Samen een bedrijf beginnen: zo doe je dat

Samen een bedrijf beginnen: zo doe je dat

Van Joop van den Ende en John de Mol van EndeMol tot Larry Page en Sergey Brin van Google: aan voorbeelden van succesvolle samenwerkingen geen gebrek. Maar ook als je alleen start is samenwerken handig. Gebruik de kennis en ervaring van anderen!

Elke startende ondernemer benut zijn of haar netwerk. Je verzamelt mensen om je heen die je verder kunnen helpen. Soms formeel via een startup-bootcamp of incubator. Of je schakelt een expert of coach in. Daarnaast zijn er natuurlijk meer informele kansen om je netwerk in te schakelen: sparren met je partner of een vriend; een netwerkborrel bezoeken of advies vragen aan een een andere ondernemer.

Ambitieuze ondernemers zijn ook sterk gericht op dit aspect van ondernemen. Ze weten dat ze soms externe kennis en expertise nodig hebben om bijvoorbeeld sneller en gezonder te groeien. Vaak starten ze zelfs formeel met een zakenpartner. Hoe werkt het als je samen een bedrijf begint? IkGaStarten ging op zoek naar interessante cases en praktische aandachtspunten.

Direct naar

Starten met een zakenpartner

Janneke van Heugten van Trylikes werkt inmiddels al zo’n tien jaar samen met haar zakenpartner Steven Kroon met wie ze een succesvol online beoordelingssysteem heeft opgezet. Tijdens een Rabobank-event voor startende ondernemers vertelde ze: “Je hebt iemand om te sparren en je vult elkaar aan met kennis en vaardigheden.”

Janneke van Heugten: "Je hebt iemand om te sparren en je vult elkaar aan met kennis en vaardigheden."

“Mijn advies is om je beoogde zakenpartner eerst beter te leren kennen. Dat kun je doen door samen een project op te pakken. Zo kom je erachter wat je aan elkaar hebt en of je elkaar aanvult. Samen een bedrijf beginnen omdat je elkaar toevallig kent, is een verkeerd argument. Het risico bestaat dat je er dan na verloop van tijd achter komt dat de noodzakelijke klik ontbreekt.”

Een ander leuk voorbeeld van een succesvolle samenwerking is KeokeN Interactive, het bedrijf van Koen Deetman en Johan Terink. Zij hadden allebei een eigen bedrijf en besloten hun krachten te bundelen om een internationale game te ontwikkelen.

Johan: “We hadden alleen geen startkapitaal. We hebben toen ervoor gekozen om ons met één bedrijf volledig te richten op het verdienen van geld en ons met het andere bedrijf, KeokeN, volledig te storten op het maken van games. Ik verdiende het geld dat we vervolgens in KeokeN stopten. We creëerden als het ware een eigen investeerder.”

Zorg dat je elkaar aanvult als zakenpartner. Ben je een doener, zoek dan een denker als partner.

Welke kennis en expertise mis jij?

Voor een samenwerking is het belangrijk dat je complementair bent, oftewel: elkaar aanvult. De ene ondernemer is beter in acquisitie, de ander is beter in omgang met personeel en zo zijn er nog tal van verschillen te bedenken. Ook op persoonlijk vlak. Ben je introvert? Zoek dan een extraverte zakenpartner. Ben je een doener? Zoek een denker als zakenpartner om voor evenwicht te zorgen.

Zoek een zakenpartner die je aanvult en voor evenwicht zorgt. Ontdek hoe je kunt profiteren van elkaars verschillen.

Roel Bakker van State of Football, dat merchandise voor voetbalclubs ontwerpt en produceert, vertelde tijdens het over zijn samenwerking met een Franse verkoopagent. “Hij was goed in sales, maar had geen kennis van productie en design. Die kennis had ik juist wel en we zijn een samenwerking aangegaan. Hij heeft voor ons als klant de voetbalclub Paris St. Germain binnen gehengeld, en daar hebben we een mooie collectie voor gemaakt, die heel succesvol was.”

Wat zijn de voordelen van samenwerken?

In de bouwbranche zie je de laatste jaren veel samenwerkingen ontstaan. Zzp’ers hadden het tijdens de crisis lastig, maar kunnen nu de vraag naar werk bijna niet meer aan. Zzp'ers spelen opdrachten door aan collega's of ze gaan een formele samenwerking aan.  twee eenmanszaken of door het oprichten van een vof of bv.

Deze samenwerkingen hebben diverse voordelen: bij een bepaalde omzet kan het fiscaal gunstig zijn om samen een bv op te richten. Daarnaast neemt ieder specifieke kwaliteiten mee waarmee je elkaar aanvult, je koop goedkoper materiaal in, huurt samen een opslag en spreidt de bedrijfsrisico’s.

Terwijl je op vakantie gaat, lopen de zaken gewoon door en hoef je geen ‘nee’ te verkopen. Realiseer je wel dat je samen het gezicht van de onderneming bent. Als jouw partner slechte kwaliteit levert, slaat dit ook over op jouw reputatie.

