Zakelijke rechtsbijstand naast je aansprakelijkheidsverzekering, is dat nodig?

Bijgewerkt op 13 juli 2023
4 min  leestijd
1.010
Rechtsbijstand en bedrijfsaansprakelijkheid ondernemers

De meeste ondernemers handelen naar eer en geweten. Toch kan het voorkomen dat je in conflict raakt met een klant of leverancier. Heb je dan zakelijke rechtsbijstand naast je aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Klik op één van de links om direct naar het onderwerp te gaan:

 1. Wat is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering?
 2. Zakelijke rechtsbijstand naast je aansprakelijkheidsverzekering
 3. Wat is verzekerd met zakelijke rechtsbijstand?
 4. Zakelijke rechtsbijstand: juridische hulp en gedekte kosten
 5. Juridische diensten

1. Wat is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering?

Om antwoord te geven op de vraag of zakelijke rechtsbijstand voor jou interessant is, moeten we beginnen bij de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer een klant, medewerker of iemand anders schade lijdt door jouw schuld, kun je aansprakelijk gesteld worden.

De kosten hiervan kunnen hoog oplopen en het geeft veel juridisch gedoe. Daarom nemen veel ondernemers al bij de start van hun onderneming een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering.

Let op: dit is niet dezelfde aansprakelijkheidsverzekering als die je privé afsluit. Deze geldt namelijk niet voor de dingen die je zakelijk gezien doet.

Zakelijke aansprakelijkheid: twee verschillende verzekeringen

De aansprakelijkheidsverzekering is er bij ondernemers in twee vormen:

 • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
  Met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt de schade aan personen of spullen die ontstaat tijdens je werk (en het werk van je personeel) gedekt.

 • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
  De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is bij Interpolis een aanvulling op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Je verzekert hiermee het risico van het toebrengen van vermogensschade aan je klant door een beroepsfout. Denk bijvoorbeeld aan het geven van een verkeerd advies.

Meer weten over zakelijke aansprakelijkheid? Download de gratis whitepaper.

2. Zakelijke rechtsbijstand naast je aansprakelijkheidsverzekering

Sommige ondernemers denken dat alleen een aansprakelijkheidsverzekering genoeg is. Toch is dat helaas niet waar. Juridische hulp bij een geschil met een medewerker, leverancier of klant, kun je verzekeren met een zakelijke rechtsbijstandverzekering.

Aansprakelijkheid

Alles over aansprakelijkheid

Wanneer word ik aansprakelijk gesteld? Welke vormen? Wat kost het? Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen van ondernemers.

Beperk je risico's

Ook is de privé rechtsbijstandsverzekering niet genoeg. Wanneer het om een zakelijk conflict gaat, kun je aanspraak maken op je zakelijke rechtsbijstandsverzekering.

Handig: bij Interpolis zijn geschillen in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland verzekerd.

3. Wat is verzekerd met zakelijke rechtsbijstand naast je aansprakelijkheidsverzekering?

Wanneer kun je als zelfstandig ondernemer een beroep doen op je zakelijke rechtsbijstandsverzekering? Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

 • De leverancier gaat failliet, waardoor jij je producten niet ontvangt. Met een deze verzekering krijg je hierbij hulp om je betaling terug te krijgen of je producten alsnog te ontvangen.

 • Je hebt last van een wanbetaler, of de klant is zelfs failliet. In dit geval krijg je hulp om je geld toch te krijgen.

 • Een conflict met een medewerker, bijvoorbeeld over werkomstandigheden, concurrentiebedingen of ontslag. Hierbij krijg je juridisch advies en ondersteuning.

 • Rechtsbijstand bij geschillen over de huur, verbouwing of koop van je bedrijfspand.

 • De overheid of gemeente geeft je geen of een ontoereikende vergunning. Je krijgt hierbij juridische hulp.

In al deze gevallen is zakelijke rechtsbijstand naast je aansprakelijkheidsverzekering belangrijk. Goed om te weten: zo’n verzekering is nog steeds je eigen keuze. Je kunt ook kiezen voor een advocaat of juridische diensten.

Bij Interpolis krijg je onbeperkt hulp en advies van deskundigen en juristen van Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR). 

4. Zakelijke rechtsbijstand: juridische hulp en gedekte kosten

Als ondernemer wil je een goede oplossing voor je conflict, het liefst met behoud van een goede zakelijke relatie met je klant. De zakelijke rechtsbijstandsverzekering biedt je juridische ondersteuning en advies. Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) lost de situatie vakkundig voor je op. Als het nodig is ook met een zaak bij de rechter. 

Verder worden de kosten voor een advocaat en de proces- en gerechtskosten gedekt. Verlies je het proces? Dan worden ook de proceskosten van de tegenpartij betaald. Let op: deze verzekering kent een aantal uitzonderingen, zoals een wachttijd van drie maanden na het afsluiten.

Met een zakelijke rechtsbijstandsverzekering van Interpolis kun je ook online of telefonisch conflicten melden.

5. Juridische diensten

Als je nog geen zakelijke rechtsbijstandsverzekering hebt maar wel direct juridische hulp nodig hebt, kun je ook bij Interpolis terecht voor juridische diensten. Je kunt kiezen voor verschillende oplossingen, zoals: 

 • Sparren met een jurist
 • Zakelijk juridisch advies
 • Contract check
 • Opstellen van een contract of algemene voorwaarden

Zo ben je met deze juridische diensten altijd verzekerd van goede juridische hulp, zodat je weer snel verder kunt met ondernemen. 

Calculator verzekeringen berekenen

Beroepsaansprakelijkheid

Verzeker je voor vermogensschade door beroepsfouten.

Bereken je premie

Meer over verzekeringen voor jouw bedrijf

Meer over verzekeringen voor jouw bedrijf
Voorblad WP aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten