‘Kwart ZZP'ers in financiële problemen bij arbeidsongeschiktheid’

'Kwart ZZP’ers in financiële problemen bij arbeidsongeschiktheid'

Iets meer dan een kwart van de zelfstandige ondernemers (27 procent) beschikt bij arbeidsongeschiktheid over onvoldoende financiële mogelijkheden om zichzelf langdurig te kunnen voorzien van een inkomen op bijstandsniveau. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Centraal Planbureau (CPB).

Uit het maandag verschenen onderzoek 'Zelfstandigen en arbeidsongeschiktheid' blijkt dat de problemen vooral ontstaan bij langdurige uitschakeling. Het merendeel van de arbeidsongeschikte zelfstandigen kan zich de eerste twaalf maanden wel financieel redden (met een minimuminkomen).

Als de arbeidsongeschikte periode langer duurt dan verwacht of onomkeerbaar blijkt te zijn, is een inkomen op bijstandsniveau voor 27 procent van de ZZP'ers niet langer haalbaar.

"Ruim de helft van de zelfstandigen heeft onvoldoende remedies voor een alternatief inkomen op een niveau dat te vergelijken is met de werknemersverzekering WIA", aldus het CPB.

Alternatieve inkomsten

Het aantal afgesloten private AOV-verzekeringen is de afgelopen jaren verder teruggelopen. In 2006 dekte nog 27 procent van de zelfstandigen het risico op arbeidsongeschiktheid af met een verzekering, in 2013 was dat percentage gedaald naar 24 procent.

Volgens het CPB is deze daling te verklaren door het feit dat meer mensen een bedrijf starten en dat starters van de laatste jaren zich minder vaak hiertegen verzekeren. 

De meeste ZZP'ers beschikken namelijk over voldoende alternatieven om een eerste arbeidsongeschikte periode financieel te overbruggen. 24 procent van de zelfstandigen heeft wel een verzekering, terwijl 27 procent kan terugvallen op het inkomen van zijn/haar partner en 16 procent het eigen vermogen zou moeten aanspreken.

Tot slot kan zes procent gebruikmaken van inkomsten uit loondienst (in de vorm van WW of een WIA-uitkering). 

Meer weten over arbeidsongeschiktheid?

Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet verplicht. Als ondernemer mag je dus zelf beslissen of je het risico op (langdurige) arbeidsongeschiktheid wilt afdekken met een verzekering.

In deze artikelen lees je meer over de AOV-verzekering:

 

Bron: CPB 

Gepubliceerd op:
31-10-2016

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Persoonlijke verzekeringen

Wanneer je van start gaat als zelfstandig ondernemer, is het goed om te weten dat je vanaf dat moment zelf verantwoordelijk bent voor het afdekken van eventuele persoonlijke arbeidsrisico's en het opbouwen van pensioen.

Of jij hier qua verzekeringen iets mee wilt doen is uiteraard helemaal aan jou, maar wij raden je wel aan om in ieder geval serieus te kijken naar de mogelijkheden voor starters op het gebied van arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.

  1. Arbeidsongeschiktheid
  2. Beroepsaansprakelijkheid
  3. Pensioen
  4. Overlijden

Verzeker je graag alles in een keer? Stel dan een pakket samen met Interpolis ZekerVanJeZaak.

Zzp verzekeringen

Ga jij starten als zelfstandige professional of freelancer? Dan hoef je vaak minder te verzekeren dan met een grotere onderneming. De totale premie kan dan lager uitvallen. Lees hier welke verzekeringen voor zzp'ers relevant zijn.

Verzekeringen voor personeel

Heb je juist wel personeel in dienst? Dan heb je een aantal extra verzekeringen nodig. Denk hierbij aan het verzekeren op het gebied van verzuim en personeel. Lees hier meer over verzekeringen voor personeel.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.