arbeidsongeschiktheidsverzekering kosten

6 vragen en antwoorden over de AOV voor zzp'ers

Arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht? Als het principeakkoord over pensioenen doorgaat, wordt er binnenkort van jou als zzp’er verwacht dat je jezelf verzekert voor arbeidsongeschiktheid. We geven je daarom graag 6 heldere antwoorden op de meest gestelde vragen over de AOV.

AOV voor zzp'ers wordt verplicht

Voordat we inzoomen op de belangrijkste vragen, is het goed om te vertellen dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers waarschijnlijk verplicht wordt. Dat betekent dat je je als zzp'er vanaf 2024 verplicht moet verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. 

Nieuwe basisverzekering arbeidsongeschiktheid

Er komt een nieuwe basisverzekering voor alle werkenden in Nederland. Regeringspartijen hebben besloten deze collectieve verzekering verplicht wordt, of je nu in vaste dienst bent, of zelfstandig ondernemer.

Hoe dit er precies uit komt te zien, is nog niet bekend. Het kabinet werkt de komende tijd aan voorstellen voor de uitvoering van de plannen. Wij van IkGaStarten.nl houden je op de hoogte.

In dit artikel krijg je de antwoorden op 6 vragen die vaak gesteld worden over de arbeidsongeschiktheidsverzekering:

 1. Waarom zou ik een AOV afsluiten
 2. Wat kan ik doen als ik (nog) geen AOV wil afsluiten?

 3. Welke arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn er?

 4. Wat krijg ik als ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering heb?

 5. Hoe wordt de premie van mijn AOV berekend?

 6. Welke AOV is geschikt voor starters?

1. Waarom zou ik een AOV afsluiten?

‘Ook als ik ziek ben, kan ik werken’, denk je misschien. En ongetwijfeld laat jij je echt niet door een griepje van je werk afhouden. Maar natuurlijk kan het ook jou overkomen dat je een paar maanden of langdurig uit de running bent door een ongeval of een ernstige ziekte.

Anders dan mensen in loondienst heb je als zzp’er dan geen recht op een uitkering van de overheid. En loop je het risico dat je bij arbeidsongeschiktheid geen inkomen hebt. Terwijl je nog steeds gewoon je huur of hypotheek, levensonderhoud en andere kosten moet betalen.

2. Wat kan ik doen als ik (nog) geen AOV wil afsluiten?

Naast het afsluiten van een verzekering bij een verzekeraar zijn er ook andere opties. Maar let wel op, want deze alternatieven voor een AOV geven je meestal een relatief korte periode inkomenszekerheid bij ziekte:

 • Aansluiten bij een broodfonds. Samen met andere ondernemers dek je maximaal de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid af
 • Je spaargeld benutten
 • Het inkomen van je partner, familie of vrienden aanspreken
 • Verzekeren bij UWV. Dat kan alleen als je uit loondienst komt en voor jezelf begint. Je moet je dan wel aanmelden binnen 13 weken na het einde van je laatste dienstverband. Dit heet vrijwillige voortzetting, Je kunt dit doen voor de Ziektewet (ZW) en Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Meer informatie hierover is te vinden op de website van het UWV.
 • Heb je geen inkomen en geen vermogen, dan kan je een bijstandsuitkering aanvragen. De hoogte van de bijstandsuitkering hangt af van je leeftijd en leefsituatie. De gemeente vult jouw inkomen aan tot de bijstandsnorm die voor jou geldt.

Word je arbeidsongeschikt en heb je geen inkomen en geen vermogen?

Dan kun je een bijstandsuitkering aanvragen. De hoogte van de bijstandsuitkering hangt af van je leeftijd en je leefsituatie. 

3. Welke arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn er?

Je kunt een AOV afsluiten op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid of voor passende arbeid.

Als je kiest voor het afsluiten van een verzekering voor beroepsarbeidsongeschiktheid dan bekijkt de verzekeraar of jij jouw huidige beroep nog kan uitoefenen. Kun je dat niet? Dan krijg je een uitkering.

