Hoe kom ik aan geld voor mijn bedrijf?

Bijgewerkt op 22 december 2015
4 min  leestijd
5.855
Auteur: Marieke Leijnen
Hoe kom ik aan geld voor mijn bedrijf?

Sparen. Eigenlijk draait het daar allemaal om bij de zoektocht van een starter naar geld voor zijn onderneming. Knoop de volgende financiële adviezen van schrijver, ondernemer, bestuurder en radio- en televisiepresentator Ruud Hendriks in jouw oren.

 

1. Maak een Business Model Canvas

Een centimeters dik businessplan is niet meer van deze tijd. "Een van de enige investeerders die zo'n telefoongids op het bureau wil hebben liggen, is de bank. En dáár kom je als starter niet meer zomaar aan geld", weet Hendriks. "Tenzij je veel zekerheden of ervaring hebt." 

Hij adviseert daarom om een Business Model Canvas te maken. "Twee A4'tjes met de negen belangrijkste elementen van het bedrijf zoals jij die voor ogen hebt. Daar ben je in plaats van een paar máánden, een paar dagen mee bezig. Vervolgens valideer je dat plan, door in gesprek te gaan met potentiële klanten. Blijkt het businessmodel niet aan te sluiten, kun je het Business Model Canvas bijstellen." Scheelt weer een paar maanden werk dat compleet de prullenbak in verdwijnt. 

2. Spaar en bespaar

Probeer jouw plan uit te voeren met zo min mogelijk geld van anderen. Dit wordt ook wel 'bootstrapping' genoemd. Spaar! Hendriks: "En zorg dat je elke euro die je niet hoeft uit te geven, ook bespaart. Er zijn zo veel kosteloze tools en programma's, die net zo goed zijn als betaalde varianten. Gebruik in plaats van jouw telefoon bijvoorbeeld Google Hangout, Skype of Whatsapp om te communiceren. En maak ook gebruik van het gratis Google Analytics in plaats van een betaalde tool."

Financiering

Geld nodig?

Je kunt op verschillende manieren aan geld komen. Bekijk dit handige overzicht van Rabobank om te zien welke financiering het beste bij jou past.

Vormen van financiering

3. Vraag vrienden en bekenden

Hendriks: "Stap naar vrienden en bekenden en zeg: 'Jongens, jullie kennen mijn idee. Jullie kennen mij goed, weten hoe slim ik ben, hoe hard ik heb gewerkt. Zouden jullie bereid zijn daar wat geld in te stoppen?'" In het boek I'm Hungry opperen hij en mede-schrijver Patrick de Zeeuw de optie om een vriend aandeelhouder te maken. 

Waarschuwend: "Hieraan kleven wel risico's. Juist door die jarenlange relatie denken mensen elkaar echt goed te doorgronden en communiceren ze minder. Het grootste deel van de startende bedrijven eindigt simpelweg door ruzie tussen de eigenaren." Hendriks tipt om eens in de maand met elkaar om de tafel te gaan zitten, eventueel onder leiding van een mediator. Welke zaken spelen er, zijn er irritaties?

4. Zoek het verder

Verdiep je in crowdfunding, het business angels network of een acceleratorprogramma. Allemaal manieren om aan geld te komen. "Je moet een beetje creatief zijn voor deze opties", vindt Hendriks. 

In het boek I'm Hungry wordt daaraan toegevoegd: "Crowdfunding is bij uitstek geschikt voor creatieve of charitatieve projecten die anders niet tot stand zouden kunnen komen." Daarbij wel de waarschuwing: "Crowdfunding is door het gebrek aan regelgeving en de aard van vragende bedrijven wel riskant. De financiers hebben weinig garanties."

5. Vervolgfinanciering

Heb je eenmaal een beginpotje? Dan ben je er nog niet, waarschuwt Hendriks. "Sowieso onderschatten veel starters hoe lang het duurt voordat uiteindelijk het geleende geld beschikbaar is. Sommige ondernemers denken dat als je elkaar de hand schudt en het eens bent over het bedrag, het geld ook snel beschikbaar is. Terwijl dit meestal twee tot drie maanden duurt." 

Ook merkt Hendriks dat veel bedrijven vergeten dat ze met dat eerste beetje geld niet direct naar winst toe groeien. "Denk na over een volgende ronde. Zorg dat je tijdig aan vervolgfinanciering gaat werken en wees hierover eerlijk naar je financiers toe."  

[Bron: MKB Servicedesk]

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Lees ook

Wat kost het om een bedrijf te starten?
De 7 vragen die een investeerder jou zeker gaat stellen
Waar kan ik (voldoende) startkapitaal krijgen?
5 financieringsmogelijkheden voor starters
9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers

Meer over financieren en investeren

Meer over financieren en investeren
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten