bed & breakfast beginnen Nederland

In 12 stappen een eigen bed & breakfast

Droom jij ervan om ooit een bed & breakfast (B&B) te beginnen? Je kunt natuurlijk verhuren via Airbnb, maar je kunt het ook grootser aanpakken. In dit stappenplan lees je welke stappen je moet nemen om er een professioneel bedrijf van te maken. 

1. Schrijf je in bij de KvK en Belastingdienst

In welke branche je ook een bedrijf start, je moet jouw onderneming altijd inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dat is dus ook het geval als je van plan bent om een bed & breakfast (B&B) te exploiteren.

Als je jouw onderneming hebt ingeschreven bij de KvK, hoef je je niet ook nog apart aan te melden bij de Belastingdienst. De KvK geeft deze gegevens automatisch door aan de fiscus.

2. Controleer het bestemmingsplan bij je gemeente 

Het kan zijn dat je op de gewenste locatie helemaal geen B&B mag openen. Om hierachter te komen, moet je daarom eerst een bezoek brengen aan de gemeente van de vestigingsplaats en het bestemmingsplan controleren.

Omdat veel mensen een B&B in of bij hun woonhuis hebben, is in het pand vaak alleen een woonvoorziening toegestaan. Het verschilt per gemeente of binnen die woonvoorziening toch B&B's of een gastenverblijf is toegestaan. Vaak zijn er dan speciale voorwaarden, zoals een maximaal aantal kamers of gasten.

Is het in jouw gemeente of situatie niet zomaar mogelijk om een bed and breakfast te beginnen? Dan kun je een aanvraag indienen om het bestemmingsplan te  wijzigen. Dit is vaak een lastig traject.

Een alternatief is het aanvragen van een omgevingsvergunning voor het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening. 

3. Zorg voor piekfijne voorzieningen (met vergunning en blije buren!)

Een slechte online review heb je zo te pakken, bijvoorbeeld omdat het het toilet niet goed doorspoelt. Zorg dat alle ruimtes en voorzieningen goed in orde zijn. Betekent dit dat je even flink moet verbouwen? Vraag dan een omgevingsvergunning aan. 

Breng op tijd de buren op de hoogte van je plannen. Vaak levert een logies in de straat al iets meer overlast op dan een woonhuis, dus dit is het moment om de omwonenden te betrekken.

Als je een vergunningsaanvraag doet, krijgen de buren natuurlijk ook de kans hierover hun zegje te doen bij de gemeente. De kans dat iemand bezwaar maakt, is natuurlijk kleiner als je vooraf uitlegt wat je wilt en laat zien dat je het serieus aanpakt. 

4. Check de veiligheid: is er brand-, rook- en CO-gevaar?

Zorg voor brand-, rook- en koolstofmonoxidemelders en veilige vluchtroutes. Kunnen er in jouw B&B meer dan tien personen tegelijk terecht voor een overnachting? Dan ben je verplicht een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik bij de gemeente aan te vragen.

Indien je (in eerste instantie) minder dan tien slaapplaatsen beschikbaar kunt stellen, kun je op dit gebied voorlopig volstaan met een gebruiksmelding bij de gemeente.

5. Kies een aanpak voor energie, water en afval

Ook als eigenaar van een B&B kun je niet om alle officiële milieuvoorschriften heen, zoals voor afvalverwerking en geluidsoverlast. Daarnaast kun je natuurlijk extra maatregelen nemen om je bed and breakfast meer eco te maken.

Denk aan gescheiden afvalinzameling, een biologisch ontbijt, zo min mogelijk voedselverspilling, waterbesparende kranen en groene energie. Kleine maatregelen hebben vaak een groot effect.

6. Kies of je alcohol gaat verkopen

Een gast die 's avonds voor het eten een borrel bestelt of iemand die tijdens een barbecue graag zijn hamburger wegspoelt met een biertje? Dat is geen probleem, zolang je als eigenaar wel beschikt over een geldige drank- en horecavergunning. 

Dan mag je wettelijk gezien alcoholische dranken verkopen. Deze vergunning kun je aanvragen bij jouw gemeente. Lees hier meer over de huidige Drank- en Horecawet.

