In 15 stappen een eigen Bed & Breakfast

Bijgewerkt op 12 december 2021
10 min  leestijd
3.059
Auteur: Marieke Leijnen
bed & breakfast starten

Een Bed & Breakfast (B&B) beginnen is een ambitie van veel mensen. Je kunt natuurlijk verhuren via Airbnb, maar je kunt het ook grootser aanpakken. In dit stappenplan lees je welke stappen je moet nemen om een professionele Bed en Breakfast te starten.

Je wil een Bed & Breakfast beginnen, maar je weet niet hoe? Wij helpen je op weg met dit doeltreffende plan. In 15 stappen leren we je alles over het beginnen van je eigen Bed & Breakfast.​​​​​​ Direct naar een specifiek onderwerp? klik dan op een van de volgende links:

  1. Schrijf je in bij de KvK en Be­las­ting­dienst
  2. Con­tro­leer het be­stem­mings­plan

  3. Zorg voor piek­fij­ne voor­zie­nin­gen 

  4. Zorg voor vei­lig­heid van je Bed & Break­fast

  5. Verzekeringen voor je Bed & Breakfast

  6. Kies een aan­pak voor ener­gie, wa­ter en af­val

  7. Stel hy­gi­ë­ne­co­des op voor je B&B

  8. B&B: kindvriendelijk (of juist niet)

  9. Stel een nacht­re­gis­ter op en houd dit bij

  10. Neem maat­re­ge­len te­gen le­gi­o­nel­la

  11. Re­ser­ve­rings­soft­wa­re voor Bed & Break­fast

  12. B&B: in­for­ma­tie- en gas­ten­boek

  13. Ver­hu­ren via Airbnb

  14. B&B starten in het buitenland

  15. Prijsstelling van je B&B

1. Schrijf je in bij de KvK en Belastingdienst

Een nieuwe onderneming moet je altijd inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dat is dus ook het geval als je van plan bent om een Bed & Breakfast (B&B) te beginnen.

Als je jouw onderneming hebt ingeschreven bij de KvK, dan hoef je je niet ook nog apart aan te melden bij de Belastingdienst. De KvK geeft deze gegevens namelijk automatisch door aan de fiscus.

2. Controleer het bestemmingsplan

Het kan zo zijn dat je op de gewenste locatie helemaal geen B&B mag openen. Om hierachter te komen, moet je eerst een bezoek brengen aan de gemeente van de vestigingsplaats en het bestemmingsplan controleren.

Omdat veel mensen een Bed & Breakfast in of bij hun woonhuis hebben, is in het pand vaak alleen een woonvoorziening toegestaan. Het verschilt per gemeente of binnen die woonvoorziening toch B&B's of een gastenverblijf zijn toegestaan.

Vaak bestaan er dan speciale voorwaarden, zoals een maximaal aantal kamers of gasten.

Bestemmingsplan wijzigen

Is het in jouw gemeente of situatie niet zomaar toegestaan om een Bed & Breakfast te beginnen? Dan kun je een aanvraag indienen om het bestemmingsplan te wijzigen. Dit is echter vaak een lastig traject.

Een alternatief is het aanvragen van een omgevingsvergunning voor het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening. 

Het kan noodzakelijk zijn dat je flink moet verbouwen. Vraag in dat geval ook eerst een omgevingsvergunning aan. 

3. Zorg voor piekfijne voorzieningen 

Een slechte online review heb je zo te pakken, bijvoorbeeld omdat het toilet niet goed doorspoelt. Zorg dat alle ruimtes en voorzieningen daarom goed in orde zijn.

Breng de buren op tijd op de hoogte van je plannen om een B&B te beginnen. Dit levert vaak iets meer overlast op dan een woonhuis, dus dit is het moment om de omwonenden te betrekken.

Als je een vergunningsaanvraag doet, dan krijgen de buren de kans om hun zegje hierover te doen bij de gemeente. De kans dat iemand bezwaar maakt, wordt kleiner wanneer je vooraf uitlegt wat je precies wil doen en laat zien dat je het serieus aanpakt. 

4. Zorg voor veiligheid van je Bed & Breakfast

Zorg voor brand-, rook- en koolstofmonoxidemelders en veilige vluchtroutes. Kunnen er in jouw B&B meer dan tien personen tegelijk overnachten? Dan ben je verplicht om bij de gemeente een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik aan te vragen.

Als je (in eerste instantie) minder dan tien slaapplaatsen beschikbaar stelt, dan kun je op dit gebied voorlopig volstaan met een gebruiksmelding bij de gemeente.

5. Verzekeringen voor je Bed & Breakfast

Denk ook goed na over welke verzekeringen goed van pas komen wanneer je een Bed & Breakfast begint. Wat kun je bijvoorbeeld doen tegen brand, diefstal of andere incidenten?

