11 gegevens op zetten:

 1. Je omzetbelastingnummer;
 2. Het factuurnummer: facturen moeten doorlopend zijn genummerd;
 3. De factuurdatum;
 4. Je naam en adres;
 5. De naam en het adres van je afnemer;
 6. De datum van de levering of de dienst;
 7. De hoeveelheid en soort geleverde goederen;
 8. De omvang en de soort geleverde diensten;
 9. Per omzetbelastingtarief:
  1. de eenheidsprijs exclusief omzetbelasting;
  2. eventuele kortingen als die niet in de eenheidsprijs zijn opgenomen;
  3. het toegepaste BTW-tarief;
  4. de vergoeding;
 10. Bij vooruitbetaling: de datum van betaling, als die afwijkt van de factuurdatum;
 11. Het BTW-bedrag (de omzetbelasting).

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Wanneer is een factuur rechtsgeldig?

Als je factuur niet aan de bovengestelde vereisten voldoet, is hij niet rechtsgeldig. Dan kan de ontvanger bijvoorbeeld geen gebruik maken van de btw-aftrek.

Dat geldt natuurlijk ook voor jezelf: controleer de facturen die je ontvangt op bovenstaande criteria. Je kunt anders problemen krijgen met de aftrek van btw.

Voorbeeld factuur

Op zoek naar een voorbeeld bij het opstellen van je factuur? Download de gratis PDF door op de afbeelding te klikken. Zo weet je zeker dat je factuur aan alle voorwaarden voldoet.

Image
Factuur voorbeeld

Factuurmanagement

Behalve de wettelijk verplichte informatie op een factuur, moet je ook bedenken wat verder voor je klant belangrijke informatie kan zijn om te vermelden. Vraag vooraf aan je klant of je speciale informatie op je factuur moet zetten. Aan wie moet je de factuur richten en mailen? En moet je bijvoorbeeld nog een inkoopnummer vermelden?

Zorg ook dat er geen fouten in je factuur staan. Controleer alle bedragen goed. Heb je bijvoorbeeld de btw verkeerd berekend? Dan is de kans groot dat je factuur later betaald wordt dan gewenst.

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van de handige Factuurmanagement functionaliteit van Rabo Business Banking. Hiermee kun je eenvoudig en snel je eigen facturen maken en versturen en krijg je automatisch een seintje als je factuur betaald is. Zo ben je zo min mogelijk tijd kwijt aan je administratie en weet je zeker dat je factuur aan alle eisen voldoet waardoor je snel uitbetaald krijgt.

Veelgestelde vragen voorwaarden factuur​​​​​

 • Aan welke voorwaarden moet je factuur voldoen?
  Er zijn elf voorwaarden waar je factuur aan moet voldoen om deze rechtsgeldig te laten zijn. Denk bijvoorbeeld aan je omzetbelastingnummer en het factuurnummer. Een compleet overzicht van de voorwaarden én een gratis factuur voorbeeld vind je in dit handige artikel.
 • Wanneer is een factuur rechtsgeldig?
  Een factuur is rechtsgeldig als er aan alle door de Belastingdienst gestelde voorwaarden wordt voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het vermelden van je omzetbelastingnummer en van het factuurnummer. Een compleet overzicht van de voorwaarden én een gratis factuur voorbeeld vind je in dit handige artikel.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

 

Meer over boekhouding en administratie

Meer over boekhouding en administratie
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten