Netwerktest: hoe sterk sta je

Dit is een doe-artikel uit de gratis tool voor starters: de Startversterker. Sla inzichten op, vink lijstjes af en test jezelf.

Naar de Startversterker

Mini-brainstorm: welke ondernemer móet jij bellen?

Benut jij de kracht van andere ondernemers? Ze kunnen je advies geven, inspireren, motiveren en uitdagen. Doe nu de mini-brainstorm om te ontdekken wie jou verder kan brengen.  

We beginnen even met twee korte vragen.  Vul het antwoord in zonder lang na te denken.  

Heb je al aan de gouden drie gedacht?

Door de eerste vragen heb je een paar namen in je hoofd. Dat zijn ondernemers waar je misschien eens contact mee zou moeten opnemen. Maak dit lijstje sterker door te kijken naar deze drie musthaves in je netwerk:

1. De influencer

Wie is dé influencer in je veld? Denk (veel) verder dan iemand met een groot bereik op social media. Wie heeft veel invloed op jouw doelgroep? Wie heeft het respect van jouw droomklanten al ruimschoots verdiend? Wie geeft de key-note op een congres waar de mensen komen die jij ook wilt bereiken? Met wie zou jij graag vergeleken of geassocieerd worden?

Zoek contact. Deze ondernemer kan veel meer zijn dan een mentor. Wellicht groeit hij of zij wel uit tot je launching customer.

2. De inspirator

Waar wil je staan over tien jaar? Wie is nu al op een vergelijkbaar punt? Zijn er ondernemers die – misschien wel op een heel ander gebied – inspirerend zijn?

Zoek een invalshoek om met ze in contact te komen. Ga naar lezingen, lees boeken of blogs. Welke succesfactoren of lessons learned kun jij vertalen naar jouw praktijk?

3. De superleverancier

Kijk ook dichtbij huis. Kies vanaf dag 1 je leveranciers zorgvuldig, want zij zorgen voor wind in je zeilen. Bouw een relatie op die niet alleen transactioneel is: ik koop bij jou en jij levert. Voelen ze zich bijvoorbeeld vrij om kritische feedback te geven?

Zo hoor je het bijvoorbeeld als ze een kans zien om efficiënter te werken. Vraag ook eens naar hun start. Wat zijn de belangrijkste inzichten uit hun eerste drie jaar?

Nu doen: wie ga je gewoon bellen?

Stel dat je gewoon eens zou bellen of mailen met degene van wie jij denkt iets te kunnen leren?

Tik hieronder nu drie tot vijf namen van ondernemers, brands of bedrijven die je echt bij je start wilt betrekken. Wie ga je als eerste benaderen? Zorg dat je de komende drie maanden contact zoekt met minimaal één influencer, inspirator en een superleverancier. Denk daarbij ook aan andere starters of snelle groeiers.


 

Tip voor cold calling 

Een cold call of e-mail naar een andere ondernemer is spannend, maar levert vaak een leuk contact op. Praten over fails en succesfactoren kan hem of haar ook verder brengen. Zorg dat je in een of twee zinnen kunt vertellen waar je mee bezig bent. En maak je verzoek snel concreet.

Toon interesse en laat zien dat je niet alleen iets komt halen, maar ook iets brengen (zoals frisse ideeën, inspirerende vragen of de kans om jouw product te testen of weg te geven). 

Inspiratie: ondernemers brengen elkaar verder

Wil je nog meer inspiratie? Bekijk dan deze filmpjes over sterke starters en hun fails en successen​.

In de serie 'Blik op de Toekomst' zie je vijf mkb’ers die willen groeien door te digitaliseren. Zij gaan op bezoek bij bedrijven die voorop lopen op dit gebied: 

Bijgewerkt op: 27-08-2020

Startversterker

Een dreamteam

Meer Startversterker

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan, of probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.