Schaalbaarheid: klaar voor groei

Dit artikel is onderdeel van de Startversterker: een gratis tool die je helpt bij een sterke start. Met tips, tests en checklists.

Naar de Startversterker

Checklist schaalbaarheid: denk groter

Start met de ambitie om te groeien. Dit zijn 7 dingen die je vanaf dag 1 kunt doen, zodat je klaar bent om je bedrijf uit te bouwen. Hoe snel doorloop jij de hele checklist?

Testen met klanten

Klantinzicht is een voorwaarde voor groei. Niet voor niets vinden de bank en investeerders je ook interessanter als je kunt aantonen dat klanten op je product zitten te wachten. Lees de tips voor echt goede gesprekken met klanten. Of over marktonderzoek.

Doe de verdienmodel-challenge

Met ‘uurtje-factuurtje’ is de groei er na een tijdje wel uit, het is namelijk niet schaalbaar. Zoek er een verdienmodel bij dat geschikt is voor groei of combineer er meerdere.

Bijvoorbeeld het freemiummodel of lokaasmodel. Kijk regelmatig of je op meer manieren geld kan verdienen. Doe de verdienmodel-challenge.

Denk als een startup

Ook al heb je de ambitie om over vijf jaar zeven kapsalons te hebben of een flink aannemersbedrijf: kijk wat snelle techbedrijven doen om te groeien. Inspirerend is bijvoorbeeld growth hacking.

Dat is een manier om met trial en error steeds te groeien. Je probeer nieuwe dingen en toetst en checkt dat met je doelgroep. Zo blijf je de beste in je vak en staat je bedrijf nooit stil. Lees hier meer over growth hacking.

Ga niet voor 10% beter, maar voor 10 kéér

Ooit gehoord van een exponentieel businessmodel? Je kijkt dan niet hoe je in een nette lijn steeds je omzet en winst verhoogt en/of de kosten verlaagt. Bij dit model ga je voor een 10 keer hogere omzet, 10 keer lagere kosten of 10 keer hogere winst. Lees bij Sprout hoe je zo'n model opstelt.

Standaardiseer je product

Een gestandaardiseerd product is een schaalbaar product. Standaardiseren betekent dat je precies vastlegt hoe je het doet, volgens welke protocollen en met welke service. Je doet steeds zoveel mogelijk hetzelfde. Zo lever je tegen lage kosten altijd dezelfde kwaliteit.

Met deze formule is hamburgergigant McDonald’s groot geworden. Je kunt dit ook toepassen op diensten, door te werken met vaste draaiboeken of bijvoorbeeld uitgewerkte trainingen of e-coaching modules.

Ga voor crowdfunding

Door te crowdfunden werk je niet alleen aan je financiering, maar ook aan je marketing. Door je product of dienst op websites als Kickstarter te plaatsen, werk je aan je naamsbekendheid.

Je zou niet de eerste zijn die viraal gaat met een idee. Hoe meer mensen je product kennen, hoe harder je groeit. Zo werkt crowdfunding.

Toppersoneel

Groei betekent vrijwel altijd: een groter team. Je medewerkers bepalen voor een groot deel het succes van je bedrijf. Kies dus de juiste mensen. Als je gaat inzetten op groei, kun je rekenen op een tijd van pieken en dalen. Kies daarom mensen met doorzettingsvermogen, eigen initiatief en drive. Lees ook de praktische tips voor het aannemen van personeel.

Bijgewerkt op: 26-10-2018

Startversterker

Klaar voor groei

Meer Startversterker

Wat vind je van dit artikel?

x14
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Je hebt de stap genomen om te starten als zzp’er, maar wat komt hier allemaal bij kijken? Een spoedcursus zzp'er worden aan de hand van vijf basisvoorwaarden: van een ondernemingsplan tot het openen van een zakelijke rekening.

Starten als zzp'er
Starten als zzp'er

Bedrijfsplan

Een bedrijf starten begint met een bedrijfsplan. Dit document, ook wel ondernemingsplan of businessplan genaamd, brengt de haalbaarheid van jouw plannen in kaart.

Businessplan

Hier vind je concrete tips en tools voor een ondernemersplan om een goede start te maken met jouw bedrijf, te beginnen met:

 1. ​Maak een bedrijfsplan in 10 stappen
 2. Checklist: het opstellen van een businessplan
 3. Download hier de gratis whitepaper (PDF): een ondernemersplan in 10 stappen
 4. Ondernemingsplan template: download een gratis invulmodel

Meer tips vind je onder Ondernemingsplan maken of download hier een voorbeeld van een goed ondernemersplan.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 1.600 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.