Zakelijke rekening voor freelancers: noodzakelijk of niet?

Bijgewerkt op 19 oktober 2021
4 min  leestijd
0
Image
zakelijke rekening freelancer

Heb je een zakelijke rekening nodig als freelancer? Dit is een vraag die veel zzp'ers zichzelf stellen. Over het algemeen verkoop je namelijk persoonlijke kennis en diensten. Toch kan het erg slim zijn om een zakelijke rekening (als zzp) te openen.

In dit artikel behandelen we de belangrijkste onderwerpen rond de zakelijke rekening voor freelancers/zzp'ers. Benieuwd naar een specifiek thema? Klik dan op een van de links hieronder.

Is een zakelijke rekening verplicht voor freelancers?

In theorie is een zakelijke rekening niet verplicht. Je zou dus al je inkomsten en uitgaven als freelancer via je eigen privérekening kunnen laten lopen. Toch is dat niet zo'n goed idee, een zakelijke rekening maakt je leven als freelancer namelijk een stuk overzichtelijker.

Wist je dat de meeste banken in hun algemene voorwaarden vermelden dat het niet is toegestaan om een particuliere rekening te gebruiken om te ondernemen?

Let op: boekhouders en accountants verplichten hun klanten vaak wèl om een zakelijke rekening te openen. Dat scheelt hen namelijk veel uitzoekwerk.

Image
Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Handig: voorbeeldplan

Wat staat er in een goed ondernemingsplan voor zzp’ers? Download een gratis voorbeeld met tips en cijfers.

Download gratis voorbeeld

Waarom een zakelijke rekening als freelancer?

Een zakelijke rekening heeft veel voordelen, ook voor jou als freelancer. Een van de allerbelangrijkste is dat het je helpt om je zakelijke uitgaven van je privéuitgaven te scheiden. Wanneer je dit niet doet, lopen deze transacties door elkaar, wat het bijhouden van een goede administratie erg ingewikkeld maakt.

Sommige zakelijke uitgaven lijken namelijk erg op privéuitgaven. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een flesje wijn voor een jarige klant
  • Tanken voor je auto van de zaak
  • Boeken die je kunt gebruiken voor zelfstudie

Makkelijker debiteurenbeheer

Bij een zakelijke rekening zie je in één oogopslag hoe je er als freelancer financieel gezien voorstaat. Ook is het makkelijker om te zien of je klant al betaald heeft, of dat je hier nog achteraan moet.

Tip: ontdek hoe je omgaat met laat betalende klanten.

Voordeel bij controle Belastingdienst

De Belastingdienst voert regelmatig controles uit om te kijken of je als ondernemer je administratie op orde hebt en genoeg belasting betaalt. Tijdens zo'n controle is het de bedoeling dat je ook inzicht geeft in je zakelijke transacties.

Dat gaat veel makkelijker met een zakelijke rekening, je hoeft een stuk minder toelichting te geven om je zakelijke uitgaven te verantwoorden. Ook hoef je de inspecteur niet al je persoonlijke inkomsten en uitgaven te laten zien.

Zakelijke rekening is goed voor je branding

Wist je dat jouw klanten bij elektronische betalingen of overschrijvingen zien op welke naam de rekening staat? Bij een particuliere rekening zien ze dus jouw eigen naam staan.

Wanneer je een zakelijke rekening opent, verschijnt jouw bedrijfsnaam als afzender. Dat staat een stuk professioneler en geeft je bedrijf een verzorgde uitstraling. Zo laat je namelijk zien dat je eigen bedrijf geen bijzaak voor je is, maar een serieuze zaak.

Wat kost een zakelijke rekening voor freelancers?

De prijzen van een zakelijke rekening liggen over het algemeen hoger dan een privérekening. Dat is voor veel freelancers een reden om hun betalingen toch op hun privérekening te laten storten, ondanks alle nadelen.

Om zzp'ers te helpen, heeft Rabobank een zakelijke rekening speciaal voor zzp'ers gelanceerd. Bij de Rabo ZZP Rekening betaal je alleen voor je transacties. Er zijn dus geen vaste maandelijkse kosten voor je rekening, betaalpas of online bankieren. Elke transactie kost € 0,39.

Goed om te weten: heb je veel transacties per maand? Dan kan het gunstiger zijn om over te stappen naar een gewone zakelijke rekening. Dat kun je op elk moment regelen.

Extra gunstig: startersvoordeel

Ben je startende zzp'er of freelancer, dus korter dan een jaar ingeschreven bij de KvK? Dan krijg je nog meer voordeel. Met Rabo Startersvoordeel zijn het eerst half jaar al je Eurobetalingen gratis.

Daarnaast ontvang je de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) van Interpolis ZekerVanJeZaak® een half jaar gratis.

Hoe open je een zakelijke rekening als freelancer/zzp'er?

Het openen van een zakelijke rekening is ontzettend simpel. Je hoeft tegenwoordig niet meer fysiek bij de bank langs om je rekening te openen. Alles wordt online geregeld, zodat je snel weer verder kunt met ondernemen.

Bij Rabobank open je vaak al binnen vijf minuten een zakelijke rekening, online of in de Rabo App.

Image
ZZP rekening

​Nieuw! De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt. Inclusief Startersvoordeel: alle Eurobetalingen 6 maanden gratis.   
Open nu de Rabo ZZP rekening

Meer over zzp

Meer over zzp

Elke week handige tips in je mailbox?

Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van IkGaStarten en mis geen praktische handvatten om van jouw start een succes te maken!

Sluiten