Passende arbeid

Bij een AOV voor passende arbeid kijkt de verzekeraar of je wel ander werk kunt doen dat past bij je opleiding en ervaring. De premie van deze verzekering is iets lager dan die van beroepsarbeidsongeschiktheid. Het is aan jou om te beslissen wat je belangrijker vindt.

4. Wat krijg ik als ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering heb?

Als je een AOV hebt en je raakt arbeidsongeschikt, dan ontvang je een van tevoren afgesproken bedrag. Ook als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, ontvang je een uitkering. De hoogte daarvan is afhankelijk van het percentage dat je nog kunt werken.

Preventieprogramma's

De meeste verzekeraars helpen je ook met re-integreren. Want natuurlijk wil je als je arbeidsongeschikt bent graag weer zo snel mogelijk aan het werk. En sommige verzekeraars, zoals Interpolis, hebben preventieprogramma’s die je kan volgen om te voorkomen dat je langdurig ziek wordt.

5. Hoe wordt de premie van mijn AOV berekend?

De hoogte van de premie hangt allereerst af van de zwaarte van je beroep en van je leeftijd. Verder is deze afhankelijk van de keuzes die je zelf maakt.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen hoe lang je je eigen risicoperiode laat duren (wachttijd) of je kunt de uitkeringsduur van de verzekering inkorten. En natuurlijk hangt de hoogte van de premie ook af van het bedrag dat je verzekert.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering kosten

Veel ondernemers denken dat een AOV onbetaalbaar is. Toch sluit je voor de meeste beroepen al een AOV af voor maar € 1,- per declarabel uur. Heb je een lichamelijk zwaarder beroep, dan betaal je ongeveer het dubbele.

Met deze checklist voor afsluiten van een AOV houd je de hoogte van de premie zelf in de hand. Een deel van de premie die je betaalt voor je AOV krijg je overigens terug via de inkomstenbelasting.

6. Welke AOV is geschikt voor starters?

De Rabobank biedt het Interpolis InkomensZekerPlan om je inkomen te beschermen als je arbeidsongeschikt wordt. Speciaal voor starters heeft Interpolis de Groeioptie.

Hiermee laat je je verzekering eenvoudig meegroeien met je bedrijf. En, nog een mooie bijkomstigheid, als zzp’er krijg je het eerste jaar 30% korting. En ook het tweede (20%), derde (10%) en vierde (5%) jaar profiteer je van korting.

Lees ook

5 valkuilen over het verzekeren van je eigen bedrijf
7 verzekeringen voor startende ondernemers

Bijgewerkt op: 26-06-2020

Wat vind je van dit artikel?

x18
x19

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ben je zzp'er? Dan moet je je binnen een paar jaar verplicht gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dit betekent het voor jou als een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht wordt.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Eigenlijk kun je wel wat juridisch advies gebruiken, want een klant weigert al maanden om jouw factuur te betalen. Maar op deze extra kosten zit je eigenlijk helemaal niet te wachten. Wat nu?

Juridisch conflict? Een rechtsbijstandsverzekering biedt uitkomst
Juridisch conflict? Een rechtsbijstandsverzekering biedt uitkomst

Verzekeren

Een goed voorbereide ondernemer telt voor twee, maar natuurlijk hoef je niet meteen alles te verzekeren. Start je als zzp'er? Dan hoef jij bijvoorbeeld (nog) geen rekening te houden met werknemersverzekeringen terwijl dit voor werkgevers juist een must is.

Maar hoe weet je nou welke risico's je moet afdekken? Dat hangt sterk af van je situatie en branche. Je wilt natuurlijk geen premie betalen voor wat je niet nodig hebt, maar wel goed verzekerd zijn. Hier vind je een overzicht van alle relevante verzekeringen voor ondernemers.

Het in elk geval aan te raden om te kijken naar de volgende vragen:

 1. Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering relevant?
 2. Bouw ik straks nog steeds pensioen op?
 3. Hoe zit het met mijn aansprakelijkheid?

Extra leestip! Alles wat je moet weten over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf hebben we opgeschreven in de whitepaper 'ben jij voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld'. Simpel en overzichtelijk, zodat je snel de juiste informatie hebt. 

Doe mij die gratis PDF maar

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.610 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.