De start van | Marieke Webdesign

Bijgewerkt op 04 juli 2020
7 min  leestijd
2.570
Marieke Webdesign

Als telg uit een echte ondernemersfamilie droomde Marieke Kuit al vroeg van een leven als ondernemer. Anderhalf jaar geleden waagde ze de sprong, met een eigen bureau voor websites.

Naam: Marieke Kuit
Bedrijf: Marieke Webdesign
Actief in: Websites bouwen
Gestart in: 2018
Website: https://mariekewebdesign.nl/

Midden in het Noord-Hollandse Schagen, pal naast het gemeentehuis, vind je een witte, statige notariswoning. Het is Pand Raak, een oud postkantoor dat tegenwoordig dienst doet als flexwerkplek, kantoor en vergaderruimte voor bedrijven en zzp'ers.

Dit is de plek waar Marieke Kuit gemiddeld genomen twee dagen in de week te vinden is. Ze is de oprichter van Marieke Webdesign en doet precies wat haar bedrijfsnaam je al vertelt: websites bouwen.

 

Image
Marieke Webdesign

Mooie plek hier!

"Dat is het zeker. Deze kamer op de eerste verdieping heb ik gereserveerd voor ons gesprek.  Normaal gesproken werk ik beneden in de algemene ruimte en daar lunchen we ook met z'n allen. Ik heb er bewust voor gekozen om niet alleen maar thuis te werken, want dan komen de muren al snel op je af. Hier is altijd reuring en kom ik in contact met andere zelfstandigen. Dat heeft me zelfs al een paar keer een opdracht opgeleverd."

Ik heb er bewust voor gekozen om niet alleen maar thuis te werken, want dan komen de muren al snel op je af.

Hoe is jouw ondernemersavontuur begonnen?

"Ik ben tien jaar bedrijfsleider geweest in een kledingzaak en was daarna nog een poosje adviseur voor particulieren in het bankwezen. Vervolgens heb ik me laten omscholen tot multimedia-engineer. Dat wil zeggen dat je leert programmeren." 

"Mijn ambitie was om startende ondernemers te gaan helpen en daarom ben ik me na deze opleiding gaan verdiepen in WordPress. De eerste website was voor mijn ouders en broertje die samen een kassenbouwbedrijf runnen. Vanaf dat moment was het voor mij duidelijk: dit wordt het. Ik wilde altijd al iets voor mezelf starten en wist nu ook waarin."

Was het moeilijk om klanten te vinden?

"Dat is me alles meegevallen. Ik woon in een klein dorp en al snel zong het daar rond dat Marieke wel wist hoe je websites moest bouwen. Zo kwam ik dus via via aan mijn eerste opdrachtgever, Viona Kapsalon. Het meest lastige aspect vond ik toen nog om een prijs te bepalen voor mijn diensten, je bent als starter toch al snel bang dat je teveel vraagt. Inmiddels weet ik wat ik waard ben."

Hoe ziet het traject van eerste gesprek tot oplevering van de website eruit?

"We beginnen met een kennismaking. Ik vind het namelijk belangrijk dat het van beide kanten klikt. Voel ik die niet, dan komt er geen energie los en neem ik de opdracht niet aan. En ja, dat komt wel eens voor. In het begin zei ik overal 'ja' tegen, maar daar ben ik van teruggekomen. Je hebt in mijn vak echt een klik nodig om samen tot een goed resultaat te komen."

 

Image
Marieke Webdesign

In het begin zei ik overal 'ja' tegen, maar daar ben ik van teruggekomen.

"Vervolgens plannen we, samen met een vormgever, een brainstormsessie waarin allerlei ideeën, gevoelens en wensen naar boven komen drijven. De vormgever maakt een voorstel en als dat in goede smaak valt, vertaal ik het ontwerp naar een WordPress-site. Die komt eerst op een testserver en wordt na goedkeuring van de klant online gezet. Gemiddeld duurt dat proces twee tot drie maanden"

Maar je biedt ook 'een website in 1 dag'?

"Dat is min of meer per toeval ontstaan. Een klant wilde graag een WordPress-training en heeft een dag lang over mijn schouders meegekeken terwijl ik haar website aan het bouwen was. We waren hier allebei zo enthousiast over dat ik besloot om er een apart product van te maken. Dat heb ik gedaan en al snel bleek het een schot in de roos. Klanten vinden het geweldig."

Is het echt 's morgens binnenkomen en einde middag de website live?

"Ja. Wel is er dan al een voorbereidend gesprek geweest waarin we alle wensen hebben besproken. Wie is de doelgroep? Wat vind je mooi? Wat moet er absoluut niet in? Ook geef ik eerst nog huiswerk mee. Zo moet de klant bijvoorbeeld foto's en teksten aanleveren. We starten 's morgens met een wit scherm en aan het einde van de middag gaat de klant naar huis in de wetenschap dat zijn of haar website live is."


Mijn tips voor starters

  1. "Durf nee te zeggen tegen opdrachten die niet bij je passen. Ik heb eerder ook webshops gebouwd, maar dat doe ik niet meer. Ik werd er simpelweg niet blij van."
  2. "Kies voor een bedrijfsnaam die meteen vertelt wat je doet. Ik zou aanvankelijk starten als 'WebArt', maar dat kunnen mensen ook associëren met een schilder of kunstenaar."
  3. "Investeren is nodig. In jezelf, in je netwerk en niet in de laatste plaats in je product. Wees als starter niet te zuinig, want het uitgegeven geld komt - mits goed besteed - zeker weer bij je terug."


Op jouw eigen website bied je een e-book met tips en een serie blogs. Waarom eigenlijk?

"Je moet als ondernemer laten zien dat je bestaat en dat doe je onder meer door het delen van kennis. Er zijn al meerdere opdrachtgevers binnengekomen via mijn blogs. En om het e-book te kunnen downloaden, laten mensen hun mailgegevens achter. Zo heeft me dat in amper twee maanden tijd al 100 mailadressen opgeleverd. Deze mensen houd ik voortdurend op de hoogte door te laten zien waar ik mee bezig ben. Mochten ze een website willen, dan ben ik de eerste aan wie ze denken."

 

Image
Marieke Webdesign

Er zijn al meerdere opdrachtgevers binnengekomen via mijn blogs.

Wanneer kom je jezelf wel eens tegen?

"Als ik teveel werk heb aangenomen. Dat komt nog wel eens voor, waardoor ik af en toe tot diep in de nacht achter mijn scherm zit geplakt. Gelukkig durf ik nu vaker nee te zeggen. Zo heb ik laatst zelfs een paar afspraken verzet naar een andere dag. Daar was ik aanvankelijk behoorlijk nerveus over, bang voor eventuele boze reacties. Maar het viel reuze mee, mensen waren juist heel begripvol. Weer wat geleerd dus."

Vrijwel elke starter wil een website. Wat is je gouden tip?

"Bouw een website waarin je laat zien wie jij als ondernemer bent. Zeker als je net begint, kiezen mensen vooral voor jou als persoon en niet zozeer om het bedrijf."

Meer over startersverhalen

Meer over startersverhalen
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten