Podcast maken als ondernemer: de do's en don'ts

Bijgewerkt op 01 april 2020
4 min  leestijd
1.242
podcast maken als ondernemer

Podcasts zijn een populaire vorm van marketing die je kunt inzetten om je klant te inspireren en vermaken. Benieuwd wat de voordelen zijn én hoe je een eigen podcast maakt?

Wat is een podcast?

Een podcast is een soort losse radio-uitzending die je altijd en overal kunt beluisteren. Er zijn podcasts over elk onderwerp dat je maar kunt bedenken, ook voor startende ondernemers. Denk bijvoorbeeld marketing, acquisitie en succesverhalen van ondernemers.

De naam is een combinatie van de woorden iPod en Broadcast. Je kon deze shows vroeger namelijk vooral op de iPod beluisteren.

Nieuw! Ken je de Ikgastarten-podcast al? Speciaal voor startende ondernemers.

Veel mensen kiezen ervoor om in de auto of in het openbaar vervoer onderweg naar werk te luisteren. Hoe gaaf zou het zijn als ze tijdens die momenten luisteren naar een podcast namens jouw bedrijf!

Waarom een podcast maken als ondernemer?

Mensen luisteren naar podcasts omdat ze vermaakt willen worden, maar nog vaker om iets nieuws te leren. Dit zijn twee positieve associaties die je absoluut wilt koppelen aan jouw product of dienst.

Tip: maak fans van je klanten en maak meer omzet.

Zie het dus als een vorm van reclame, low budget reclame welteverstaan. Je schrijft misschien ook al blogs of neemt vlogs op, waarom zou je dat niet in audiovariant doen?

Voordelen voor je bedrijf

Het maken van een podcast voor je (startende) onderneming heeft een aantal voordelen:

 • Je komt over als een expert
  Door te praten over onderwerpen waar jij met je bedrijf gespecialiseerd in bent, kom je over als een expert. Luisteraars die in de toekomst iemand met jouw expertise nodig hebben, komen zo sneller bij jou uit. Je bouwt een vertrouwensband op met je luisteraars, zij krijgen meer merkbewustzijn.
 • Meer waardevolle connecties
  Veel mensen vinden het hartstikke leuk om een keer te gast te zijn in een podcast. Is er iemand die je graag nog eens zou ontmoeten? Nodig die persoon dan uit voor een interview!
 • Potentiële klanten komen je podcast tegen
  Het handige aan podcasts is dat ze heel makkelijk gedeeld kunnen worden, bijvoorbeeld op social media. Zo komen ze ook terecht bij mensen die jouw bedrijf nog niet kennen
 • Je bestaande klanten blijven in contact
  Een podcast voor je bedrijf is niet alleen handig om nieuwe klanten te bemachtigen, maar ook om de banden met je bestaande klanten aan te halen. Deel je podcast bijvoorbeeld in je nieuwsbrief.

Podcast maken als ondernemer

Om een podcast te maken heb je gelukkig niet veel nodig:

 • Opname-apparatuur (kan ook met een mobiele telefoon)

 • Een goed verhaal
 • Een platform om je podcast te verspreiden

Succesvol van start - stappenplan

Succesvol van start in 5 stappen

Het starten van een eigen bedrijf is een fantastische sprong in het diepe. Met ons stappenplan weet je zeker dat je niets vergeet en ga jij succesvol van start!
 

Aan de slag

  Tips: podcast maken als ondernemer

  Genoeg redenen om te beginnen dus! Vind je het lastig om echt van start te gaan? Deze tips helpen je op weg:

  • Oefening baart kunst! Voor de meeste mensen is het onnatuurlijk om in een microfoon te praten. Geef jezelf wat tijd om beter te worden.
  • Praat rustiger dan je normaal zou doen. Je zult merken dat je onbewust wilt versneller. Het is beter verstaanbaar voor de luisteraar als je een lager tempo aanhoudt.
  • Als je met een vaste tekst werkt, helpt het om de klemtonen te onderstrepen. Zo wordt het makkelijker om lange zinnen uit te spreken.
  • Luister jezelf terug en vraag mensen om feedback. Alleen door kritisch naar jezelf te durven luisteren en anderen om hun mening te vragen, kom je erachter wat er beter kan. 

  De Ikgastarten podcast

  Nieuw op Ikgastarten.nl: de Ikgastarten podcast! In deze serie bespreken we zaken die écht belangrijk zijn voor startende ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan het ideale uurtarief en hoe de zelfstandigenaftrek precies werkt.

  Of laat je inspireren door het startersverhaal van Suzanne van Straaten, oprichter van Sprinklr. Met haar biologische en duurzame planten wil ze de stad een stukje groener maken. Ze introduceerde zelfs een app om je planten te verzorgen. Hoe kwam zij verzeild in een schuur met... schapen?

  Veel succes en plezier bij het maken van je eerste podcast!

  zakelijke rekening afbeelding

  Zakelijke rekening nodig?

  Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

  1e halfjaar € 0,00

  Meer over marketing en reclame

  Meer over marketing en reclame
  Ondernemingsplan

  Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

  Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

  Sluiten