Vooral wanneer je een B&B aan huis hebt, betekent dat in de praktijk vaak dat je jouw kostbare spullen deelt met je gasten. Het is dus logisch dat er weleens iets stuk kan gaan. Ben je daarvoor verzekerd?

6. Kies een aanpak voor energie, water en afval

Ook als eigenaar van een B&B kun je niet om alle officiële milieuvoorschriften heen, zoals voor afvalverwerking en geluidsoverlast. Daarnaast kun je op eigen initiatief extra maatregelen nemen om je Bed & Breakfast duurzamer te maken.

Voorbeeld ondernemingsplan horeca

Voorbeeldplan nodig?

Met dit gratis ondernemingsplan voorbeeld voor horecaondernemers helpen wij jou graag op weg.

Download gratis voorbeeld

Denk bijvoorbeeld aan gescheiden afvalinzameling, een biologisch ontbijt, zo min mogelijk voedselverspilling, waterbesparende kranen en groene energie. Relatief kleine maatregelen hebben vaak een groot effect op duurzaamheid.

7. Stel hygiënecodes op voor je B&B

Wellicht verwen je jouw klanten straks ook dagelijks met een vers ontbijtje. Die kans is best groot, want in de meeste gevallen wordt er in een B&B ook eten en drinken bereid voor de gasten.

Daarvoor heb je een geldig HACCP-plan nodig. Daarmee laat je zien dat je werkt volgens een goedgekeurde hygiënecode. Dit dient bijvoorbeeld ter voorkoming van voedselvergiftiging.

HACCP staat voor 'Hazard Analysis Critical Control Points'. Hier vind je de 7 basisprincipes van HACCP. 

8. B&B: kindvriendelijk (of juist niet)

Bedenk of je graag gezinnen met kinderen wilt ontvangen. En zo ja: wat bied je hen aan faciliteiten? Plaats uitsluitend speeltoestellen met een erkend veiligheidskeurmerk, zoals Tüv.

Heb je een groot speeltoestel voor meer dan drie kinderen? Dan moet je dit jaarlijks door een instantie laten keuren. Een logboek bijhouden is niet verplicht. Wel is het handig om bij te houden als er bijvoorbeeld een ongelukje is gebeurd of als iets gerepareerd of vernieuwd is. 

 

Image
BB De Nachtdijk - sfeerafbeelding in tekst 1

Weten hoe het runnen van een B&B er in de praktijk aan toegaat? Lees dan dit interview met Gijs en Ellen de Kok van B&B De Nachtdijk.

9. Stel een nachtregister op en houd dit bij

Als je via jouw Bed & Breakfast overnachtingen aanbiedt, dan ben je in bepaalde gevallen ook verplicht om een doorlopend nachtregister bij te houden. De gemeente kan deze gegevens namelijk nodig hebben voor het heffen van toeristenbelasting.

In het nachtregister houd je bij welke gasten op welke dagen in de B&B een overnachting hebben geboekt. Je registreert de naam en woonplaats van de gast, de datum van aankomst en de datum van vertrek. Daarnaast noteer je welk identiteitsbewijs de gast heeft getoond.

10. Neem maatregelen tegen legionella

Heeft het pand van jouw Bed & Breakfast in het bestemmingsplan van de gemeente een logiesfunctie? Of heeft de locatie een woonfunctie en kunnen er meer dan vijf personen bij je overnachten?

Dan ben je verplicht om legionellapreventiemaatregelen te treffen. Legionella is een gevaarlijke infectie van de luchtwegen. Deze bacteriën kunnen zich onder meer ontwikkelen in leidingwater en (zwem-)badwater. Ook een hottub of jacuzzi leveren risico's op. 

Wat kun je doen om legionella buiten de deur te houden? Zorg ervoor dat de kwaliteit van het leidingwater goed is. Laat regelmatig de leidingen doorspoelen en laat het drinkwater minstens twee keer per jaar controleren op legionella. Je kunt deze meting laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf.

11. Reserveringssoftware voor Bed & Breakfast

Als B&B-ondernemer kun je tegenwoordig eigenlijk niet zonder reserveringssoftware. Zo'n all-in-one-pakket neemt een hoop werk voor je uit handen. Met deze software heb je één handig overzicht met alle lopende reserveringen. Dat biedt veel voordelen:

  • Je ziet in de digitale agenda in één oogopslag hoe het is gesteld met de bezetting.
  • Je weet welke gasten al hebben ingecheckt.
  • Alle betalingen staan netjes op een rij. 
  • Facturen sturen gebeurt automatisch.
  • Het opstellen van bevestigingsmailtjes hoeft niet meer, dat doet de software. 
  • Je bent minder tijd kwijt aan de administratie.
  • Reserveringssoftware zorgt voor veel gemak en verkleint de kans op fouten. 

