De beste oliebollen

5 lessen van oliebollen-ondernemers

Die lange rij klanten op 31 december krijgt een oliebollen-ondernemer niet cadeau. Dit zijn de lessen van de beste oliebollenkramen. Ze zijn relevant voor elke startende ondernemer. 

1. Locatie, locatie, locatie én moment

Op de markt, bij het station, naast de doe-het-zelf-winkel: de meest succesvolle oliebollen-ondernemers staan op de plekken waar veel mensen langskomen. Denk aan gezellige shopplekken of locaties waar veel forensen langslopen met lekkere trek én tijd om even een oliebol te halen.

Neem jouw locatie net zo serieus als een oliebollen-ondernemer dat doet. 

Oliebollen-ondernemers nemen hun locatie bloedserieus. En terecht. Soms wil een gemeente vanwege nieuwbouw of andere plannen een standplaatsvergunning intrekken. Grote kans dat je dit in de lokale media leest. De uitbater van de kraam zal tot het uiterste gaan om zijn of haar a-locatie te behouden. Denk aan handtekeningenacties en verhitte inspreekmomenten bij de gemeenteraad.

Neem jouw locatie net zo serieus als een oliebollen-ondernemer. Steek veel energie in het ontdekken van de beste locatie voor jouw bedrijf. Waar zijn jouw klanten? En zijn ze daar ook op het moment dat jouw product relevant voor ze is? Als je die plek hebt gevonden: spaar kosten noch moeite om hem te veroveren. 

2. Focus: alles klopt en is duidelijk voor klanten

Een goede oliebollenkraam heeft een helder concept en een duidelijke focus. De uitstraling past ook helemaal in de sfeer van de feestmaand. Kom je in augustus langs dezelfde gebakkraam, dan loop je er misschien gedachteloos aan voorbij. De snackkraam die dan succes heeft, sluit in alles aan bij je zomergevoel, met gekleurde vlaggetjes en ijsjes.

Tip: werk aan een sterk merk met een goed marketingplan

Ook als je een app lanceert of winkel opent, is focus op de beleving van je klant essentieel. Herkent hij of zij je merk in alles terug? Sluiten je product en de beleving aan bij wat je klant verwacht en nodig heeft? En idealiter: roept je merk - zoals een oliebollenkraam - een sterk, positief gevoel op? 

3. Lage kostprijs: de basis voor een goede marge

Hoe minder je product kost om te maken, hoe meer ruimte er is voor marge. Vaksite Bakkerswereld rekende bakkers voor hoe lucratief oliebollen kunnen zijn (richtbedragen): 

  • € 0,85 per bol verkoopprijs
  • € 0,12 per bol aan grondstoffen
  • € 0,10 per bol voor personeel
  • € 0,50 per verkochte oliebol winst

NB: het gaat hierbij om bakkers die in of bij hun gewone winkel oliebollen erbij doen. Omdat de bakkers aan het eind van het jaar veel directe en indirecte kosten wel gemaakt hebben, zijn er waarschijnlijk niet veel aanvullende kosten die de kostprijs verhogen naast grondstoffen en personeel.  

Tip: lees meer over kostprijs berekenen.

Oliebollen, friet en ijsjes zijn klassieke voorbeelden van producten met een lage kostprijs. Heb je een product met dure grondstoffen of kostbare schakels in de keten? Juist dan is het goed om af en toe aan oliebollen-ondernemers te denken. Doe je alles wel efficiënt en goedkoop genoeg?

4. Innovatie (ook als je klant geen verandering wil)

In de Amsterdamse Pijp zijn de afgelopen tien jaar talloze koffietentjes en hippe restaurants uit de grond gestamd. Niet zo gek dat juist daar ook succesverhalen zijn van oliebollen-ondernemers die biologische of volkoren oliebollen verkopen.

Over het algemeen scoort de oliebol echter juist vanwege het nostalgische karakter en de vertrouwde smaak. Een extra snuf kaneel kan voor een kritische klant al te veel verandering zijn. Jeroen Brokking van Bakkerij Brokking uit IJsselstein won in 2016 de AD Oliebollentest.

Hij vertelde in die krant dat hij al eerder meedeed, maar toen experimenteerde met rum. 'Raar bijsmaakje', oordeelde de jury. Een les voor de bakker om gewoon de klassieke bol te perfectioneren.

Tip: Innoveren kan en moet altijd, al is je product nog zo'n klassieker. 

Ook als ze niet aan grootmoeders recept tornen, innoveren succesvolle oliebollen-ondernemers. Denk aan hogere kwaliteit van de ingrediënten; betere apparatuur of zaken als service, bestel- en betaalgemak; een Facebookpagina of uitbreiding van het assortiment met internationale zoete snacks zoals churros.  

5. Knallen op het juiste moment: 100% gáán als het moet

De allerbelangrijkste les van oliebollenondernemers is dat je er 100% voor gaat op het juiste moment. Een oliebollen-ondernemer slaat de All You Need Is Love-kerstspecial of de Die Hard-marathon waarschijnlijk over, omdat de decembermaand de piektijd is.

Of je nu zzp'er in de advocatuur bent of een concept store wilt openenen: ontdek wat jouw piektijden zijn. En bedenk of je snel genoeg kunt bijschakelen of opschalen als je bedrijf sneller groeit dan je dacht.

Bijgewerkt op: 11-12-2018

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Als ondernemer hoop je dat klanten of opdrachtgevers straks bij jou een product of dienst afnemen (en niet bij de concurrent). Met behulp van de marketingmix leer je hoe jij de doelgroep het best kunt benaderen.

Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan
Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan

Marketing en reclame

Het inzetten van marketingtools en reclamemethoden is een prima manier om jouw bedrijf bij de doelgroep te promoten en een product of dienst goed in de markt te zetten. Maar welke mogelijkheden heb je hiervoor als starter tot je beschikking en hoe zet je de eerste stap? Hieronder vind je meer informatie over het fijne samenspel tussen marketing en reclame. Zo kom je bijvoorbeeld meer te weten over:


Nu populair op Ikgastarten: lees de 4 tips voor het maken van reclame voor jouw startup.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.