Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Checklist bij het afsluiten van een AOV

Raak je als zzp'er arbeidsongeschikt? Dan kun je maar beter een AOV hebben afgesloten. Die wordt vanaf 2020 waarschijnlijk zelfs verplicht. Lees hier hoe je kunt bezuinigen bij het afsluiten van een AOV.

Let op: Regeringspartijen hebben besloten dat alle werkenden onder een nieuwe basisverzekering moeten gaan vallen. De komende tijd gaat het kabinet aan de slag met voorstellen voor de uitvoering van deze nieuwe plannen. We houden je op de hoogte. Lees er hier alles over.

AOV voor zzp'ers wordt verplicht

Je hebt er waarschijnlijk al iets over gelezen: als zzp'er moet je je vanaf 2020 waarschijnlijk verplicht gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. In deze artikelen lees je daar meer over.

In dit artikel lees je hoe je slim kunt besparen op een arbeidsongeschiktheids-verzekering. 

1. AOV - dekking

Dekt het verzekerde bedrag straks alle uitgaven die je nu maakt én straks tijdens jouw eventuele ziekteperiode zult maken?

Houd bij het berekenen van jouw AOV-premie wel rekening met het feit dat het uit te keren bedrag bruto is. Daar wordt de belasting dus nog vanaf getrokken. Bovendien keren de meeste verzekeringen slechts 80% uit van het bruto jaar inkomen.  

Bezuinigen op AOV-premie

Kortom, bezuinig niet teveel op de premie en dekking van het verzekerde bedrag. Zo kan bijvoorbeeld het te laag vaststellen van het verzekerde bedrag betekenen dat je bij arbeidsongeschiktheid minder ontvangt dan je nodig hebt om van te kunnen leven.

2. AOV - eigenrisicoperiode

Wat is de eigenrisicoperiode van jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering? Indien je een wachttijd van twee jaar hanteert, vallen de premiekosten een stuk lager uit. Maar dit houdt wel in dat - als je straks ziek wordt - je voor die twee jaar geen bron van inkomsten hebt.

Bedenk dus goed hoe lang je jouw eigenrisicoperiode wil laten zijn. Als je een financiële buffer achter de hand hebt om zes maanden rond te komen, kun je een behoorlijk percentage op je premie besparen.

3. AOV - eindleeftijd

Ongeveer hetzelfde geldt voor de vraag tot welke leeftijd je de AOV-verzekering laat uitkeren. Kijk eens goed naar de eindleeftijd. Je hoeft de eindleeftijd niet altijd op de AOW-gerechtigde leeftijd (nu 67 jaar) te zetten.

Als de hypotheek van jouw huis bijvoorbeeld op je 60ste al is afgelost, heb je vanaf die leeftijd bijna geen vaste lasten meer. En kun je de AOV korter laten lopen, dat bespaart een hoop geld.

Inkomen partner

Het inkomen van je partner is hierin ook belangrijk. Als die een stabiel inkomen heeft, met een goed perspectief op de arbeidsmarkt, kun je ervoor kiezen om je voor een lager jaarbedrag te laten verzekeren.

Er zis nog een aantal variabelen die invloed hebben op de premie van de AOV.

4. AOV - contractduur uitkering

Een jarenlange contractduur kan, zeker bij een groeiend bedrijf, op lange termijn voor problemen zorgen. Misschien wil je na verloop van tijd wel overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij vanwege een gunstige aanbieding.

Houd ook rekening met de toekomst: jouw inkomsten- en uitgavenpatroon kan veranderen.

Bijgewerkt op: 23-06-2020

Wat vind je van dit artikel?

x6
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Persoonlijke verzekeringen

Wanneer je van start gaat als zelfstandig ondernemer, is het goed om te weten dat je vanaf dat moment zelf verantwoordelijk bent voor het afdekken van eventuele persoonlijke arbeidsrisico's en het opbouwen van pensioen.

Of jij hier qua verzekeringen iets mee wilt doen is uiteraard helemaal aan jou, maar wij raden je wel aan om in ieder geval serieus te kijken naar de mogelijkheden voor starters op het gebied van arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.

  1. Arbeidsongeschiktheid
  2. Beroepsaansprakelijkheid
  3. Pensioen
  4. Overlijden

Verzeker je graag alles in een keer? Stel dan een pakket samen met Interpolis ZekerVanJeZaak.

Zzp verzekeringen

Ga jij starten als zelfstandige professional of freelancer? Dan hoef je vaak minder te verzekeren dan met een grotere onderneming. De totale premie kan dan lager uitvallen. Lees hier welke verzekeringen voor zzp'ers relevant zijn.

Verzekeringen voor personeel

Heb je juist wel personeel in dienst? Dan heb je een aantal extra verzekeringen nodig. Denk hierbij aan het verzekeren op het gebied van verzuim en personeel. Lees hier meer over verzekeringen voor personeel.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.610 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.