Samen een bedrijf beginnen: zo doe je dat

Samen een bedrijf beginnen: zo doe je dat

Een bedrijf starten met een partner, vriend of onbekende? Samen kun je vaka meer bereiken dan alleen. Denk aan Joop van den Ende met John de Mol van EndeMol en Larry Page met Sergey Brin van Google. Welke afspraken moet je maken?

Een zakenpartner uitkiezen

Als je een bedrijf start met een zakenpartner, is het belangrijk dat jullie goed op een lijn zitten over wat jullie willen. Wil jij graag binnen twee jaar jullie product over de grens verkopen? Dan is het niet praktisch als je compagnon liever alleen een fysieke winkel aan Koog aan de Zaan heeft.

Het is een grote valkuil om te denken dat als je elkaar goed kent, je elkaar ook op zakelijk gebied direct goed aanvoelt. Zet dus samen op papier wat je precies zou willen met jullie bedrijf.

Tip:Maak een lijst van jullie sterke en zwakke punten. Vul je elkaar aan?

Start een bedrijf met een vriend

Als jullie nog nooit gefantaseerd hebben over het opzetten van een eigen bedrijf, zijn jullie dan wel echt vrienden? Het komt vaak voor dat twee of meer vrienden samen gaan ondernemen. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Jasper en Melvin van Seepje.

Voordat jullie echt beginnen is het slim om uit te vinden of jullie uberhaupt goed kunnen samenwerken. Probeer bijvoorbeeld iets samen te organiseren.

Start een bedrijf met je partner

Vrijwel niemand kent je zo goed als je eigen vriend/man of vriendin/vrouw. Vroeger was het een heel logische stap om dan ook samen een bedrijf op te richten. In sommige branches is het nog steeds gangbaar dat echtgenoten samen ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan boerenbedrijven, horeca en winkels.

Wil je samen met je partner een bedrijf beginnen? Probeer dan vanaf het begin de balans tussen werken privé goed te bewaken. Het is erg verleidelijk om nog even door te praten over wat er op het werk gebeurt, maar ben je dan ooit echt vrij?

Start een bedrijf met een onbekende

Een andere mogelijkheid is om een bedrijf te starten met een 'vreemde'. Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn die je ontmoet op een netwerkbijeenkomst. Denk ook aan online groepen op Facebook en LinkedIn.

Zoek het bedrijf van je kandidaat op bij de KvK en vraag de jaarrekening op. Zo heb je inzicht in de financiële situatie.

Als je een onderneming wilt starten met iemand die je helemaal niet kent, is het voortraject nog belangrijker. Neem dus goed de tijd om elkaar te leren kennen. Zijn jullie compatibel? Net als bij een eerste date is het een goede stap om eerst een kop koffie te drinken.

Voordelen en nadelen samen starten

Zoals aan elke grote beslissing, kleven er ook aan samen een bedrijf starten voordelen én nadelen. Denk bij de voordelen aan:

 • Meer startkapitaal
 • Je staat sterker tegenover klanten
 • Altijd een sparringspartner
 • Je motiveert elkaar om door te zetten
 • Samen heb je meer kennis en een groter netwerk

Nadelen zijn er uiteraard ook:

 • Een zakelijk meningsverschil kan uitlopen op een privéruzie
 • Je moet bij elke beslissing overleggen en het eens worden
 • De fouten van je zakenpartner hebben ook gevolgen voor jou

Samen starten; wat moet je vastleggen?

Ga je een samenwerking aan, dan is het belangrijk dat je afspraken maakt en deze ook vastlegt. Over geld of bedrijfsmiddelen wil je geen discussie hebben, dat leidt onherroepelijk tot ruzie. Deze afspraken leg je vast in een contract. Richt je een bv of nv op? Dan hoort dit in een vennootschapscontract.

Je legt in elk geval vast:

 • Wat ieders inbreng is (geld, bedrijfsmiddelen)
 • Afbakening van taken of beslissingen
 • Wat de mogelijke gevolgen bij ziekte zijn
 • De omgang met conflicten
 • De afspraken bij opheffing van de samenwerking.
 • De beloning; alles gelijk, of krijgt degene die alle nieuwe klanten binnenbrengt een bonus?

Leg alles zo expliciet mogelijk vast. Dit lijkt misschien overdreven als je je zakenpartner echt goed kent, maar dit voorkomt dat jullie in de toekomst met ruzie uit elkaar gaan.

