Een goede contentmarketingstrategie opstellen: zo doe je dat - home

Het geheim van een goede contentmarketingstrategie

Voor startende ondernemers kan een contentmarketingstrategie een goede mogelijkheid zijn om producten en kennis onder de aandacht te brengen. In dit artikel gaan we in op de volgende vragen: wat is contentmarketing, wat kun je hiermee als merk of bedrijf bereiken en hoe stel je een goede strategie samen?

Contentmarketing, wat is dat? 

Contentmarketing is een marketingtechniek waarbij je relevante en waardevolle content creëert en verspreidt. Je vervult een behoefte van de doelgroep door jouw content beschikbaar te stellen. Tegelijkertijd heeft dit als doel jouw klanten tot actie aan te zetten. Dit kan onder meer gaan om het delen van jouw content via verschillende social media-kanalen, zoals Twitter, Instagram of LinkedIn. 

Content is een verzamelnaam voor informatie die je kunt delen. Dat kan zijn in tekst, beeld of video. De term slaat meestal op online informatie.

Contentmarketing is dus niet eenzijdig reclame maken voor jouw producten of diensten, maar kenmerkt zich juist door de communicatie met potentiële klanten, zonder dat je op directe wijze iets probeert te verkopen.

Je biedt een oplossing voor een probleem en presenteert jezelf als deskundige of autoriteit op jouw vakgebied. Door het geven en delen van betrouwbare en waardevolle informatie bied je met jouw content (variërend van tekst tot video's en whitepapers) een toegevoegde waarde. 

Social media: 30 ideeën in 30 minuten

Waarom zou je aan contenmarketing beginnen? 

Als je deze vorm van marketing besluit toe te passen, moet je wel bereid zijn om hier de nodige tijd en moeite in te steken. Contentmarketing bedrijven vereist een lange adem, omdat je de bekendheid langzaam opbouwt.

Een advertentie plaatsen of een reclamecampagne lanceren is tijdelijk, contentmarketing is structureel. Je wilt dat potentiële kopers veranderen in (vaste) klanten en in het beste geval zelfs online ambassadeurs van jouw bedrijf worden. Je gaat dus proberen om met hen een relatie op te bouwen voor de lange termijn. 

Een van de doelen van contentmarketing is dan ook dat anderen over jou of je producten praten en aanbevelingen geven. Je kunt namelijk zelf nog zo hard roepen wat een mooi product of dienst je levert, maar als anderen dit doen, is dat een onbetaalbare vorm van promotie. Geen betere free-publicity dan positieve mond-tot-mondreclame. 

Hoe bereik je de doelgroep?

Contentmarketing draait dus om het geven van betrouwbare informatie, maar hoe bereik je hiermee de juiste doelgroep? Dit kun je doen door zowel offline als online-kanalen te gebruiken om de informatie te verspreiden en te delen. 

Laten we in dat opzicht eens naar Albert Heijn kijken, dat met Allerhande een uitstekend voorbeeld van een succesvolle contentmarketingstrategie in handen heeft. Een geslaagd project dat het resultaat is van een jarenlange inspanning. Oorspronkelijk was Allerhande een tijdschrift, maar inmiddels is het een combinatie van online (site, social, app) en offline (het magazine). 

De Allerhande is een hele andere uiting dan de wekelijkse aanbiedingenfolder. De grootgrutter presenteert zich als autoriteit op het gebied van voeding. Tegelijkertijd is er een duidelijke link met de winkel, waar je de ingrediënten van de recepten kunt kopen. Offline en online komen hierin dus op een mooie manier samen.  

Hoe pak je het aan?

Je hebt een platform nodig om informatie te delen. In de meeste gevallen is dit in eerste instantie jouw zakelijke website. Bezoekers komen niet vanzelf bij je langs, ze moeten er wel naar toe worden doorverwezen.

Door middel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) haal je veel potentiele klanten naar jouw website toe. Hiermee zorg je ervoor dat jouw website online beter vindbaar wordt. Lees ook: SEO-trends 2018: vindbaar in Google.

Deel informatie 

Wees vooral niet bang om informatie weg te geven op jouw website. Het idee van contentmarketing is juist dat je kennis deelt. Als iemand anders jouw informatie hergebruikt en hierbij verwijst naar de bron (dat ben jij), is dat alleen maar goed omdat je zo jouw bereik doeltreffend vergroot.