Buma en Sena

Zet je je Spotify-zondagochtendmuziek aan in de ontbijtruimte waar je jouw gasten het ontbijt serveert? Je moet daarvoor een licentie aanvragen bij Buma en Sena. Ook televisiekijken is niet zonder licentie toegestaan. 

12. B&B: informatie- en gastenboek

Het is een heerlijke start van het verblijf: je geeft je gasten een warm welkom met een boek of map vol leuke tips over wat je in de buurt kunt doen.

Let wel op wanneer je dit wil doen: de Stichting Reprorecht incasseert namelijk vergoedingen voor het kopiëren uit boeken, tijdschriften, kranten en andere publicaties.

Als jij bijvoorbeeld voor een brochure van jouw B&B kopieën gebruikt uit auteursrechtelijk beschermde werken, dat moet je daarover jaarlijks een vaste vergoeding betalen aan deze stichting. Lees er meer over: Reprorecht voor ondernemers: zo werkt het.

13. Verhuren via Airbnb

Het is tegenwoordig erg populair om een kamer te verhuren via Airbnb. Dit online platform brengt huurders en gasten bij elkaar. Je kunt zelf je prijzen bepalen, en Airbnb brengt 3% per reservering in rekening.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening voor jouw horecabedrijf online of in de app in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

14. B&B starten in het buitenland

Heb je zin in een nog groter avontuur en wil je een B&B starten in het buitenland? Dan heb je weer met andere regelgeving te maken. Een goede voorbereiding is dus erg belangrijk. In welk land wil je je gaan vestigen, en welke regels gelden daar? Welke vergunningen heb je nodig?

Verder heb je ook te maken met een andere taal en cultuur. In een ander land werkt alles net even anders dan je gewend bent. Het eten is anders. Wat serveer je bijvoorbeeld als ontbijt aan je buitenlandse gasten? Kun je communiceren met je gasten? Het is raadzaam om goed over dit soort vragen na te denken voordat je naar het buitenland vertrekt.

15. Prijsstelling van je B&B – hoe pak je dat aan?

Ook niet onbelangrijk: hoe bepaal je de kamerprijs van je B&B? Dat ligt er onder andere aan of je een B&B in het buitenland of in Nederland begint. In ons land is de gemiddelde kamerprijs voor twee personen ongeveer € 75, inclusief ontbijt en toeristenbelasting. In het buitenland gelden andere prijzen.

Daarnaast is het natuurlijk afhankelijk van wat jij te bieden hebt als B&B. Hoe meer luxe, hoe hoger de prijs. Heb je bijvoorbeeld een B&B in een populaire badplaats? Dan kun je wellicht een hogere kamerprijs vragen. 

De prijsstelling is een kwestie van vraag en aanbod. Door lokaal marktonderzoek te doen, krijg je meer kennis op basis waarvan je de kamerprijs vast kunt stellen.

Meestgestelde vragen over het beginnen van een Bed & Breakfast:

  • Welke stappen moet je nemen om een B&B te beginnen?
    Om een B&B te beginnen, moet je je eerst inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Ook is het handig om het bestemmingsplan van de gewenste locatie te controleren. In dit handige stappenplan vind je alle andere stappen die je kunt doorlopen om een Bed & Breakfast te beginnen.
  • Wat levert een B&B op?
    Dat is afhankelijk van welke kosten je maakt, hoeveel kamers je kunt verhuren en voor welke kamerprijs. In Nederland is de gemiddelde kamerprijs voor 2 personen ongeveer € 75. Dat is inclusief ontbijt en toeristenbelasting. In het buitenland kan de gemiddelde kamerprijs hoger of lager zijn. Het ligt ook aan de locatie van je B&B, hoe populair is deze plek bijvoorbeeld?
  • Welke regels zijn er voor het starten van een B&B?
    Heeft het pand van jouw Bed & Breakfast in het bestemmingsplan van de gemeente een logiesfunctie? Of heeft de locatie een woonfunctie en kunnen er meer dan vijf personen bij jou overnachten? Dan ben je verplicht om legionellapreventiemaatregelen te treffen. Verder moet je in bepaalde gevallen een nachtregister bijhouden. Zorg ook voor brand-, rook- en koolstofmonoxidemelders en veilige vluchtroutes. En vergeet niet het bestemmingsplan te controleren van je B&B.
  •  

Lees ook

Een eigen horecabedrijf in 12 stappen
Starten vanuit loondienst in 7 stappen
Een bedrijfsplan in 10 stappen

Meer over ondernemingsplan maken

Meer over ondernemingsplan maken
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten