marieke

Checklist: het schrijven van een goede e-mail

Als startende ondernemer bent u wekelijks aardig wat tijd kwijt met het actief benaderen van nieuwe klanten of opdrachtgevers. Dat kunt u telefonisch doen, maar ook per mail. Uw prospect ontvangt diezelfde dag echter vaak ook goede aanbiedingen van uw concurrenten. Hoe vergroot u de kans dat juist uw bericht wordt geopend? Dat leest u in onderstaande checklist: het schrijven van een goede e-mail.

1. Voeg de juiste onderwerpregel toe

Als u een nieuwe klant of opdrachtgever een e-mail gaat sturen, moet u zich eerst afvragen waarvoor u de organisatie of persoon wilt benaderen. Wat is uw uiteindelijke doel? Wilt u een aantrekkelijke aanbieding (veertig procent korting op kantoorartikelen) onder de aandacht brengen of juist in contact komen met een specifieke afdeling? In beide gevallen moet u rekening houden met hoe de ontvanger denkt. Wat voor soort zin zal hem of haar 'triggeren' uw e-mail te openen in plaats van het bericht van uw concurrent?

Het uitgangspunt van een goede onderwerp-regel is dat deze nieuwsgierig maakt. Tip: als u aan het netwerken bent en via-via aan het betreffende e-mailadres bent gekomen, vermeld uw netwerkcontact dan in de onderwerp-regel ("Ik heb uw contactgegevens gekregen van Anna Jansen". De ontvanger zal dan eerder willen weten aan wie Anna Jansen zijn of haar gegevens heeft doorgestuurd.

2. Maak het persoonlijk

Potentiële klanten zien graag dat u persoonlijke aandacht aan hun organisatie besteedt. Het versturen van één standaard opgestelde massamail aan tientallen bedrijven in dezelfde sector, waarin u hooguit de naam van de geadresseerde aanpast, is in dat opzicht dus niet zo verstandig. U scoort meer punten als uit uw persoonlijke bericht blijkt dat u voorafgaand aan het versturen van de aanbieding al enig vooronderzoek heeft gepleegd en weet aan wie u uw e-mail richt; gebruik dus liever niet de algemene aanheffing "Geachte mevrouw, meneer", maar zorg ervoor dat u kunt schrijven: "Geachte meneer Van Ginneken".

Geef dus in uw e-mail concreet aan waarom u denkt dat uw product of dienst goed aansluit op de wensen van het bedrijf dat u benadert. Houd er daarnaast rekening mee dat u het juiste taalgebruik hanteert. Bij het benaderen van een nationale energiemaatschappij of advocatenkantoor is formeel taalgebruik vanzelfsprekender dan wanneer u contact opneemt met een lokaal stukadoorsbedrijf.

3. Kies het juiste tijdstip

Evenals de aanhef en inhoud van een e-mail moet het tijdstip van verzending ook kloppen. U kunt natuurlijk nooit exact voorspellen wat het meest rustige moment voor de ontvangende partij is om zijn of haar inbox eens rustig bij te werken, maar over het algemeen zijn er wel een paar richtlijnen waarmee u rekening kunt houden. Zo staat de maandagochtend bijvoorbeeld al jaren bekend als het 'spitsuur' op het gebied van het bijwerken van e-mails.

Wat dat betreft maakt u meer kans als u uw bericht in het midden van de week en rond het middaguur verstuurt. U kunt natuurlijk wel vooruitwerken door de e-mails eerder te schrijven en later te verzenden. Dit is mogelijk in bijvoorbeeld Outlook en GMail, maar online zijn ook diverse prorgramma's te vinden waarmee u eenvoudig e-mailberichten kunt opstellen die u pas op een latere dag en/of tijdstip wilt versturen. Voorbeelden hiervan zijn Rightinbox, LetterMeLater en SendLaterEmail.

4.Zorg voor een correcte afsluiting

Als het u is gelukt om de aandacht van de ontvanger gedurende het hele bericht vast te houden, heeft u het al goed gedaan. Maar u wilt natuurlijk wel graag een reactie op uw aanbod. Om die reden is het correct afsluiten van uw e-mail net zo belangrijk als de inhoud van de rest van het bericht. Zorg er daarom voor dat u afsluit met een duidelijk verzoek. Als u een afspraak wilt maken om de verdere details van uw aanbod te bespreken, maak het de ontvanger dan zo gemakkelijk mogelijk om uw uitnodiging te accepteren.

Houd hierbij voor ogen dat hoe minder moeite een prospect hiervoor hoeft te doen, des te groter de kans dat hij of zij bereid is te reageren. Stel dus bij het maken van een afspraak ook altijd voor om naar hun kantoor toe te komen op een voor hen geschikte dag/tijdstip. En vermeld uw contactgegevens, waaronder uw telefoonnummer, bij voorkeur niet alleen onderaan de e-mail, maar ook in de laatste alinea van het bericht. "Voor vragen ben ik bereikbaar op telefoonnummer…".

Lees ook

6 slimme cold calling tools
4 tips voor een groter en waardevol netwerk
Starten met sales? Vermijd deze 5 valkuilen
6 slimme verkooptechnieken voor starters
Zo wordt uw persbericht wel gelezen
6 tips voor het maken van een goede eerste indruk
3 voordelen van een zakenlunch

Gepubliceerd op:
07-03-2013

Wat vind je van dit artikel?

x8
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemen kun je leren, wordt wel eens gezegd. Hoewel ook hier oefening zeker kunst baart, helpt het wel als je over bepaalde karaktereigenschappen beschikt die het leven van een ondernemer makkelijker kunnen maken.

Zzp
Beschik jij over waardevolle ondernemerskwaliteiten?
Beschik jij over waardevolle ondernemerskwaliteiten?

Klanten en acquisitie

Als pas gestarte ondernemer of zzp'er sta je vast te trappelen om aan de slag te gaan. Maar heb je al uitzicht op genoeg opdrachten om een vliegende start van jouw bedrijf te realiseren? Zonder klanten en opdrachtgevers zul je namelijk niet ver komen.

Een potentiële klant vinden is één ding, de klus ook daadwerkelijk binnenhalen is een ander verhaal. Op deze pagina's vind je onder andere tips over het vinden van klanten, het plegen van acquisitie en wat je wel (of juist niet) moet doen tijdens een pitch of verkoopgesprek.​

  1. Hoe bepaal je de juiste doelgroep?
  2. Checklist: klanten vinden doe je zo
  3. Cold calling eng? Zo kom je wel goed voor de dag (aan de telefoon)
  4. De grootste netwerkvalkuilen voor starters

Tip: krijg je een keer te maken met een ontevreden klant of opdrachtgever? Lees hier hoe je dit oplost.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.