Ervaringsverhalen

Janneke van Heugten van Trylikes werkt inmiddels al zo’n tien jaar samen met haar zakenpartner Steven Kroon. Ze hebben samen een succesvol online beoordelingssysteem opgezet.

Tijdens een Rabobank-event voor startende ondernemers vertelde ze: “Je hebt iemand om te sparren en je vult elkaar aan met kennis en vaardigheden. Mijn advies is om je beoogde zakenpartner eerst beter te leren kennen. Dat kun je doen door samen een project op te pakken. Zo kom je erachter wat je aan elkaar hebt en of je elkaar aanvult."

"Samen een bedrijf beginnen omdat je elkaar toevallig kent, is een verkeerd argument. Het risico bestaat dat je er dan na verloop van tijd achter komt dat de noodzakelijke klik ontbreekt.”

Nog sterker starten? Doe de Startversterker!

Gebundelde krachten

Een ander leuk voorbeeld van een succesvolle samenwerking is KeokeN Interactive, het bedrijf van Koen Deetman en Johan Terink. Zij hadden allebei een eigen bedrijf en besloten hun krachten te bundelen om een internationale game te ontwikkelen.

Johan: “We hadden alleen geen startkapitaal. We hebben toen ervoor gekozen om ons met één bedrijf volledig te richten op het verdienen van geld en ons met het andere bedrijf, KeokeN, volledig te storten op het maken van games. Ik verdiende het geld dat we vervolgens in KeokeN stopten. We creëerden als het ware een eigen investeerder.”

Zorg dat je elkaar aanvult als zakenpartner. Ben je een doener, zoek dan een denker als partner.

Rechtsvormen bij samen starten

Er zijn meerdere manieren om samen een bedrijf te runnen. Elke vorm heeft weer een eigen rechtsvorm. 

Meerdere eenmanszaken

Je kunt er voor kiezen met meerdere eenmanszaken samen opdrachten aan te nemen en onder één naam naar buiten te treden. Vervolgens stuur je elkaar facturen. 

Op deze manier ben je alleen aansprakelijk voor je eigen onderneming en profiteer je toch van schaalvoordelen. Maak wel duidelijk wie van jullie het aanspreekpunt is voor klanten en leveranciers.

​​​​Vennootschap onder firma (vof)

Een vof is een samenwerkingsverband tussen een aantal ondernemers. Je treedt onder één naam naar buiten. De vof is ondernemer voor de btw, alle ondernemers profiteren dus van btw-aftrekposten.

Wel is iedere vennoot hoofdelijk aansprakelijk voor het geheel van alle schulden van de vof. Als je personeel aanneemt, komen de loonheffingen voor rekening van de vof.

Besloten vennootschap (bv)

Een bv is een samenwerking tussen verschillende ondernemers. Het kapitaal is verdeeld in aandelen tussen de aandeelhouders. Je hebt hierbij geen persoonlijke aansprakelijkheid, de bv is de rechtspersoon.

Fijne bijkomstigheid: bij een hoge winst betaal je in verhouding minder belasting. Je bent wel verplicht een notariële akte op te laten maken en jaarstukken op te stellen.

Coöperatie

Een coöperatie is een samenwerkingsverband tussen een aantal ondernemers. Alle leden werken zelfstandig, maar wel samen aan een project en treden onder één naam naar buiten. Door een collectief te vormen, kunnen zzp’ers profiteren van diverse schaalvoordelen zoals inkoop en marketing.

Zzp'ers kunnen in een coöperatie eerder in aanmerking komen voor grotere opdrachten, die ze alleen niet kunnen uitvoeren.​ De coöperatie is een rechtspersoon en als de coöperatie wordt ontbonden is iedere deelnemende zzp'er voor een gelijk deel aansprakelijk voor de eventuele schulden.

Let op: je hebt als zzp'er meerdere opdrachtgevers nodig om als 'ondernemer voor de Belastingdienst' te worden gezien. De coöperatie geldt als één (!) opdrachtgever.

Bijgewerkt op: 17-04-2019

Wat vind je van dit artikel?

x29
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Als je in de WW zit en betaald werk wilt vinden, heb je twee opties: solliciteren naar een nieuwe baan of een bedrijf starten. Het UWV biedt onder meer de mogelijkheid om een bedrijf te starten met behoud van uitkering: zo start je vanuit de WW.

Starten vanuit de WW in 7 stappen
Starten vanuit de WW in 7 stappen

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.