96% starters wil groeien

Ge-wel-dige starters: 96% wil groeien

Vrijwel alle starters willen blijven groeien. Dat blijkt uit een poll van IkGaStarten, waaraan bijna 1000 startende ondernemers meededen. Lees hoe ze dat gaan doen, hoe jouw bedrijf kan groeien én waarom dat eigenlijk moet.

Direct naar

Startende ondernemers: ik wil meer klanten!

Bijna alle starters willen groeien (96%). Ruim de helft denkt dan primair aan het uitbreiden van de klantenkring. Andere ondernemers denken vooral aan groei dankzij een nieuw verdienmodel (21%) of meer personeel (18%). Slechts 4% zegt: ‘Groeien? Dat hoeft niet, joh’.

96% starters wil groeien

Wat kun jij doen om te groeien?

1. Klantenkring uitbreiden (en upgraden!)

Blijf altijd op zoek naar méér klanten, maar vooral ook naar interessantere klanten. Denk aan A-merken, influencers, klanten met een groot budget of topdistributeurs. Zo zorgde Michael Luesink van BOON dat zijn hippe peulvruchten binnen een jaar in de schappen van Albert Heijn lagen. Lees hier tips om je klantenkring te upgraden.

2. Verdienmodel-challenge

Hoezo past bij jouw product geen abonnementsmodel? Er zijn mensen die nu elke twee maanden een nieuwe boxershort door de brievenbus krijgen. Of misschien kun je aan jouw product wel  interessante diensten koppelen of vice versa. Op zoek naar nieuwe manieren om geld te verdienen? Doe de Verdienmodel-challenge.

3. Strategisch uitbesteden: personeel en inkoop

Als je net begint doe je vaak alles, van strategie en marketing tot de boodschappen. Dat hoort erbij en je laat hiermee bijvoorbeeld ook aan investeerders zien dat je echt gedreven bent. Op termijn wil je vooral doen waar jouw kracht ligt.

Wouter Staal, de oprichter van Yoghurt Barn, ging in de begintijd twee keer per week zelf naar de groothandel: “Verkeerde zuinigheid, zeg ik nu, want dat heen-en-weer-rijden nam achteraf bekeken veel te veel tijd in beslag. Mijn tip? Houd je tijdsbesteding goed in de gaten. Blijf jezelf continu afvragen of je niet slimmer kunt werken.” Inmiddels heeft Yoghurt Barn al meer dan 12 vestigingen. 

Ga je uitbreiden? Lees over de eerste keer personeel aannemen.

Waarom is groeien zo ge-wel-dig?

Een schamele 4% van de starters zegt: ‘Groeien, dat hoeft niet, joh’. Natuurlijk kun je ook gaan voor een fijn bestaan als zzp’er, waarbij je jarenlang tegen hetzelfde tarief dezelfde uren draait. Maar wat als je ziek wordt? Of als de prijzen om je heen wel stijgen?

Stilstand is echt achteruitgang. Voor jouw persoonlijke financiële situatie en de lol in het ondernemen is het fijn om toekomstgericht te ondernemen.

Kleine, jonge bedrijven: grote impact op Nederland

Ambitieus ondernemen heeft natuurlijk ook een enorm positief effect op de omgeving. Het gaat dan niet alleen om innovatieve techstartups, maar ook om vernieuwende agrarische bedrijven of dat hip koffietentje dat een nieuw winkelpubliek trekt. Of denk aan een bierbrouwerij of fietsenmaker die zorgen voor nieuwe ambachtelijke bedrijvigheid in de stad.

Het belang van ambitieuze jonge bedrijven is volgens de economen van Raboresearch lastig te vertalen in keiharde feiten en cijfers. Van de totale omzet van het Nederlandse mkb is bijvoorbeeld ‘slechts’ 10% te danken aan nieuwe producten en innovaties (bron: Europese Commissie). Toch is het nut van jonge bedrijven voor de Nederlandse economie zo duidelijk, dat de overheid er graag geld in steekt. Denk aan de startersaftrek of startupstimulering.

Het positieve effect van sterke starters op de economie is vaak indirect. Voor innovatie en groei hebben grote bedrijven bijvoorbeeld vaak startups nodig, die flexibel en dynamisch zijn.

Startup-ecosytemen

Voorbeelden van mooie samenwerkingsverbanden zijn Greenport (tuinbouw) of Brainport (techindustrie). Overheid, kennisinstellingen, multinationals en startups werken bij die grote samenwerkingsverbanden samen. Op veel plekken ontstaan zo ‘startup-ecosystemen’ die zorgen voor dynamiek in een regio.

In het klein vind je zo'n 'startup-ecosysteem' ook in veel steden, bijvoorbeeld rondom een co-working space. Voor ambitieuze starters zijn dit soort netwerken vaak van levensbelang.  

Wil jij nóg sterker starten, met focus op groei? Gebruik onze gratis tool: de Startversterker.

Bijgewerkt op: 22-02-2019

Wat vind je van dit artikel?

x3
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Je hebt de stap genomen om te starten als zzp’er, maar wat komt hier allemaal bij kijken? Een spoedcursus zzp'er worden aan de hand van vijf basisvoorwaarden: van een ondernemingsplan schrijven tot het openen van een zakelijke rekening.

Starten zzp'er met zaak
Starten zzp'er met zaak

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan
    Probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.