De website is in dat opzicht hét podium om te laten zien dat je voldoende kennis in huis hebt, dat je goed bent in je vak en dat je deze kennis op een duidelijke manier weet uit te dragen. 

IkGaStarten is trouwens ook een voorbeeld van contentmarketing, waarbij het delen van betrouwbare informatie heel belangrijk is. Dit platform is van de Rabobank, voor startende ondernemers. Hier biedt de Rabobank veel onafhankelijke content, bijvoorbeeld over belastingzaken of marketing, die relevant is voor startende ondernemers. Daarnaast delen we ook inzichten op basis van expertise van de Rabobank, zoals retailtrends

Zet de juiste social media-kanalen in

Door actief te zijn op sites als Facebook, LinkedIn en Twitter is de kans groot dat je potentiële klanten bereikt. Social media biedt nieuwe mogelijkheden om bekendheid voor jouw bedrijf te generen en je als autoriteit te presenteren. Langzaam bouw je een steeds groter netwerk van volgers op, waardoor je bereik steeds groter wordt. 

Zoek op LinkedIn bijvoorbeeld relevante groepen en deel daar je kennis en expertise. Je kunt deelnemen aan discussies, vragen beantwoorden, interessante artikelen van jezelf of uit jouw vakgebied aandragen of tips geven. Je presenteert jezelf als autoriteit op jouw vakgebied. Op termijn kan dat waardevolle contacten opleveren en dat is precies wat je wilt bereiken in een groep.

Via Twitter kun je kennisartikelen, nieuws of andere inhoudelijke informatie (her)publiceren. Dat is een eenvoudige manier om te laten zien dat je verstand van zaken hebt. Ook verwijzen naar andere nieuws- en informatiebronnen zal jouw deskundigheid onderstrepen. 

Handige tips hierbij zijn het meerdere keren aanbieden van jouw content (alleen dan net op een andere manier), zodat het niet een directe kopie van een eerdere tweet is. Verstuur verder tweets mét afbeeldingen: dit vergroot niet alleen aanzienlijk de kans op een retweet, maar triggert een lezer ook meer om op de link te klikken.

Ga discussies niet uit de weg

Als je als deskundige gevonden wilt worden, moet je jezelf laten zien. Dit doe je uiteraard door je werk goed te doen, maar ook door je mening te laten horen en te reageren op reacties onder een artikel. Ga de dialoog aan met bezoekers!

Schroom verder niet om een afwijkende mening te geven (mits je jouw standpunt goed kunt onderbouwen). Blogs die discussie opleveren, genereren al snel meer verkeer op social media en dat leidt weer tot extra bezoekers op je website. Een goed voorbeeld hiervan is dit artikel over de verschillen (en voor en -nadelen van) Apple en Windows dat eerder op deze website is gepubliceerd.

Evalueer de strategie

Als je eenmaal een contentmarketingstrategie hebt opgesteld en hiermee aan de slag bent gegaan, is het belangrijk om de resultaten regelmatig te evalueren en analyseren.

Je wilt immers wel weten wat al die tijd en noeste arbeid heeft opgeleverd.

Dit kun je doen aan de hand van SMART-doelstellingen: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. 

Als je meer bezoekers naar je website wilt trekken, is dit meetbaar via de (unieke) pageviews. Ook kan het aantal retweets of reacties dat je krijgt als graadmeter dienen.

Op de website van Intermediair vind je een uitgebreide uitleg over de voorwaarden om tot de juiste doelen te komen.

Als je de concurrentie beter in kaart wilt brengen, kan toepassing van het Vijfkrachtenmodel van Porter uitkomst bieden.

Bijgewerkt op: 24-01-2018

Wat vind je van dit artikel?

x11
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Marketingplan

Het schrijven van een goed marketingplan kan jouw bedrijf een vliegende start geven en werkt op termijn bovendien kostenbesparend. Natuurlijk kun je dit door een extern marketingbureau laten doen, maar als je dit plan zelf schrijft, krijg je ook beter zicht op de marketingstrategie en (haalbaarheid van de) gestelde doelen uit het bedrijfsplan. Hieronder gaan we dieper in op het maken van een goed marketingplan en ontdek je wat hierbij komt kijken, zoals:

  1. Hoe maak je een goed marketingplan? Alles over de marketingmix 2.0
  2. Hoe zet je een product of dienst goed in de markt?

Tip! Het maken van een concurrentie- en/of klantenanalyse kan helpen om een nog beter beeld te krijgen van de markt.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.