Checklist bij het afsluiten van een aov

Checklist bij het afsluiten van een AOV

Raak je als zzp'er arbeidsongeschikt? Dan kun je maar beter een AOV hebben afgesloten. Die wordt over een aantal jaar waarschijnlijk zelfs verplicht. Lees hier hoe je kunt bezuinigen bij het afsluiten van een AOV.

AOV voor zzp'ers wordt verplicht

Je hebt er waarschijnlijk al iets over gelezen: als zzp'er moet je je over een aantal jaar wellicht verplicht gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Het plan stuit op wat problemen, de AOV zal waarschijnlijk pas na 2024 verplicht worden.  

In dit artikel lees je waar je op moet letten wanneer je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluit. Je kunt ook direct naar een van de punten op de checklist via deze links:

1. Dekking van je AOV

Kies nooit een te lage dekking. Dekt het verzekerde bedrag straks alle uitgaven die je nu maakt én die je straks tijdens jouw eventuele ziekteperiode zult maken?

Houd bij het berekenen van jouw AOV-premie ook rekening met het feit dat het uit te keren bedrag bruto is. Daar wordt de belasting dus nog vanaf getrokken. Bovendien keren de meeste verzekeringen slechts 80% van het bruto jaarinkomen uit.

Bezuinigen op AOV-premie

Kortom, bezuinig niet teveel op de premie en de dekking van het verzekerde bedrag. Zo kan bijvoorbeeld het te laag vaststellen van het verzekerde bedrag betekenen dat je bij arbeidsongeschiktheid minder ontvangt dan je nodig hebt om van te kunnen leven.

2. Eigenrisicoperiode van je arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wat is de eigenrisicoperiode van jouw AOV? Als je bijvoorbeeld een wachttijd van twee jaar hanteert, vallen de premiekosten een stuk lager uit. Maar dit houdt wel in dat - als je straks ziek wordt - je voor die twee jaar geen bron van inkomsten hebt.

Bedenk dus goed hoe lang je jouw eigenrisicoperiode wil laten zijn. Als je een financiële buffer achter de hand hebt om zes maanden rond te komen, kun je al een behoorlijk percentage op je premie besparen.

3. Eindleeftijd van de AOV

Ongeveer hetzelfde geldt voor de vraag tot welke leeftijd je de AOV-verzekering laat uitkeren. Kijk eens goed naar de eindleeftijd. Je hoeft de eindleeftijd niet altijd op de AOW-gerechtigde leeftijd te zetten.

Als de hypotheek van jouw huis bijvoorbeeld op je 60ste al is afgelost, heb je vanaf die leeftijd een stuk minder vaste lasten. Dan kun je de AOV korter laten lopen, dat bespaart een hoop geld.

Inkomen partner

Het inkomen van je partner is hierin ook belangrijk. Als die een stabiel inkomen heeft, met een goed perspectief op de arbeidsmarkt, kun je ervoor kiezen om je voor een lager jaarbedrag te laten verzekeren.

4. Contractduur van je uitkering

Een jarenlange contractduur bij je verzekeraar kan, zeker bij een groeiend bedrijf, op lange termijn voor problemen zorgen. Misschien wil je na verloop van tijd wel overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij vanwege een gunstige aanbieding.

Houd ook rekening met de toekomst: jouw inkomsten- en uitgavenpatroon kan veranderen.

AOV hoeft niet duur te zijn

Zoals je ziet zijn er veel manieren om te besparen op je AOV. Via de premie-berekentool kun je zien hoe hoog de premie wordt gebaseerd op jouw situatie en jouw keuzes. 

De hoogte van je premie is onder andere afhankelijk van je branche. Bekijk een aantal premievoorbeelden op de website van Interpolis, om een beeld te krijgen. 

Verder lezen over de AOV en verzekeringen

Wil je meer informatie? Bekijk dan ons uitgebreide overzichtsartikel verzekeringen voor ondernemers, waarin je de belangrijkste risico's en mogelijkheden op een rij vindt. 

Bijgewerkt op: 19-05-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Persoonlijke verzekeringen

Wanneer je van start gaat als zelfstandig ondernemer, is het goed om te weten dat je vanaf dat moment zelf verantwoordelijk bent voor het afdekken van eventuele persoonlijke arbeidsrisico's en het opbouwen van pensioen.

Of jij hier qua verzekeringen iets mee wilt doen is uiteraard helemaal aan jou, maar wij raden je wel aan om in ieder geval serieus te kijken naar de mogelijkheden voor starters op het gebied van arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.

  1. Arbeidsongeschiktheid
  2. Beroepsaansprakelijkheid
  3. Pensioen
  4. Overlijden

Verzeker je graag alles in een keer? Stel dan een pakket samen met Interpolis ZekerVanJeZaak.

Zzp verzekeringen

Ga jij starten als zelfstandige professional of freelancer? Dan hoef je vaak minder te verzekeren dan met een grotere onderneming. De totale premie kan dan lager uitvallen. Lees hier welke verzekeringen voor zzp'ers relevant zijn.

Verzekeringen voor personeel

Heb je juist wel personeel in dienst? Dan heb je een aantal extra verzekeringen nodig. Denk hierbij aan het verzekeren op het gebied van verzuim en personeel. Lees hier meer over verzekeringen voor personeel.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.