franchisenemer

Checklist: franchisenemer worden

Word ik franchisenemer of niet? Wie bezig is met het opzetten van een bedrijf in een sector waar sprake is van veel concurrentie, bijvoorbeeld een drogisterij, platenzaak, supermarkt, fastfoodrestaurant of boekhandel, doet er goed aan om ook de mogelijkheden van een franchiseonderneming te onderzoeken. De checklist: franchisenemer worden.

Franchising is een vrij breed begrip. Kort gezegd is het een methode van zakendoen waarbij een ondernemer (ook wel franchisenemer genoemd) een contract sluit met de eigenaar van een handelsnaam (de zogenaamde franchisegever). Daarmee heeft de franchisenemer het recht om (tegen betaling) een zaak met diezelfde handelsnaam te exploiteren.

Voor- en nadelen

Voordat u besluit of een franchiseonderneming in uw geval van pas kan komen, moet u eerst de mogelijkheden in uw regio bepalen door middel van een haalbaarheidsonderzoek en daarnaast goed kijken naar de voor- en nadelen. Die zijn er namelijk allebei, maar kunnen per sector en omgeving sterk verschillen.

1. Naamsbekendheid (voordeel)

Een bekend voordeel van franchise is dat ondernemers minder tijd en energie hoeven te steken in de promotie van hun nieuwe zaak dan collega's die een bedrijf vanaf de grond proberen op te bouwen. Klanten zijn immers al bekend met de handelsnaam en weten wat ze aan het bedrijf hebben.

2. Minder risico (voordeel)

andres

Ken je jouw markt?

Een belangrijk onderdeel van het bedrijfsplan is kennis van de markt. Rabobank heeft de laatste cijfers en trends voor je op een rijtje gezet.

Bekijk de laatste trends

Een ander pluspunt is dat franchisenemers beduidend minder risico lopen dan zelfstandige ondernemers die een compleet nieuwe onderneming starten en recht hebben op een vast en goed inkomen. Bovendien krijgt de franchisenemer toegang tot specifieke vakkennis van de franchisegever en kan hij of zij vaak permanent in de bedrijfsvoering worden begeleid.

3. Minder vrijheid (nadeel)

Daarentegen heeft u als franchisenemer lang niet altijd de vrijheid om bijvoorbeeld individuele acties te organiseren, de indeling van uw zaak te bepalen of zelfstandig de prijs van uw producten vast te stellen. Dit kan uiteraard per franchiseformule verschillen. Kijk dus van tevoren goed naar de formule en of deze tot op zekere hoogte met uw eigen wensen overeenkomt. Franchisegevers zullen bij uw aanvraag op hun beurt kijken of u (en uw locatie) passen binnen hun formule.

4. Omzet afdragen (nadeel)

In tegenstelling tot wanneer u op eigen houtje een bedrijf opzet, heeft u bij een franchiseonderneming geen recht op alle opbrengsten. As franchisenemer bent u verplicht om royalty's af te staan. In veel gevallen vraagt de franchisegever u bij de oprichting om een eenmalig bedrag voor de deelname aan de formule. Vervolgens betaalt u meestal een jaarlijkse bijdrage, bijvoorbeeld in ruil voor voor reclame, materiaal en verdere ondersteuning van de franchisegever.

Franchisecontract

Wanneer zowel franchisenemer als franchisegever een samenwerking wel zien zitten, zullen hierover concrete afspraken moeten worden gemaakt. De precieze invulling van de rechten en plichten van beide partijen in een franchisecontract. In deze overeenkomst komen onder meer de volgende zaken aan bod:

 • Duidelijke omschrijving van de (winkel)formule en gebruiksrechten van de franchisenemer
 • De delen van de stad of het land die de franchisenemer bedient
 • De diensten die de franchisegever verleent (informatie, adviezen over assortiment, prijstelling en marketing)
 • Concurrentiebeding
 • Duur en beëindiging van de overeenkomst
 • Geschillenbeslechting

Voor het opstellen van een franchisecontract moet rekening worden gehouden met de bestaande richtlijnen, zoals de Europese erecode inzake Franchising van de Europese Franchise Federatie (EFF) en het modelcontract van de Nederlandse Franchise Vereniging (NFV).

Franchise Thema

Meer lezen over franchising? Klik hier om naar de categorie Franchise te gaan.

Schuilt er een goede franchiser in u?

Kijk voor de checklist en meer informatie over franchiseondernemingen op de pagina Franchisenemer.

 

Bijgewerkt op: 23-08-2018

Wat vind je van dit artikel?

x7
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Juridisch

Als startende ondernemer moet je ook een aantal belangrijke juridische zaken regelen. Denk alleen al aan het opstellen van algemene voorwaarden en inkoop- of samenwerkingscontracten. Op deze pagina's vertellen we welke juridische kwesties gangbaar zijn en hoe jij je als startende ondernemer hiertegen kunt beschermen.

 1. Stel goede algemene voorwaarden op
 2. Onderzoek de mogelijkheden van merkbescherming
 3. Weet hoe jij je kunt wapenen tegen wanbetalers

Nu populair: juridisch en ondernemen gaat hand in hand met het opstellen van contracten. Lees de tips in de checklist: hoe stel je een juridisch contract op?

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.549 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.