7. Stel een hygiënecode op

Ga je jouw klanten straks ook een vers ontbijtje op bed brengen? De kans is groot dat jij hier iets mee wilt doen, want in de meeste gevallen wordt er in een B&B ook eten en drinken bereid voor de gasten.

Je hebt daarvoor een geldig eigen HACCP-plan nodig of je kunt aantonen dat je werkt volgens een goedgekeurde hygiënecode. Hiermee doe je alles om bijvoorbeeld voedselvergiftiging te voorkomen. 

HACCP staat voor 'Hazard Analysis Critical Control Points'. Het is een analyse van kritische punten waarop je extra moet letten.

Hier vind je de 7 basisprincipes van HACCP. 

8. Maak je B&B kindvriendelijk (of juist niet)

Bedenk of je graag gezinnen met kinderen wilt ontvangen. En zo ja: wat je hen biedt aan faciliteiten voor kinderen. Kies alleen speeltoestellen met een erkend veiligheidskeurmerk, zoals Tüv.

Heb je een groot speeltoestel voor meer dan drie kinderen? Dan moet je dit toestel ook jaarlijks door een keuringsinstantie laten keuren.

Een logboek bijhouden is niet verplicht, maar het is voor jezelf ook handig om bij te houden als er bijvoorbeeld een ongelukje is gebeurd of als iets gerepareerd of vernieuwd is. 

9. Stel een nachtregister op en houd dit bij

Als je via jouw B&B overnachtingen aanbiedt, ben je in bepaalde gevallen ook verplicht om een doorlopend nachtregister bij te houden. Jouw gemeente kan deze gegevens namelijk nodig hebben voor het heffen van toeristenbelasting.

10. Neem maatregelen om legionella te voorkomen

Heeft het pand van jouw B&B in het bestemmingsplan van de gemeente een logiesfunctie? Of heeft de locatie een woonfunctie en kunnen er meer dan vijf personen bij jou overnachten?

Dan ben je verplicht om legionellapreventiemaatregelen te treffen. Legionella is een gevaarlijke infectie van de luchtwegen. Deze bacteriën kunnen zich onder meer ontwikkelen in leidingwater en (zwem-)badwater. Ook een hottub of jaccuzzi levert risico's op. 

11. Onderzoek of je licenties nodig hebt voor tv of muziek

Jouw Spotify-zondagochtendmuziek valt ineens onder de regels voor afspelen in het openbaar als je die aanzet in de ontbijtruimte waar je jouw gasten het ontbijt serveert.

Je moet daarvoor een licentie aanvragen bij Buma en Sena. Ook tv-kijken is niet zonder licentie toegestaan. Als je een controle krijgt, kan de boete hoog oplopen. 

Om over na te denken: doe je een klassiek muziekje bij de croissantjes of niet? Jouw 'Sunday Morning Chill'-playlist valt volgens Buma onder 'afspelen in het openbaar' als je die afspeelt voor je gasten.

12. Informatie- en gastenboek maken (en soms reprorecht betalen)

Het is een heerlijke start van het verblijf: je geeft je gasten een warm welkom met een boek of map vol leuke tips over wat je in de buurt kunt doen.

Let wel op: Stichting Reprorecht incasseert vergoedingen voor het kopiëren uit boeken, tijdschriften, kranten en andere publicaties.

Als jij bijvoorbeeld voor een brochure van jouw B&B kopieën gaat maken uit auteursrechtelijk beschermde werken, zul je daarover jaarlijks een vaste vergoeding moeten betalen aan deze stichting.

Lees er meer over in het artikel Reprorecht voor ondernemers: zo werkt het.

Tip! Weten hoe het er in de praktijk aan toegaat om een succesvol B&B te runnen? Lees dan dit interview met Gijs en Ellen de Kok van B&B De Nachtdijk.

Lees ook

Een eigen horecabedrijf in 12 stappen
Checklist horecavergunningen
Starten vanuit de WW in 7 stappen
Stappenplan: een eigen bedrijf starten
Starten vanuit loondienst in 7 stappen
Een bedrijfsplan in 10 stappen

Bijgewerkt op: 09-04-2018

Wat vind je van dit artikel?

x52
x15

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.872 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.