Rechtsvormen, contracten en afspraken

Ga je een samenwerking aan, dan is het belangrijk dat je afspraken maakt en deze ook vastlegt. Over geld of bedrijfsmiddelen wil je geen discussie hebben, dat leidt onherroepelijk tot ruzie. Deze afspraken leg je bijvoorbeeld vast in een vennootschapscontract.

Je legt hierin vast wat ieders inbreng is (geld, bedrijfsmiddelen), afbakening van taken of beslissingen, wat de mogelijke gevolgen bij ziekte zijn, de omgang met conflicten of de afspraken bij opheffing van de samenwerking. Maar ook de beloning; alles gelijk, of krijgt degene die alle nieuwe klanten binnenbrengt een bonus? Dit doe je om later geen scheve gezichten te krijgen.

Hieronder leggen we uit welke rechtsvormen er mogelijk zijn om een samenwerking aan te gaan en wat de voor- en nadelen per rechtsvorm zijn. 
 

Meerdere eenmanszaken

Omschrijving
Meerdere eenmanszaken die samen opdrachten aannemen en onder één naam naar buiten treden.

Voordelen

 • Je bent alleen aansprakelijk voor je eigen onderneming.
 • Altijd continuïteit naar opdrachtgevers.
 • Gezamenlijke bedrijfskosten (inventaris, kantoor) leidt tot schaalvoordeel.
 • Fiscale aftrekposten als zelfstandigenaftrek en MKB-vrijstelling.

Nadelen

 • Je stuurt facturen naar elkaar.
 • Aparte belastingaangifte waardoor je geen gezamenlijk btw- of belastingvoordeel hebt.

Let op!

 •  Maak duidelijk naar de opdrachtgever wie het aanspreekpunt en verantwoordelijk is
 • Sluit een samenwerkingsovereenkomst af

​​​​Vennootschap onder firma (vof)

Omschrijving 
Een vof is een samenwerkingsverband tussen een aantal ondernemers. Je treedt onder één naam naar buiten.

Voordelen

 • Vennnootschapscontract kun je geheel naar wens opstellen.
 • De vof is ondernemer voor de btw, alle ondernemers profiteren dus van btw-aftrekposten.
 • Als je personeel aanneemt, komen de loonheffingen voor rekening van de vof.

​​​​​Nadelen

 • Iedere vennoot is hoofdelijk aansprakelijk voor het geheel van alle schulden van de vof.

Let op!

 • Stel een vennootschapscontract op waarin je alle afspraken vastlegt.

Besloten vennootschap (bv)

Omschrijving 
Een bv is een samenwerking tussen verschillende ondernemers. Het kapitaal is verdeeld in aandelen tussen de aandeelhouders.

Voordelen

 • Geen persoonlijke aansprakelijkheid – de bv is een rechtspersoon.
 • Bij een hoge winst betaal je in verhouding minder belasting.

Nadelen

 • Bij een lage winst betaal je in verhouding veel belasting.
 • Geen fiscale aftrekposten die je als eenmanszaak wel hebt (o.a. zelfstandigenaftrek, MKB-vrijstelling).

  Let op!

  • Sinds 2012 kun je een flex-bv oprichten. De oprichtingseisen voor een bv zijn fors vereenvoudigd – zo hoef je geen startkapitaal van 18.000 euro meer in te brengen.
  • Je bent verplicht een notariële akte op te laten maken en jaarstukken op te stellen.

   Coöperatie

  Omschrijving 
  Een coöperatie is een samenwerkingsverband tussen een aantal ondernemers. Alle leden werken zelfstandig, maar wel samen aan een project en treden onder één naam naar buiten.

  Voordelen

  • Door een collectief te vormen, kunnen zzp’ers profiteren van diverse schaalvoordelen zoals inkoop en marketing.
  • Zzp'ers kunnen in een coöperatie eerder in aanmerking komen voor grotere opdrachten, die ze alleen niet kunnen uitvoeren.

  ​​​​​Nadelen

  • De coöperatie is een rechtspersoon en als de coöperatie wordt ontbonden is iedere deelnemende zzp'er voor een gelijk deel aansprakelijk voor de - eventuele - schulden.

  Let op!

  •  Maak duidelijk naar de opdrachtgever wie het aanspreekpunt en verantwoordelijk is.
  • Je hebt als zzp'er meerdere opdrachtgevers nodig om als 'ondernemer voor de Belastingdienst' te worden gezien. De coöperatie geldt als één (!) opdrachtgever.
  • Leg alle afspraken (winstverdeling, taakverdeling, gedragscode) vast in een contract.

  Gepubliceerd op:
  23-01-2018

  Wat vind je van dit artikel?

  x14
  x5

  Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

  Lees meer

  Rechtsvorm

  Een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten, is nadenken over een geschikte ondernemingsvorm. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

  De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:


  Een concreet overzicht van alle ondernemingsvormen vind je in het artikel Rechtsvormen: welke handelsvorm past bij jou? En kijk ook eens naar dit handige overzicht van de Kamer van Koophandel (PDF-bestand).

  Created with Sketch.

  Ondernemingsplan maken?

  Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
    

  Stuur mij de PDF

  Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

  Created with Sketch.

  Maak een ijzersterke start

  Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

  Naar de Startversterker >

  Goed bezig: ruim 2.549 ondernemers zijn al sterker gestart

  Meld je aan

  Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.